Pazar, Haziran 4, 2023
Ana SayfaKriptopediStaking nedir? Kripto para nasıl stake edilir?

Staking nedir? Kripto para nasıl stake edilir?

Staking nedir Kripto para nasıl stake edilir

Ethereum gibi hisse kanıtı ağları, kripto para stake edilmesi karşılığında kripto ile ödüllendirir. Peki bu nasıl çalışır?

Bitcoin ağı madencilik ile güvence altına alınırken, artık birçok yeni protokol, hisse kanıtı (PoS) mutabakat mekanizmasını kullanır.

PoS, kullanıcıların kripto para stake etmesini, yani blok zinciri işlemlerinin doğrulanması için kripto varlıklarını ağa taahhüt etmelerini içerir. Bunun karşılığında, genellikle stake edilen kripto para olarak ödüller alınır.

Staking nedir?

İş kanıtı (PoW) blok zincirleri, işlemlerin doğrulanmasında, pahalı donanım ve yüksek elektrik tüketimi gerektiren kripto madenciliğine dayanır.

Cardano ve Ethereum gibi hisse kanıtı ağları, bunun yerine, staking olarak bilinen bir fon taahhüdü mekanizmasına dayanır.

Hisse kanıtı, node’larda (düğüm) ne kadar kripto para tuttuklarına bağlı olarak doğrulayıcıların (validatör) seçilmesini içerir. Doğrulayıcıların bizzat kendileri stake edebilir veya başkaları tarafından yetkilendirilebilirler.

Doğrulayıcılara kripto delege eden herkes, ne kadar stake ettiklerine bağlı olarak (doğrulayıcının payından daha az) ödüllerin bir kısmını alır.

Bu nedenle, kripto yatırımcıları için “stake etmek” finansal olarak çekici bir seçenektir. Ayrıca pek teknik bilgi de gerektirmez.

Verim oranları platformlara göre ve ağda etkin olan doğrulayıcıların adedine bağlı olarak değişebilir. Mevcut durumda, piyasa değerine göre ilk beş protokolün ortalama getiri oranları aşağıdaki gibidir:

  • Ethereum (ETH): %4,1
  • Cardano (ADA): %3,24
  • Solana (SOL): %6,5
  • Polygon (MATIC): %6,5

ETH, Ethereum, Staking, JPMorgan

Genel olarak stake etmenin iki yolu bulunur

İlki bir doğrulayıcının düğümü kendisinin çalıştırması ki, uygun teknik altyapı ve uzmanlık gerektirir. Ayrıca minimum token miktar şartı da görece yüksektir. Örneğin, Ethereum doğrulayıcısı olmak için minimum 32 ETH gerekiyor.

Daha yaygın olarak ise, staking delegasyonla yapılır; yani kripto para bir doğrulayıcıya devredilir. Doğrulayıcılar, staking ödülünden alınan bir komisyon karşılığında bir node sağlama işini yapar.

Bugün artık, “hizmet olarak staking” (SaaS / staking-as-a-service) denilen bir sektör bile ortaya çıktı. Bazı SaaS şirketlerine örnek olarak, Staked, Figment Network, MyContainer, Stake Capital Ve Stake.Fish verilebilir.

Öte yandan, Binance, Kucoin gibi birçok kripto borsası doğrulayıcılar çalıştırarak, kullanıcı arayüzü aracılığıyla, müşterilerinin stake yapmasına izin verir.

Borsaların staking teklifleri, hangi kripto paraların uygun olduğuna, ücretlerine ve (varsa) kilitleme süresine göre farklılık gösterir.

Binance gibi bazı borsalar menülerindeki stake hizmetini, “borç verme” gibi diğer pasif gelir yollarını da içeren “Earn” (kazan) programı altında kullanıcılarına sunarlar.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Google Haberler

Bu trendi ve hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Günün gelişmelerinden e-posta ile haberdar olmak için sitemize abone olun!

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Erçal Savaş Kından
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Erçal Savaş Kından 21 yıl çeşitli Banka ve Holding'lerde Auditor ve Portföy Yöneticisi olarak çalışmıştır. Şu anda Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalışmakta olup, yaklaşık 4 senedir kripto paralar ve merkeziyetsiz finansal ürünler konusu ile ilgilenmektedir. Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı - SPL 3 lisansına sahiptir. İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde de Rusça ve Franszca dillerini bilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haber Entel