Merkezsiz metaverse platformları Decentraland ve The Sandbox. Size göre hangisi daha iyi? Karşılaştırmak için analize bir göz atabilirsiniz. Öncelikle tanımlarını yapmaya çalışıp, ardından farklarını inceliyoruz.
Decentraland
2017’de başlatılan Decentraland, aslında ilk Ethereum tabanlı 3D metaverse’dir. Kullanıcılar içerik ve uygulamalarını geliştirebilir, keşfedebilir ve bunlardan yararlanabilirler. Oyuncuların devasa sanal evreni keşfetmenin yanı sıra arazi satın almalarını sağlamaya odaklanır. Decentraland, katılımcılar için oyunlar, kumarhaneler, galeriler ve konserler gibi çeşitli deneyimler sunar.
Kullanıcılar MANA (bir ERC-20 tokeni) ve Ethereum Akıllı Sözleşmesi aracılığıyla, bir NFT varlığı olan LAND’i satın alabilirler. MANA, platformun pazarında avatarlar, giyilebilir cihazlar, ürünler ve isimler için ödeme işlevi görür. Platform, arazilerin mülkiyetinin dijital varlıklar olarak kaydedilmesini sağlar.
The Sandbox
The Sandbox da benzer şekilde Ethereum üzerinde inşa edilmiştir. 2011’de blok zinciri tabanlı bir sanal dünya olarak başlayıp, 2017’de 3D oyun platformuna dönüşmüştür.
Oyuncular simüle edilmiş evler satın alabilir veya kiralayabilir. Sanal dünya, kullanıcıların sanal deneyimlerini oluşturmaları, oynamaları, sahiplik kurmaları ve para kazanmalarına olanak tanır.
Platform blockchain topluluğundaki sanatçıları, tasarımcıları ve oyuncuları hayal güçlerine göre geliştirme yapmaları için güçlendirmeye odaklanır.
Modern oyun ekosisteminin geliştirilmesinde, yaratıcılığı ortaya çıkarmak için ideal araçlar sunar. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (UGC) ve tokenomiklerin etkinleştirilmesi için blok zinciri teknolojisinden yararlanır.
Bir EMLAK oluşturmak için birkaç LAND (arsa) birleştirilebilir. Bu, benzer bir temaya sahip bir LAND grubudur. SAND tokeni, bir ARAZİ ve EMLAK almak için bir bilet olarak kullanılabilir. Sandbox’ın içeriğinin, tamamen kullanıcıların yaratıcılığına bağlı olması platformu gerçekten sınırsız kılar.
Aralarındaki farklar
MANA, yeni bir sanatsal ortam, eğlence kaynakları ve iş fırsatları arayan işletmeler, bireyler ve tasarımcılar için idealdir. Yönetişim için DAO’dan yararlanan hızla genişleyen bir projedir.
The Sandbox’ta ise kullanıcılar, blok zinciri tabanlı oyunları güçlendirirken platformda dijital varlıklar ve deneyimler oluşturabilir, alıp satabilirler. Platform, geliştirmeye katkıda bulunan bir oyuncu ekosistemi oluşturmanın yanı sıra büyük ölçüde kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe odaklanır.
Çalışma şekli
Decentraland 90.601 sanal arazi parseline sahiptir. Sanal gayrimenkulün tüm parselleri, bireysel parsel veya birden çok parsel içeren mülkler şeklinde bir araya gelir. Benzer temalarda parsellere sahip mahalleler ve topluluk mülkiyetinde ticarete konu olmayan plazalar bulunmaktadır.
Projede, MANA, LAND ve WEAR olmak üzere üç farklı token türü bulunuyor.
The Sandbox ise 166.464 sanal arsa sunar ve arsaların siteler halinde gruplandırılmasına izin verir. Mülkler bir kişinin mülkiyetindeyken, ilçeler (district) iki veya daha fazla kişinin mülkiyetindedir. Metaverse’de SAND, GAMES, LAND ve ASSET gibi dört farklı türde token bulunur.
Kripto cüzdanı
Her iki projenin pazar yerlerinde her türlü ERC-20 cüzdanını kullanabilirsiniz.
Öte yandan, Decentraland yakın zamanda Walletconnect ile köprü kurarak bir iyileştirme yaptı. Bu nedenle, Polygon kullanıcılarının platforma katılmasına izin verebilir.
Pazar yeri ücretleri
Decentraland’ın pazar yerinde tüm işlemlerde yüzde 2,5 MANA maliyeti bulunuyor.
The Sandbox’ın pazar yerinde ise tüm işlemlere yüzde 5 ücret uygulanır.
Her iki metaverse’de de, Ethereum blok zinciri ile etkileşime girdiğinizde bir gas ücreti ödemeniz gerekir.
Arsa satın almak
The Sandbox, OpenSea ve Sandbox pazarlarıyla kullanıcılara sanal arazi satın almaları için seçenekler sunar.
Decentraland ise kullanıcıların yalnızca MANA pazarından satın almalarına izin verir.
Platform erişilebilirliği
The Sandbox bir sosyal medya veya e-posta hesabı veya bir Metamask cüzdanıyla platforma girmek için birkaç erişim seçeneği sunar.
Decentraland ise yalnızca bir cüzdan bağlayarak erişime izin verir.
Destek
Decentraland’ın arkasında Digital Currency Group, FBG Capital ve CoinFund gibi birçok büyük şirket bulunuyor. Bunun yanısıra Polygon, Güney Kore Devleti, Cyberpunk ve Samsung ile de işbirliğine girmiştir.
The Sandbox yatırım yönetimi konusunda çok uluslu bir Japon holdingi olan SoftBank’ın en büyük destekçilerinden birine sahiptir. Platform, Slack ve Uber gibi diğer birçok ünlü firmanın da desteğine sahip.
İşbirlikleri
Decentraland, Atari, Cyberpunk ve Polygon ile ortaklık kurmuştur.
The Sandbox ise, OpenSea, Warner Music, CryptoKitties, HSBC, The Walking Dead, Snoop Dogg ve bir çok popüler isimle işbirliklerine girmiştir.
Inovasyon
The Sandbox, Ethereum’a kıyasla neredeyse 100 kat daha az enerji kullanarak NFT reklamlarının yanı sıra platforma ünlüleri, yaratıcıları ve markaları katmayı planlıyor.
Sonuç olarak
The Sandbox’ta birçok araç ve ilgi çekici sanatsal görseller bulunuyor. Daha iyi erişilebilirlik ve grafikler sunmanın yanı sıra kendisini destekleyen bazı popüler isimlere de sahip. Genel kullanıcı erişilebilirliği, oyun odağı, estetik ve daha ayrıntılı yol haritasına dayanan proje, bize göre, bir miktar daha önde gibi gözüküyor.
Keyifli deneyimler edinmenizi sağlayan her iki platformu da deneyebilir ve hangisinin sizin için daha iyi olduğunu keşfedebilirsiniz.