Rusya Merkez Bankası geçen Perşembe günü, sabah saatlerinde 36 sayfalık bir öneri sunmasından sonra, Moskova yakın bir zamanda ülkedeki kripto para birimi operasyonlarına sıkı bir önlem getirebilir.
Rusya’nın finans piyasalarının ana düzenleyicisi, yatırımcı koruması, finansal istikrar ve çevresel kaygıları belirterek, ülkede kripto para birimlerinin kullanımını ve madenciliğini yasaklamayı önerdi.
Başlıklar
Rusya Merkez Bankası, mevzuatta hangi değişiklikleri önerdi
Raporda banka, Rusya’da “mal işleri ve hizmetler için ödeme aracı” olarak kripto kullanımının yasaklanmasını önerdi.
Buna ek olarak, “finansal kuruluşların kripto para birimlerine ve ilgili finansal araçlara yatırım yapmasıyla birlikte, kripto para birimleri ile işlem yapmak için Rus finansal aracılarının ve Rus finansal altyapısının kullanılmasının yasaklanması” tavsiyesinde bulundu.
Ayrıca, geleneksel para birimi için kripto satın almayı veya satmayı amaçlayan işlemlerin de yasaklanmasını önerdi.
Bölgede kripto para birimlerinin (kripto borsaları ve P2P platformları dahil) çıkarılması ve dolaşımının düzenlenmesine yönelik bir yasak olması gerekir.
Yetkililer, kripto para birimlerinin düşük düzeyde finansal bilgiye sahip yatırımcıları cezbettiğine dair endişelerini dile getirdiği için şunları söyledi:
Kripto para birimlerinin de finansal piramitlerin yönleri var, çünkü fiyat artışları büyük ölçüde piyasaya yeni girenlerden gelen taleple destekleniyor.
Banka, yatırımcının korunması ve finansal istikrar endişelerine ek olarak, kripto para birimlerinin yasadışı faaliyetler çerçevesinde aktif olarak kullanıldığı konusuna da dikkat çekti.
Raporda, “Rus vatandaşlarının kripto para birimleriyle yaptığı işlem hacmi, bazı tahminlere göre yılda 5 milyar dolara ulaşıyor” ve Rusya’nın “küresel madencilik kapasitesi açısından liderler arasında” olduğuna dikkat çekiyor.
Banka kripto para madenciliğinin yasaklanmasını tavsiye etti
Banka, tüm kripto para birimi ihraçlarının yasaklanmasını önerirken, Rusya’da madenciliğin mevcut ölçeğinin ve daha da yayılmasının “verimsiz elektrik tüketimi yarattığını, konut binalarının enerji arzını, sosyal altyapıyı tehlikeye attığını” savunarak ülkede madenciliğin yasaklanmasını tavsiye etti.
Cambridge Alternatif Finans Merkezi‘nin verilerine göre Rusya, ABD ve Kazakistan’dan sonra Bitcoin madenciliği için üçüncü en büyük merkez olarak yer alıyor.
Çin’in madenciliği yasaklamasının ardından, Rusya’nın, hash rate payının yüzde 6,8’den yüzde 11,2’ye yükseldiğini görerek en büyük göç noktalarından biri olduğu ortaya çıktı.