Moskova, “bir ay içinde” konuyla ilgili fikir birliğine varacağını iddia ederek kripto düzenlemesi için bir tarih belirledi.
Yayınlanan bir habere göre, Maliye Bakan Yardımcısı Alexey Moiseev şunları ifade etti:
Hükümet içinde her şey aktif olarak gerçekleşiyor. Bir tür kararın hızlı bir şekilde alınacağını düşünüyorum. Benim beklentim, [kararın] bir ay içinde verilmesidir.
Ancak Moiseev, ortak paydadaki “ana noktanın” kendileriyle Merkez Bankası [kripto] anlaşmalarına karşı duruşları olduğunu belirtti. Ne yazık ki, Rusya’da kripto anlaşmaları zaten yasak olduğu için, muhtemelen tartışma gerekçeleri açısından çok az fayda sağlaması düşünülüyor.
Moiseev konuşmasına devam ederek şu sözlere yer verdi:
Bizim konumlarımızdan nasıl aşağı ineceğimiz henüz çok net değil. Ancak gelecekte bir uzlaşma seçeneğinden vazgeçmek istemiyoruz. Bence konu üzerinde çalıştıkça bir tür uzlaşma sağlanacak.
Haber, Rus hükümetinin, ülkenin kripto piyasasının 214 milyar ABD Dolar seviyesinde olduğunu gösteren raporlarından sonra geldi. Yani genel kripto piyasasının, yaklaşık yüzde 10’unun Rusların elinde olduğunun ortaya çıkmasından sonra.
Bloomberg, “Kremlin’e yakın” olarak tanımlanan “iki kaynağın”, Moskova’nın en yoğun kripto borsa kullanıcılarının, bazılarının IP adresleri de dahil olmak üzere, bir dizi veri göstergesini inceleyerek kripto varlık tahminleri hazırladığını bildirdi.
“İlginizi çekebilir: Rus vatandaşları 200 milyar dolar kripto varlığa sahip“
Rusya’nın kararı ne olacak?
Daha önce bildirildiği gibi, Başkan Vladimir Putin geçen hafta hükümetteki kripto yanlısı güçler ile aktif kripto karşıtı Merkez Bankası arasındaki yıllardır süren çıkmaza son verme çağrısı yapmak için devreye girmişti. Rusya’da kripto paranın benimsenmesinin artması ve madencilikle ilgili sorunların baskı altına alınmasıyla, parlamenterler bir hükümet-Merkez Bankası-kripto endüstri çalışma grubu başlatarak ilerleme hızını artırmaya çalışıyor.
Grup bu ay ikinci kez toplanacak, ancak kripto terminolojisinin hukuk alanındaki kullanımıyla ilgili konuların tartışılması planlanıyor.
Ancak Putin’in kamuoyu önünde Merkez Bankası ve hükümeti aralarındaki farklılıkları çözmek için düzenleme yapmaya çağıran müdahalesi, yürütmenin çıkmaza karşı sabrının tükendiğini gösteriyor.
Kremlin, kendine ait bir görüşü belirtmeden önce, Rus vatandaşlarının kripto varlıklarının kapsamı hakkında kendi araştırmalarını yürütmüş görünüyor. Milletvekilleri ve Merkez Bankası daha önce Rusların 65 milyar ABD doları değerinde tokene sahip olduklarına inandıklarını belirtmişlerdi.
Ocak ayında Merkez Bankası, hem Maliye Bakanlığı hem de diğer bakanlıklar tarafından reddedilen kripto ve madenciliğinin tamamen yasaklanması çağrısı ses getirmişti.
O zamandan bu yana Merkez Bankası, çevre ve toplumsal kaygıları gerekçe göstererek kripto madenciliğini yasaklama yönündeki çağrılarını yineledi.
Ancak bazı milletvekilleri, Merkez Bankası’nın tutumunun Rusya’yı uluslararası bir boyutta “komik” duruma düşürme riskine neden olduğubu iddia etmiş ve taleplere sert tepki göstermişlerdi.