Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi ve Türk Lirası, enflasyonun %36’ya yükselmesiyle birlikte zorlu bir dönemden geçiyor.
Geçen yıldan bu yana TL, ABD doları karşısında %44 oranında değer kaybetti. Bu arada, Türkiye’de stabilcoin kullanımı hızla arttı ve bugün Tether (USDT) ile yapılan tüm işlemlerin %26,96’sı Türk Lirası ile gerçekleştirildi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Pazartesi günkü raporları, Türkiye’de enflasyonun son 19 yılın en yüksek oranı olan %36’ya yükseldiğini belirtti. Reuters, Aralık ayı boyunca tüketici fiyatlarının %13.58 oranında yükseldiğini açıkladı.
Son 12 ayda Türk Lirası USD karşısında %44 oranında değer kaybetti. Mevcut enflasyon Tayyip Erdoğan döneminde hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Kısa bir süre önce TCMB, insanları altından TL vadeli mevduata yatırım yapmaya teşvik eden bir konsept tanıttı.
TCMB, ülkenin gösterge faiz oranını üst üste dört ay düşürdü. Aralık ortasındaki faiz indirimi, TL’yi USD karşısında 15.5 seviyesine çıkararak bir rekora imza attı. 2021 yılı, Türkiye’de Bitcoin (BTC) talebinin büyük ölçüde arttığını gösterdi. Yazının yazıldığı sırada TL, tüm BTC işlemlerinin %0.69’unu ve tüm ETH işlemlerinin %0.72’sini temsil ediyor.
Türkiye’nin stabilcoin talebi, BTC ve ETH gibi geleneksel kripto varlıklarından çok daha büyük. 3 Ocak 2021 tarihli veriler, Tether’in (USDT) en büyük fiat ticaret çiftinin USDT takaslarının %29.42’si ile TL olduğunu gösteriyor.
Binance tarafından çıkarılan BUSD adlı stabilcoin, bugün Türk Lirası ile yapılan tüm işlemlerin %7.20’sini kaydetti ve TRY, BUSD’nin en çok işlem gören ikinci çifti. Türkiye USDC’yi pek kullanmıyor, çünkü TL bugün tüm USDC takaslarının yalnızca %0.36’sını temsil ediyor.
Raporlar, liranın durgun yılının fiat para birimiyle çok sayıda kripto varlık ticaretine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kripto para birimleri konusundaki duruşunu netleştirdi ve “Onlara karşı ayrı bir savaşımız, ayrı bir mücadelemiz var” dedi.
Türk Lirası’nı kurtarma hamleleri arka arkaya geliyor
Metrikler, Türkiye’deki enflasyonun ulaşım maliyeti, yiyecek ve içecek maliyetleri ve ev eşyalarının bir yıl öncesine göre hızla artması gibi bir dizi faktörden kaynaklandığını gösteriyor.
Erdoğan, altın dönüştürme hamlesine ek olarak, Türk işletmelerini ve yüksek gelirli bireyleri ülkenin yerel para birimini korumaya yardımcı olmaya çağırdı. Erdoğan bu konu hakkında şunları söyledi:
Kendi paramızı bir ölçüt olarak almadığımız sürece batmaya mahkumuz. Türk Lirası, bizim paramız, işte bundan sonra dövizle değil kendi para birimimizle devam edeceğiz.
İlginizi çekebilir: Bloomberg uzmanı: Cardano ve Ethereum o alanda ilerliyor!