Değiştirilemez tokenler, oyuncuların sanal dünyalarda gelir elde etmeleri için yeni yollar yarattı.
İlk olarak Neal Stephenson’ın 1992 bilim kurgu romanı “Snow Crash”te ortaya çıkan metaverse, aşağı yukarı sanal bir dünya (veya dünyalar) olarak tanımlanır ve “Ready Player One”, Roblox ve Fortnite gibi oyunları ve filmleri anımsatır. Bu alanın içinde, insanlar tam olarak işleyen bir gerçek dünya ekonomisi etrafında merkezlenen dijital varlıkları alıp satarak avatarları aracılığıyla vekaleten yaşayabilirler.
Ancak metaverse pazarının bazı ayrıntıları hala oldukça soyut olsa da, takas edilemeyen tokenler (NFT’ler) gibi diğer bileşenler, iç altyapısı ve ekonomisi için bir temel olarak ortaya çıktı. İnsanlar sanal arazi arazileri, etkinlik geçişleri, avatarlar ve diğer dijital öğeleri satın almak için metaverse’deki NFT’leri kullanıyor.
Sanal arazi sahipleri
Bahsedildiği gibi, insanların metaverse’de NFT’leri kullanmalarının bir yolu, The Sandbox’taki dijital bir gayrimenkul parçası olan LAND gibi sanal arazi satın almaktır. Bu sanal alanlar, sanal bir dünyadaki belirli konumların sahipliğini yansıtmak için fiziksel bir tapunun aksine NFT’leri kullanır.
Sandbox’ta LAND, oyun dünyasında yaklaşık 300 fit karedir. Decentraland’da, büyüklük 50 metrekarelik arazi parsellerine dönüşüyor.
Kullanıcılar yeterli araziye sahiplerse, bunları tek bir mülk oluşturmak için birleştirebilirler. Bunun bir örneği, Decentraland’de 64 ayrı araziden oluşan bir mülk olan “Satoshi’nin Çay Bahçesinin Sırları” dır. Büyüklüğü ve konumu nedeniyle 2019’da 1,3 milyon MANA (yaklaşık 80.000 $) sattı. “Arazi” tamamen dijital yollarla çevrilidir, bu da erişimi kolaylaştırır.
2021’de Metaverse Group, Decentraland‘da 618.000 MANA karşılığında bir mülk satın aldı ve bu, o sırada yaklaşık 3.2 milyon dolara eşdeğerdi. Tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi, dijital gayrimenkulde de konum her şeydir ve giriş noktalarına veya sanal arenalar gibi sanal yaya trafiği vaat eden yerlere yakın olan arsalar değer kazanma eğilimindedir.
Kiralama ve ödünç verme
Piyasa talebine bağlı olarak, insanlar pasif gelir elde etmek için NFT’lerini kiralayabilirler. Metaverse’de arazi sahipleri bunu, oyun geliştiricilerine para kazanmanın yollarını sağlayan merkezi olmayan bir finans (DeFi) platformu olan PARSIQ’un IQ Protokolü aracılığıyla yapabilir.
Geleneksel mülk ve gayrimenkul dinamiklerine benzer şekilde, IQ Protokolü, kiracılarla müzakere edilen ve akıllı sözleşmelerle uygulanan önceden belirlenmiş koşullar aracılığıyla sanal arazi sahiplerinin verim ve kira ücretleri kazanmasına yardımcı olur .
Temettüler
NFT’ler ikincil pazarlarda satıldığında veya yeniden satıldığında içerik oluşturucuların kazanabilecekleri telif ücretlerinin yanı sıra, NFT’ler yatırımcıların pasif temettüler kazanmalarına da yardımcı olabilir. Bunun bir örneği, Aralık 2020’de 222.000 dolara açık artırmaya çıkarılan F1 Delta Time oyunundaki dijital Monaco yarış pistinin bir bölümüdür.
Dijital parkuru temsil eden NFT, sahibinin, yarışlar için giriş bileti ücretleri ve katılımcıların giriş için REVV hissesini gerektiren “Elit Etkinlikler”den elde edilen getiriler dahil olmak üzere, üzerinde gerçekleşen tüm yarışlardan %5 temettü almasına olanak sağladı.
Metaverse’de NFT’ler ve oyun oynama
Oyna-kazan, oyun içi varlıklar ve ödüller
Axie Infinity ve Aavegotchi gibi oyunlar aracılığıyla, kazan-kazan (P2E) modeli, kullanıcıları takas edilebilen, satılabilen veya ödünç alınabilen NFT’ler ve oyun içi kripto para birimleri gibi varlıklarla ödüllendiren tamamen yeni sanal ekonomiler yarattı. Ek olarak, Battle Racer gibi diğer oyunlar, araba parçalarını ayrı NFT’ler olarak yayınlayarak daha fazla faydaya yardımcı olur. Kullanıcılar daha sonra araçlarını oluşturmak için bu parçaları satın alabilir veya OpenSea gibi ikincil pazarlarda ayrı olarak satabilirler.
Aradan yıllar geçmesine rağmen, insanların bu blok zinciri ağlarında NFT’leri kullanma biçimleri Fortnite gibi daha yaygın oyunlarda dış görünümlere ve kozmetiklere de uygulanabilir. Bu, oyuncuların varlıklarının sahipliğini ve özgünlüğünü daha iyi yansıtmalarına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda 2025 yılına kadar 74,4 milyar doları aşması beklenen küresel oyun içi harcamaları artıracaktır.
Fortnite’ın yazılım geliştiricisi ve sahibi Epic Games, NFT’leri destekleyen tüm oyunları mağazasına kabul eder, ancak piyasada dolandırıcılık olarak algılanan şeyler nedeniyle doğrudan NFT’leri yayınlamaz veya bunlarla etkileşime geçmez .