Bağımsız derecelendirme kuruluşu DeFiSafety, bu yıl tekrarlanan kesintiler ve güvenilirlik sorunlarının ardından Solana için kritik yorumlarda bulundu.
Kripto ve merkezi olmayan finans (DeFi) platformları için Süreç Kalite İncelemeleri (PQR’ler) üreten firma, Solana hakkında bir rapor yayınladı ve bu rapor oldukça dikkat çekiciydi.
Solana, tekrarlanan kesintiler nedeniyle, şimdiye kadar incelediğimiz 15 zincir arasında en kötü ikinci teknik risk puanına sahip.
DeFiSafety bir güvenlik veya kod denetleme şirketi olmamakla birlikte, kodun arkasındaki süreç ve belgelerin kalitesini inceler. Kanadalı firma, akıllı sözleşmeler, ekipler, belgeler, testler, güvenlik, yönetici kontrolleri ve oracle’lar gibi çeşitli faktörlere dayalı zincir puanları sağlar.
1/28 Due to repeated downtime, @solana has the second worst final technical risk score of the 15 chains that we have reviewed so far. Only @Ronin_Network has a lower score at this point. This is for a variety of reasons. 🫤 pic.twitter.com/GLhugXmPi8
— DeFiSafety (@DefiSafety) June 7, 2022
Solana genellikle bir “Ethereum katili” olarak lanse edilse de, bu ismi haketmekte pek başarılı olamadı. Ağ, yılın başından bu yana en az beş kez tam veya kısmi hizmet kesintisi yaşadı; birkaçı da 2021 yılında yaşanmıştı.
Son büyük kesinti, 1 Haziran’da yaşandı. DeFiSafety ise şu sözlere yer verdi:
Solana’nın taban puanı düşük. Genel bir yazılım deposuna ve bazı iyi belgelere rağmen, node’larla ilgili altyapıları çok düşük.
Bununla birlikte node arşivinde işlem yapılmadan sadece tek bir node uygulaması olduğunu ve güncellemelerin gelişigüzel bir şekilde işlendiğini de ekledi. Arşivler terk edildikten sonra Solar bridge’de herhangi bir belge olmadan zincirin bir güncelleme olmadan geçmiş bilgilerini nerede sakladığı belirsizliğini koruyor.
Başlıklar
Solana blok gezgini Etherscan ile eşleşmiyor
Ek olarak, Solscan blok gezgininin, fayda açısından Etherscan ile eşleşmediğini iddia edildi. DeFiSafety araştırmacıları, eski işlemleri görüntülemeye çalışırken sık sık başarısız sonuçlar ve 404 hata koduyla karşılaştıkları için şu yorumda bulundular:
Bu, kolayca doğrulanamıyorsa, Solana’nın bir blok zinciri olarak doğası hakkındaki soruları gündeme getiriyor.
Firma ayrıca, 2019 yılındaki denetimde olmasına rağmen zincirin yalnızca yapısına odaklandığını ve Solana node yazılımının denetlenmediğini de bildirdi.
Protokolün herhangi bir bölümünü yükseltilmesiyle ilgili resmi bir sürecin eksikliği göz önüne alındığında bu endişe verici.
Rapor daha sonra, güvenlik konusuna ve görünüşe göre Google Dökümanlar aracılığıyla koordinasyon sağlayan yalnızca 25 doğrulayıcının elinde olan Solana kesinti süresi ve zincir yeniden başlatma politikaları gibi zorlu bir konuya geçti. Bu kadar az sayıdaki grup tarafından kontrol edildiği için zincirleme manipülasyon potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek raporu sonuçlandırdı.
Sonuç olarak, Solana’da sistemsel teknik risk bulunuyor. Bunda hiç şüphe yok. Bizim gözümüzde kullanıcı fonları risk altında. Yaşanan kesinti süreleri nedeniyle onları ağır bir şekilde cezalandırıyoruz çünkü zincir çöktüğünde kullanıcılar fonlarına erişemiyorlar.
SOL fiyatı düşüyor
SOL, son 12 ayda elde ettiği tüm kazanımları neredeyse silmiş bulunuyor. Nisan, mayıs ve haziran aylarında güvenilirlik sorunlarıyla hızlanan bir satışla geçen ay neredeyse yüzde 50 oranında değer kaybetti.
SOL şu anda kasım ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 260 dolardan yüzde 85 oranında düşüş yaşadı ve kripto piyasasının ilk 10 listesinden çıkma tehlikesiyle karşı karşıya. Varlık, CoinGecko’ya göre yazının yazıldığı sırada 39,53 dolardan işlem görüyor.
Bununla birlikte toplam kilitli değer de, Defillama‘ya göre son altı ayda yüzde 75’ten fazla bir oranda düşüş yaşadı.