Web 3.0 oyunlarının yükselişi, 2021 yılında oyun dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştı.
Ancak bu oyunlar, ilk baştaki popülaritesine rağmen artık aktif kullanıcılarını elinde tutmakta zorlanıyor.
Makalemizde Trendkoin olarak bu konuya değiniyoruz.
Web 3.0 oyun deneyimi
Blok zinciri tabanlı oyunlar yapısı gereği bir miktar karmaşıktır. Çoğu oyunda oynamaya başlamak için oyuncuların bir kripto cüzdanı oluşturması, kripto satın alması, cüzdanı oyuna bağlaması ve çoğu zaman da bir NFT satın alması gerekiyor. Kullanıcılar için bunlar biraz can sıkıcı bir neden olarak görülebiliyor.
Bir diğer konu ise, blok zinciri işlemleriyle ilişkili yavaş hızlar ve yüksek ücretler.
Web 3.0 oyunları, yavaş işlem hızları ve yüksek ücretleriyle tanınan blok zinciri teknolojisine dayanır.
Oyuncular oyun içi varlıklarının aktarılması veya bir satın alma işleminin işleme koyulması için dakikalarca beklemek zorunda kalabiliyorlar. Bu gibi durumlarda ağ tıkanmaları da yaşanabiliyor.
Oyunlardaki NFT ihtiyacı
Günümüzde çoğu P2E oyunu, eğlenceden çok kâr odaklı inşa edilmiştir ve bu bazı sorunlar olarak kullanıcılara yansımaktadır:
- NFT ihtiyacı
- Sosyal oyun eksikliği
- Yüzeysel oyunlar
Oyunların kilidini açmak, ödül almak gibi durumlarda çoğu zaman oyuncuların sahip olması gereken NFT’ler bulunuyor. NFT ücretleri genelde düşük olmadığı için oyuncular tarafından da artık tercih edilmemeye başlanıyor.
Ayrıca oyunların büyük kısmında sosyal oyun öğelerinin olmaması ve yetersiz topluluk katılımı da oyuncular arasında sosyal sorunu öne çıkarıyor. Uzun vadede oyuncuları çekecek derinlik, karmaşıklıktan yoksun oldukları için daha az tercih edilme nedenleri arasında yerini alıyor.
Web 3.0’daki ücretsiz sürümlerdeyse, oyun deneyimi genellikle yetersiz kalıyor ve çoğu zaman oyuncuların beklediği standartları karşılamıyor. Bu nedenle oyuncular, yüzeysel oyunlarla vakit kaybetmek istemediği için kullanıcı kaybı yaşanıyor.
Oyunlar mobil destekli olmaması
Web 2.0’daki oyuncular, kullanışlı ve oynaması hızlı bir mobil oyun deneyimine doğru ilerlerken, Web 3.0 oyunları azalan masaüstü oyuncu tabanının sahiptir.
Oyunlar mobil cihazlarda mevcut olsalar bile, çoğunlukla Android işletim sistemine sahip cihazlarda geçerli oluyor. Öte yandan kullanıcıların üçte biri iOS işletim sistemi kullanıyor ve bu sayı gelişmiş ülkelerde daha yüksek.
Mobil uyumluluk eksikliği, birçok oyuncunun erişilebilirliğini önemli ölçüde sınırlıyor. Bu da, oyuncuların hareket halindeyken oyunlardan zevk almasını zorlaştırıyor.
FUD’ların fazlalığı
Web 3.0 oyunları geçen yıllarda yaşanan kripto dolandırıcılıkları nedeniyle de zor günler geçirdi. Delphi’nin The Year Ahead for Gaming raporuna göre, 2022’nin başından bu yana, piyasa değerine göre ilk 10 blok zinciri oyun projesi %95’e kadar düşüş yaşadı.
2021’de dünyayı kasıp kavuran Axie Infinity ve Alien Worlds gibi en büyük blok zinciri oyunları bile aktif kullanıcılarının %5 ila %10’unu elinde tutmakta zorluk yaşadılar.
Yasal belirsizlikler
2020-2021’de pazar katlanarak büyüdü. Ancak 2022’de Terra çöküşünden FTX patlamasına kadar ekosistem çapında muazzam bir güven kaybı yaşandı. Bu da sektörün kırılganlığını gündeme getirdi.
Öte yandan, son zamanlarda pek çok ülke tüketicileri korumak için kurallar koyarak kriptoyu ve blok zinciri teknolojisini düzenlemek istiyor. Çin kripto işlemlerini yasaklarken, madenciliğe kısıtlama getirdi. Hindistan ise, IMF’nin kripto düzenlemeleri için G-20 ile çalışıyor. Mevzuat sorunları ve vergilendirme yasaları, oyuncuların finansal sistem ile kripto para piyasası arasında hareket etmesini zorlaştırıyor.
Diğer taraftan oyuncular, önemli yatırımlar ve ödüllerden sonra kazançlarını itibari paraya dönüştürmekte zorlanıyorlar.
Sonuç olarak, Web 3.0 oyunları oyun endüstrisinde devrim yaratma potansiyeline sahipken, bahsettiğimiz nedenlerden dolayı kullanıcı kaybı yaşıyorlar.