Küresel piyasaların gündeminde son ABD istihdam ve enflasyon verileri sonrası FED’in faiz kararıyla para politikasına etkilerine ilişkin değerlendirmeler ön plana çıkmış durumda.
Küresel piyasalarda yarın açıklanacak son FED toplantısına ait tutanaklar bekleniyor.
FED’in faiz kararlarında beklentilerin üzerindeki (tarım dışı) istihdam mı, yoksa hazirana göre gerileyen temmuz ayı enflasyon verisi mi etkili olacak sorusunun cevabı önem kazanmış durumda.
İstihdam verisini önceleyen bir karar olduğu taktirde 75 baz puan, enflasyonun beklentilerin altında geldiği yönünde bir karar olursa 50 veya daha düşük baz puanda bir faiz kararı tahmin edilebilir ki, cevap 21-22 Eylül günlerinde yapılacak FOMC toplantısında görülecek.
Dolardaki güçlenme bir sinyal veriyor olsa da, tabi ki o tarihe kadar açıklanacak veriler önemli olacak.
Son verilerin Çin ekonomisinde bir yavaşlamaya işaret etmesi emtia ve petrol fiyatları üzerinde düşüş olarak kendini gösteriyor.
Bunun yanısıra; ABD Genel İşletme Endeksi’nde siparişler ve sevkiyatlar göstergesinde 2001 sonrası ikinci en büyük düşüşün yaşanması ve Euro Bölgesi’nde resesyon beklentilerinin arttığını gösteren anket çalışmaları öne çıktı.
Geçen hafta 100 dolara yaklaşan Brent petrol, dün 92 dolar seviyesine kadar düştü. Yazım anında 94 dolar seviyesinde bulunuyor. Sanayi emtialarında da genelde gevşeme yaşanıyor.
Bu arada Rusya’ya yapılan yaptırımlar sonrası Avrupa enerji fiyatlarındaki yükseliş ve İran’ın son olumlu hareketleri ile tedarik konusundaki gelişmeler haber akışları arasında yer almaya devam ediyor.
Küresel piyasaların referans olarak gördüğü ABD 10 yıllık tahvil faizi geri çekilmeyle yüzde 2,79 seviyesine düşerken, 2 yıllık tahvil faizi ile arasındaki makas resesyon beklentilerinin etkisiyle açılmaya devam ediyor. Dolardaki güçlenme ve Eurodaki zayıflamaya karşılık altının ons fiyatında düşüş görülüyor. Önceki günlerde 1.800 doların üzeri test edilmişken 1.776 dolara kadar düşüş yaşandı.
Dış borsalarda çıkış hareketi yavaş, fakat ivme kaybı söz konusu. Kripto paralar da bugün aynı şekilde yatay bir görünüm arz ediyor.
Küresel piyasalarda resesyon tartışmalarıyla yön arayışı devam ediyor
ABD borsaları ise nispeten daha istikrarlı. Senenin ikinci çeyreğine ait bilançoların olumlu çıkması ve enflasyona karşı korunma çabası borsaları canlı tutuyor.
Son günlerde büyük düşüşler yaşayan Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 648 seviyesinde. Geçen haftaki kapanış 655 seviyesindeydi.
Türkiye’nin 10 yıllık eurobond faiz oranında da hafif yükseliş görülüyor. Geçen hafta 9,20 seviyelerine kadar gerileyen faiz, dün itibariyle 9,40 seviyesine yaklaşmış durumda.
Dünü yükselişle kapatan ABD borsaları, sabah vadelilerinde yatay görülürken Asya’da da yatay seyir hakim. ABD borsalarında devam eden risk iştahıyla olumlu seyir korunuyor ki, aralarındaki pozitif korelasyonla kripto piyasalar da aynı rotayı takip edecektir.