Perşembe, Eylül 28, 2023
Ana SayfaBitcoin (BTC Coin) HaberleriSatoshi Nakamoto'nun Gerçekten 1.1 Milyon Bitcoin'i mi Var?

Satoshi Nakamoto’nun Gerçekten 1.1 Milyon Bitcoin’i mi Var?

Satoshi Nakamoto'nun Gerçekten 1.1 Milyon Bitcoin'i mi Var?

Bitcoin’in yaratıcısı, Satoshi Nakamoto‘nun yaklaşık 1,1 milyon Bitcoin’e sahip olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu tahmin gerçekten doğru mu? Aslında cevap hayır.

Sorun şu ki, Satoshi’ye ait halka açık adreslerin kesin olarak bilinmemesi sahip olduğu Bitcoin sayısı konusunda kesin bir yargıya varılmasını engelliyor.

Öte yandan bu adreslerin o kadar çok olduklarına inanılıyor ki, hepsini takip etmek neredeyse imkansız. Dahası, Satoshi bu BTC’leri pratikte hiç kullanmadı.

Satoshi Nakamoto’nun sahip olduğu Bitcoin’ler

Gerçek şu ki, Satoshi Nakamoto’nun 1,1 milyon BTC’sinin bulunduğu fikri bile kesin olarak kabul edilmemelidir.

Aslında tahmin, Bitcoin madenciliğinde ilk iki yılda, yani 2009 ve 2010’da tespit edilen bir model kullanılarak yapıldı. 2011’den sonra ise Satoshi Nakamoto’nun, izi tamamen kayboldu.

RSK Labs Baş Bilimcisi üst düzey kriptograf Sergio Demian Lerner tarafından tanıtılan Patoshi modeli araştırması, 2009-2010 yıllarında Bitcoin’lerin büyük bir kısmını tek bir madencinin çıkardığını ortaya koymuştu.

Söz konusu çalışmaya göre yalnızca bir madencinin 22.000 blok işleyebileceğine dair kanıtlar sunuldu. Araştırmaya göre Lerner madencinin 1,8 milyon BTC kazdığını ve 1,1 milyonunun henüz harcanmadığını tahmin etmişti. Lerner bu madenciyi Patoshi olarak isimlendiriyor ve şu ifadeleri kaydediyor:

Satoshi’nin Patoshi olduğunu varsayarsak, Satoshi’nin BTC’lerinin geçmişine dayanarak bunları hiçbir zaman harcamayacağını söyleyebilirim. Bu nedenle, Bitcoin’in ortaya çıkması için daha adil ve fedakar bir yol olamaz.

Lerner patoshi
Lerner’in Patoshi Modeli

Yukarıdaki modele göre mavi çizgiler, Bitcoin’in ilk senelerinde yoğun bir şekilde madencilik yapmış olan Patoshi’yi gösteriyor. Yeşil çizgiler ise söz konusu dönemde madencilik yapmış olan diğer kişileri ortaya koyuyor.

Bununla birlikte, bu tahminin kesinlikten uzak olduğu kadar sadece madencilerin çok az olduğu dönemde ne kadarlık bir BTC kazmış olabileceğine dair büyüklüğü tahmin etmeye yarayacağı eleştirisi bulunuyor. Ayrıca o zamanlar hala Bitcoin satacak bir borsa olmadığı da unutulmamalıdır. Bitcoin topluluğu genellikle bu tahminin güvenilir olduğuna inanırken, Satoshi‘nin sahip olduğu Bitcoin’lerin sadece bunlar olup olmadığı bilinmiyor.

Patoshi’nin Güvenilirliği

Patoshi, tek başına bize tam olarak doğru bilgiyi vermeyebilir. Satoshi Nakamoto tarafından madencilik ödülünü toplamak için kullanılan ve bizim tarafımızdan bilinmeyen başka adreslerin de varlığından söz etmek mümkün olabilir. Ayrıca 1,1 milyon BTC, Satoshi tarafından toplanan ve asla harcanmayan Bitcoinlerin sadece bir kısmı olabilir.

Ayrıca Satoshi’nin BTC’yi başka kaynaklardan, başka adreslerden hiçbir şekilde tanımlanamayan bir şekilde alma olasılığı da bulunuyor.

Bu hikayeyle ilgili en garip şey tam olarak bu 1,1 milyon BTC’nin hepsinin hala Satoshi’nin onları paraya çevirdiği halka açık adreslerde duruyor olması.

Satoshi’nin hala hayatta olup olmadığı ise bilinmiyor, çünkü 2011 yılından sonra ona dair hiçbir iz bulunmuyor. Birçoğu onun öldüğünü düşünüyor. Bu da kendisine ait olduğuna inanılan BTC’yi neden hiç kullanmadığı sorusunu haklı çıkarıyor.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Google Haberler

Bu trendi ve hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Günün gelişmelerinden e-posta ile haberdar olmak için sitemize abone olun!

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Metin Demir
Bankacılık sektöründe 14 yıllık deneyim sahibi Metin Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur. Meslek hayatına 2007 yılında başlayan Demir, 2020 yılına kadar çeşitli bankaların Ticari ve Kurumsal Bankacılık bölümlerinde yönetici olarak çalışmıştır. Kendisi Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansına sahiptir. 2020 yılında bankacılık sektörüne veda eden Demir, Blockchain teknolojisi ve kripto paralar hakkında yazılar yazmaktan zevk alan bir kripto meraklısıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz