Son bir haftada %78’den fazla kazanç sağlayan Optimism (OP) nedir, OP coin nedir, nasıl çalışır?
Başlıklar
Optimism nedir?
Optimism (OP) 2019 yılında Haziran ayında piyasaya çıktı. Ekim ayında test ağını yayımlayan proje, 2021 Ocak ayında alfa ana ağını kullanıma sundu. Ağın Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumlu sürümü ise Ekim 2021’de yayımlandı. Böylece protokolün ana ağı tam anlamıyla 2021 Aralık ayında piyasadaki yerini aldı.
Ek olarak proje, Mart ayında gerçekleştirdiği B2 finansman turunda 150 milyon dolarlık yatırım aldı. Böylelikle başlangıç değeri 1 milyar 650 milyon dolara yükseldi. Öte yandan küresel kripto borsası Binance de sistemine Optimism’i entegre etti.
Optimism, düşük maliyetli ve hızlı bir Ethereum ölçeklendirme çözümüdür. Protokol ‘optimistic rollups’ tekniğiyle Ethereum’daki problemleri çözmeyi amaçlar. Bu teknoloji sayesinde ağda gerçekleştirilen birçok işlem tek bir işlemde toplanır ve başka bir blok zincire aktarılır.
Proje, gelişmiş veri sıkıştırma teknikleri kullanarak yatırımcıların Ethereum’da karşılaştığı maliyet yükünü azaltır. Hatta öyle ki, Dune Analytics verilerine göre Optimism Coin, Ethereum’un işlem ücretlerini 129 kat azaltıyor.
Optimism nasıl çalışır?
Optimism, temelinde devamlı ekleme yapılan büyük bir işlem listesidir. Birleştirilen blokların tümü Kanonik İşlem Zinciri isimli bir akıllı sözleşmede saklanır. Herhangi bir kullanıcı işlem gerçekleştirdiğinde ‘sıralayıcı’ tarafından yeni bloklar üretilir.
Sıralayıcı, geçerli işlemleri anında onaylayarak Optimism layer-2’de blok oluşturup işlemleri yürütür. Ayrıca maliyeti düşürmek ve boyutu küçültmek için işlem verilerini sıkıştırır. Ardından verileri Ethereum’a geri gönderir.
Optimism (OP) token nedir?
Optimism projesinin yönetişim token’ı OP’dir. Airdrop yoluyla Ethereum kullanıcılarına dağıtılan OP, toplamda 249 bin cüzdana ücretsiz olarak gönderildi. Proje, airdrop sonrasında DAO başlatma planını duyurdu.
DAO ise Optimism işlem ücretlerinden elde edilen geliri, açık kaynaklı yazılımlar gibi ‘kamu’ için tasarlanmış projelere hibe etmeyi planlıyor. Ayrıca gelecekteki airdrop’lar için seçtiği kullanıcıları ödüllendirmeyi hedefliyor.
DeFi Llama verilerine göre OP token’daki toplam kilitli değer şu anda 818 milyon dolar civarında. Ayrıca büyük borsaların desteklediği OP, 4.29 milyar token’lık bir arza sahip.
Varlığın fiyatı ise bu yazının yazıldığı dakikalarda ise Trendkoin canlı verilerine göre 1.31 USD seviyesinde.
Optimism (OP) token geleceği
OP token, şu anda piyasanın da ilgisiyle birlikte gelecek vadeden token’lar arasında görülüyor. Kısa sürede geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşması ve Ethereum’daki problemleri çözmeye odaklanması, projenin kalıcı olacağını düşündüren detaylar arasında yer alıyor.
Projenin temel amacı, Ethereum uygulamalarını ana blok zincirinden koruyarak güvenliği sağlamak. Bu yüzden gelecekte DeFi alanındaki proje sayısı arttıkça token’ın fiyatı da artabilir.
Yatırımcılar için daha hızlı ve daha ucuz işlemler gerçekleştiriyor olması da yine protokolü öne çıkaran özellikleri arasında yer alıyor. Ethereum blok zinciri üzerindeki uygulamalarda daha ucuz işlem yapmak isteyenler bu sebeple OP coin’i tercih edebilir.
Optimism (OP) token neden yükseliyor?
Haftalık grafiklerde %78‘den fazla artış kaydeden OP token, 1 ayda tam %234 yükseldi. Yakın zamanda kendi GameFi projesini duyuran Optimism, kullanıcı sayısında da büyük bir artış yakaladı.
Oyun içinde yapılacak olan arazi ve ekipman satışlarında OP kullanılması gerektiğinden, kullanıcıların OP satın alması gerekiyor. Ki bu da, bu hafta gerçekleşen yükselişin arkasındaki asıl neden gibi görünüyor.
Eğer oyun projesi şimdi olduğu gibi ilgiyi tutmayı başarırsa, kullanıcı sayısındaki artışla birlikte OP token’da da daha fazla artış bekleniyor.
Ancak aştığı 2 dolarlık önemli seviye, yatırımcıların bir satış baskısını başlatmasına neden olabilir. Bu da token fiyatında düşüşle sonuçlanabilir.