Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaKriptopediPolkadot (Dot) Nedir?

Polkadot (Dot) Nedir?

polkadot dot nedir 602131193adbb

Temel Çıkarımlar

-Polkadot, “farklı geliştiriciler tarafından oluşturulan birden fazla zinciri desteklemek için tasarlanmış bir blok zinciri protokolüdür.

-Birlikte çalışabilirlik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik sağlamayı amaçlamaktadır.

-DOT ticareti Ağustos 2020’de başladı.

-Polkadot , tek bir ağ içinde birden çok zinciri desteklemek için tasarlanmış bir blok zinciri protokolüdür. Mevcut blockchain ortamındaki bir sorunun üstesinden gelmeyi hedeflemektedir.

Polkadot Tarihi

Polkadot , iki eski Ethereum yöneticisi Gavin Wood ve Jutta Steiner liderliğindeki Parity Technologies tarafından geliştirilmiştir . Proje aynı zamanda projeye finansman, savunuculuk, araştırma ve işbirlikleri sağlayan yakından ilgili bir kuruluş olan WEB3 Vakfı tarafından da desteklenmektedir .

Parity, 2015 yılında kuruldu. Başlangıçta, Ethereum için Parity Ethereum istemcisi adı verilen düğüm yazılımı üzerinde çalışmaya başladı. Şirket, bu proje için desteği aşamalı olarak durdurdu  ve onun yerine bu tarihten sonra Polkadot ve ilgili proje olan Substrate’e odaklamaya başladı

Geliştirme, geliştiricilerin Github’da ilk kodu yayınladığı Kasım 2017’de başladı.

Şirket, 2018’in ortalarında iki kavram kanıtı başlattı ve Polkadot’un ilk parachain’ini Temmuz 2018’de devreye aldı. Polkadot, Mayıs 2020’de “başlangıç” durumunda devreye alındı ve token transferleri Ağustos 2020’de etkinleştirildi.

Polkadot nedir?

Yukarıda belirtildiği gibi, Polkadot’un tasarımında birkaç zinciri desteklemesi amaçlanmıştır. Ağ tek başına var olan tek bir blok zincirinden oluşmamaktadır. Yaklaşımının birkaç avantajı vardır:

Ölçeklenebilirlik: Polkadot, “parçalama” veya paraşütler adı verilen bir mekanizma aracılığıyla birden çok blok zincirini destekler. Bu durum, işlemlerin verimli ve paralel olarak işlenmesini sağlar.

Birlikte çalışabilirlik: Farklı Polkadot paraşütleri ve uygulamaları, projenin birlikte çalışabilir tasarımı ve zincirler arasındaki uyumluluk sayesinde bilgi ve işlevselliği paylaşabilir.

Uzmanlık: Her Polkadot parachain, belirli bir kullanım durumuna veya uygulamaya göre uyarlanabilir.

Çatalsız yükseltmeler: Polkadot, zaman alıcı ve bölücü sert çatallar olmadan yükseltilebilir; ağı tamamen elden geçirmeden yeni özellikler eklenebilir.

Substrat ve Parachains

Polkadot’taki her zincire “parachain” denir. Geliştiriciler, blok zincirleri oluşturmak için bir çerçeve olan Substrate ile kendi parachain’lerini oluşturabilirler.

Substrate ile geliştirilmiş blok zincirlerini Polkadot ağının bir parçası olmadan çalıştırmak da mümkündür; Polkadot, Alt tabaka zincirler için yalnızca birlikte çalışabilirlik, fikir birliği, güvenlik ve diğer hizmetleri sağlar.

Parachains, akıllı sözleşmeler (Ethereum), ZK-snarks (Zcash) ve UTXO işlemleri (Bitcoin) dahil olmak üzere diğer birçok blok zincirinde bulunan özellikleri destekleyebilir. 

Geliştiriciler, diğer parachainlerde bulunan işlevleri de çağırabilir.

İşlem zincirleri, oracle zincirleri, kimlik zincirleri, dosya depolama zincirleri, veri iyileştirme zincirleri, IoT zincirleri, finans zincirleri ve gizlilik zincirleri dahil olmak üzere Polkadot parachainleri için birçok farklı kullanım durumu mevcuttur.

Chainlink ve Ocean Protocol dahil olmak üzere Polkadot üzerinde 25’in üzerinde proje inşa edilmektedir . Hedef projelerin tam listesi burada listelenmiştir.

Diğer Altyapı

 Parachain’ler, Polkadot Ağını oluşturan birkaç bileşenden yalnızca biridir. Diğer bileşenler şunları içerir:

Röle zinciri: Paraşütler ve Polkadot’un “omurgası” arasındaki ana iletişim merkezi.

Parachains: Röle zincirinin üzerinde çalışan, açık artırma ile bağlanan ve rezerve edilen bağımsız blok zincirler.

Parathreads: “Kullandıkça öde” modeli altında sunulan, yalnızca Polkadot’u denemek isteyen geliştiriciler için paraşütlere daha hafif bir alternatif.

Köprüler: Bitcoin ve Ethereum gibi diğer blok zincirlerine bağlanan modüller ve sözleşmeler.

Ek olarak, Polkadot ağında blok zincirini çalışır halde tutan, güvenliği sağlayan ve kötü niyetli faaliyetleri rapor eden aktörlerde sistemin kusursuz çalışmasına katkı sağlamaktadır.

DOT Jetonu

Polkadot, DOT jetonunu 2017 ICO’da satarak yaklaşık 140 milyon dolar topladı. Şirket ayrıca 2019 ve 2020’de iki özel satış gerçekleştirdi ve bu satışlardan tahmini olarak 100 milyon dolar topladı.

Parity’nin Ethereum cüzdanındaki bir hata nedeniyle, orijinal ICO tokenlerinin yaklaşık yarısı dondurulmuştu. Bu donmuş jetonlar kurtarılamadı, ancak söz konusu kayıp Polkadot’un çalışma yeteneğini etkilemedi.

Polkadot, yatırımcıların kalan tokenlerini Ağustos 2020’den itibaren alıp satmalarına izin vermeye başladı. O zamandan beri, DOT 40’tan fazla borsada listelendi ve yüksek ticaret hacimleri, madeni paranın piyasa değerinin fırlamasına ve ilk beş coin haline gelmesine neden oldu.

DOT jetonunun temel finansal işlemlerden ayrı olarak üç ana kullanımı vardır: yönetişim, stake etme ve bağlanma.

Özet

Polkadot, gelecek vaat eden bir projedir. Birçok uygulama geliştiricisinin daha geniş bir kitleye ulaşmanın yollarını aradığı ve birçok farklı blok zinciri olduğu göz önüne alındığında, platform bir çokları için faydalı olabilir.

DOT belirtecinin üst düzey pazar konumu, projenin itibarı için de yararlı olabilir.

Bununla birlikte, bazı sorunlar da var: Polkadot’un token yönetimiyle ilgili sorunları, daha yerleşik platformlar olduğu gerçeğiyle birleştiğinde, ağın benimsenme kapsamını sınırlayabilir. 

 


polkadot dot nedir 6021311b12d2e

ve

polkadot dot nedir 6021311b3fe6e

(Visited 7 times, 1 visits today)

Google Haberler

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Önceki İçerikDeFi Nedir? DeFi Nasıl Çalışır?
Sonraki İçerikKoin Rehberi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz