UST faciasından beri LUNA’nın dolaşımdaki arzı sürekli yükseldi. Buna karşılık fiyat, piyasaya sürülen devasa miktardaki tokeni yansıtmayı reddetti. Artık toz bulutu nihayet inmeye başladığına göre, soru varlığın fiyatının nereye yerleşeceği olarak kaldı.
1 dolarlık LUNA hâlâ mümkün mü?
Şimdilerde yatırımcıların zihnindeki şey, kripto paranın fiyatının anlamlı şekilde toparlanıp toparlanamayacağı.
LUNA’nın 1 dolara gelebilmesini gerçekten değerlendirmek için bakılacak ilk şey kriptonun dolaşımdaki arzıdır. İki haftadan kısa sürede, dolaşımdaki arz 300 milyonun biraz üzerinden yaklaşık 7 trilyon tokene ulaştı. Arz 300 milyonun üzerinde kaldığında, fiyat 100 dolar civarında seyrediyordu, yani o zamanki piyasa değeri, fiyat dalgalanmalarına bağlı olarak 33 milyar dolar civarındaydı.
Yazım anında, CoinMarketCap verilerine göre, kripto varlığın toplam arzı yüzde bir milyondan fazla artarak 6,9 trilyon tokenin biraz üzerine gelmiş durumda. Kripto paranın 1 dolara ulaşması, piyasa değerinin 7 trilyon dolara gelmesi gerektiği anlamına gelir. Tüm kripto piyasasının bugüne kadar en yüksek seviyesinin 3 trilyon dolar olduğu göz önüne alındığında, bu imkansız bir şey.
Fakat, kriptonun çökmeden önceki piyasa değerine ulaşması için 0,005 dolar seviyesine gelmesi gerekiyor. Önceki 33 milyar dolarlık piyasa değerininse hala ulaşılabilir olduğu söylenebilir.
Dikkate alınması gereken başka bir konu da yatırımcı duyarlılığı. O kadar fazla insan büyük paralar kaybetti ki, Terra’ya olan inanç da tükendi. Dolayısıyla, tokendeki herhangi bir önemli artışla, fiyatı aşağı çeken hareketler olacaktır.
Sonuç olarak, LUNA’nın 0,005 dolara kadar çıkabilmesi bir gün mümkün olabilir. Fakat mevcut piyasa koşullarında, bu kısa vadede gerçekleşebilecek bir şey değil; ayrıca arzdaki büyümenin durması da gerekiyor.