Küresel jeopolitik kazan yine kaynamaya başlarken, piyasaların nihayet tüm dikkati FED’in bu akşamki faiz oranı açıklamasına çevrildi.
Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin bugün, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana olan ilk seferberliğini emretti ve Batı’yı “nükleer şantaj”ına devam ederse, Moskova’nın muazzam cephaneliği ile yanıt vereceği konusunda uyardı.
Haberin, yatırımcıları güvenli limanlara kovalaması beklenirken, Dolar endeksi euro ve sterlin karşısında yükselerek son 20 senenin yeni zirvesine ulaştı.
Öte yandan, Avrupa borsaları bugün yine de küçük oranlarda yükseldi. Stoxx600 %0,73 yükseldi. Zira, FED’in faiz kararının, belirsizlikle mücadele eden hisse senedi ve dolayısıyla kripto para yatırımcıları için bir miktar rahatlama sağlayabileceği belirtiliyor.
Önceki dönemlerdeki FED kararı sonrasındaki piyasa hareketlerini referans alan bazı uzmanlar, faiz kararının açıklanmasıyla piyasaların bir süreliğine sıçrama yapmasını öngörüyorlar.
Bugünkü FED Toplantısı Piyasaların Ana Odağı
CME’deki Fedwatch aracına göre, piyasalar 75 baz puanlık bir faiz artışı yaklaşık %85 şansla fiyatlanıyor.
Fakat FED’in, İsveç’in dün yaptığı gibi faizleri beklenenin üstünde yani 100 baz puan artırması, pek de şaşırtıcı olmayacaktır.
Faiz artışının yanında yatırımcılar, “FED’in oranların nerede zirve yapmasını beklediğini” görebilmek için ‘FED Nokta Grafiği’ni de (DOT PLOT) inceleyecekler.
İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in vefatı nedeniyle geçen hafta erteledikleri toplantılarını yapacak olan İsviçre Ulusal Bankası ve İngiltere Bankası’nın da bu hafta yüksek faiz artırımları yapmaları bekleniyor.
Küresel yatırımcılar, aşırı gevşek para politikasında bir değişiklik beklenmeyen Japonya Merkez Bankası haricinde, global merkez bankalarının paralel olarak sıkılaşmasının piyasalara toplu etkisi konusunda endişeleniyorlar.