Stratejistler, Rusya-Ukrayna arasında son zamanlarda artan gerilimin Avrupa ekonomisine sıçrayabileceğini, ancak aynı zamanda bir satın alma fırsatı da sunabileceğini öne sürdüler.
Rusya’nın Ukrayna sınırına yoğun bir şekilde askeri teçhizat yığması, NATO ve Batı’nın tepkisiyle karşılandı. Ancak Moskova defalarca komşusunu işgal etme niyetinin olmadığını vurguladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Salı günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile düzenlediği basın toplantısında, herhangi bir çatışmanın iki ülkenin ötesine uzanacağını ve “tam ölçekli bir savaş” haline geleceği konusunda uyardı.
Goldman Sachs’ın Avrupa Baş Ekonomisti Sven Jari Stehn, Pazartesi günü yayınladığı bir araştırma notunda, bir tırmanışın Avrupa ekonomisine bölge ile daha düşük ticaret, daha sıkı finansal koşullar ve daha düşük gaz arzı şeklinde yayılabileceğini öne sürdü.
‘Satın alma fırsatları’
Ani tırmanışları engelleyen yapıcı orta vadeli görünüm, geçen hafta Oxford Economics’teki stratejistler tarafından tekrarlandı ve olasılıklar dengesinin etkilenen bölgesel ve küresel varlıklar için bir “satın alma fırsatı” anlamına geldiğini söyledi.
Bununla birlikte, Rusya’nın Kırım ve batı sınırının ötesine daha fazla girmesi halinde, yakın vadede varlık fiyatları ve oynaklık üzerinde önemli etkileri olacağını kaydettiler.
Bu en kötü senaryoda, Oxford Economics, Rus rublesinin önemli ölçüde zayıflayarak, Rus hisse senetlerinin de zarar göreceğine inanıyor. Böyle bir durumda Rus vatandaşlarının daha fazla kripto paraya yönelmesi söz konusu olabilir.
Stratejistler, “Yüksek gaz fiyatları büyüme üzerinde baskı oluşturduğu ve kar marjlarını daralttığı için Euro bölgesi hisse senetleri de bu senaryoda mütevazı bir aşağı yön görecektir. Enerji sektörü, bu riske karşı korunmak isteyen yatırımcılar için göreceli bir sığınak sağlayabilir.” ifadelerini kaydettiler.
Bununla birlikte, durumun diplomatik yollarla çözüldüğü temel senaryoda, Oxford Economics, piyasaların kademeli olarak sakinleşmesini, Nord Stream 2′nin yeşil ışık yakmasını ve Rusya’nın “güçlü temelleri” göz önüne alındığında varlık fiyatlarının geri dönmesini bekliyor.
Kripto paralar
Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim küresel piyasaları ve kripto paraları da etkiliyor. Bilindiği üzere ABD Merkez bankası Fed’in bu yıl para politikasında daha fazla sıkılaşmaya gideceğini açıklaması Bitcoin öncülüğünde kripto piyasasında ciddi bir gerileme yaşatmıştı. Jeopolitik risklerin ve kaygıların artmasıyla birlikte piyasalardaki oynaklık, kripto paralar üzerindeki satış baskısını hızlandırabilirken, yatırımcılar açısından kısa vadeli önemli trading fırsatları da sunabilir.
Geçtiğimiz günlerde bildirdiğimiz üzere, Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Rus vatandaşlarının 200 milyar dolar değerinde kripto varlığı olduğu bildirilmişti. Bu rakam toplam kripto paranın yüzde 12’sine karşılık geliyor.