Bir grup senatör tarafından Rusya’nın altın rezervlerini satmasını önlemek için iki taraflı bir yasa tasarısı sunuldu.
Eğer senatörlerin sunduğu tasarı kabul edilirse ve Rusya’nın rezervlerini satması engellenirse, işler iyice kızışabilir.
Öte yandan ABD, Avrupalı müttefiklerin katılımı olmadan Rus petrol ithalatını yasaklayabileceğini duyurdu.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması üzerine başlayan yaptırımlar, Rus halkının ve işletmelerinin elini kolunu bağladı. Giderek daha fazla ülke ve kurumun yaptırımlar için sıraya girmesi, Rus ekonomisi için oldukça kötü sonuçlara neden olabilir.
Başlıklar
Amerika Rusya’dan altın almayacak!
Bu son önemli kaynağı da kesmek için Kongre’ye iki taraflı bir yasa tasarısı sunuldu.
Senatörler Angus King (I-Maine), John Cornyn (R-Texas), Bill Hagerty (R-Tenn) ve Maggie Hassan (DN.H) tarafından sunulan yasa tasarısı, Rusya’nın altın rezervlerini satma kabiliyetini hedef aldı.
Tasarı, Rusya’nın merkez bankası varlıklarından bilerek işlem yapan, taşıyan veya Rusya’da fiziksel veya elektronik olarak altın satan tüm Amerikan kuruluşlarına ikincil yaptırımlar uygulayacak.
İki partili tasarının amacı, yasayı milletvekillerinin Cuma gününe kadar geçirmeyi umduğu genel harcama tasarısına dahil etmek.
Rusya’nın devasa altın arzı, Putin’in ülke ekonomisinin daha da düşmesini önlemek için kullanabileceği birkaç varlıktan biri.
Senatör Angus King yaptığı açıklamada, bu rezervleri onaylayarak “Rusya’yı dünya ekonomisinden daha da izole edebilir ve Putin’in giderek maliyeti artan askeri hareketinin zorluğunu artırabiliriz” dedi.
ABD, Rusya’dan petrol ithalatını tek taraflı olarak yasaklamak istiyor
Bu yasa tasarısının yürürlüğe girmesine paralel olarak ABD, Rusya’nın enerjisine bağımlı olan Avrupalı müttefiklerinin katılımı olmadan Rusya’dan petrol ithalatını yasaklamak istiyor.
Rus petrolünün en büyük alıcısı olan Almanya, enerji ithalatını yasaklama planlarını reddetti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın alternatif enerji kaynakları kullanımını genişletme planlarını hızlandırdığını söyledi.
Ancak yine de Rus enerji ithalatını bir gecede durduramayacağının altını çizdi.
İran ham petrolünün küresel pazarlara ulaşımındaki gecikmeler ve ABD ile Avrupalı müttefiklerin Rus petrolü ithalatını yasaklamayı düşünmesi nedeniyle petrolün piyasa fiyatı, 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Kongre liderleri mevzuatları hızlı takip ediyor
Pazartesi günü Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık liderleriyle bir video konferans görüşmesi yaptı.
İsminin açıklanmamasını isteyen ABD’li yetkili, Beyaz Saray’ın Rus ithalatını yasaklayacak hızlı bir yasa tasarısı üzerinde çalışan ABD kongre liderleriyle görüştü.
Nihai bir kararın verilmediğini, ancak “gerçekleşirse muhtemelen sadece ABD’nin uygulayacağını” söyledi.
Bunun etkisi ne olacak?
Bu önlemlerin uygulanması halinde Bitcoin, diğer kripto para birimleri ve hatta altının piyasa fiyatlarını nasıl etkileyeceğine gelirsek…
Rusya’nın rezervine yönelik bu tasarının yasalaşması, büyük miktarda altının küresel piyasadan çıkarılacağını söylemenin ötesine geçiyor.
Kısaca, her şey eşitken daha az altın arzının olması, fiyatların çok yükseleceği anlamına geliyor.