Merkezi borsalardan Bitcoin çıkışları , son yedi gün içinde yaklaşık 40.000 BTC’nin geri çekilmesiyle, sene başından bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaştı.
Glassnode’un 2 Ağustos The Week On-Chain raporuna göre , Bitcoin çıkışları Eylül 2019’dan bu yana üçüncü kez ayda 100.000 BTC’yi aşan bir adede ulaştı. Zincir içi analitik sağlayıcısı, dolaşımdaki BTC’nin yalnızca %13.2’sinin şu anda borsalarda tutulduğunu tahmin ediyor. Bu rakam 2021 için yeni bir düşük seviye olarak göze çarpıyor.
Raporda şu ifadelere yer veriliyor:
“Bu durum, Mayıs ayı satışları sırasında gözlemlenen önemli giriş hacminin neredeyse tamamen geri çekilmesini temsil ediyor.”
ABD Başkanı Trump, Mart ayında Avrupa ile ABD arasında bir seyahat yasağı ilan ettikten sonra, kripto fiyatlarının iki günden daha kısa bir sürede %50’den fazla düştüğü şiddetli “Kara Perşembe” çöküşünün ardından, Nisan 2020’nin sonunda çıkışlar aylık yaklaşık 150.000 BTC’ye yükseldi . Agresif çöküşe rağmen, Bitcoin Mayıs 2020’nin sonuna kadar %150 oranında toparlandı.
Bitcoin, bir sonraki ay tüm zamanların yeni en yüksek seviyelerini ve o zamanki rekor fiyatı olan 20.000 doları test etmek için yükselirken, Kasım 2020’de yine çıkışlar aylık 150.000 BTC’ye yaklaştı.
Glassnode, 2021’in büyük bölümünde Coinbase ve Binance arasındaki farklı eğilimlere dikkat çekiyor; Coinbase önemli çıkışlar yaşarken Binance en büyük BTC alıcısı oldu.
Bununla birlikte, Binance’in rezervleri şimdi azalmaya başlıyor ve geçen hafta borsadan 37.500 BTC (yaklaşık 1.5 milyar dolar) çıktı.
Coinbase bakiyeleri Haziran ayında sabit kaldı. Borsa Temmuz ortasında 30.000 BTC alırken, geçtiğimiz hafta platformdan 31.000 BTC çekildi.
Makro duyarlılığa bakıldığında, zincir üstü analitik sağlayıcı, birikimdeki eğilimleri belirlemek için “Canlılık metriğine” atıfta bulundu.
Raporda özellikle Mayıs ayındaki ani satışın arkasından gelen geniş çaplı bir birikim eğilimine vurgu yapılıyor.
Ayrıca yine rapordaki şu not dikkatlerden kaçmıyor:
“Mevcut verilere göre zincirleme pazarda HODLing ve birikimin en baskın eğilim olduğu görülüyor.”