Kripto piyasası ve dijital varlıklarla ilgili uzun süredir devam eden yasal mevzuat konusunda çalışmalarını sürdüren Türk hükümeti, genel bir çerçevede düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor.
Kripto şirketlerine sermaye zorunluluğu ve küresel şirketlere Türkiye’de şirket kurma şartı gibi düzenlemelerin getirilmesi beklenen mevzuatla ilgili yeni açıklamalar yapıldı.
Bloomberg’e konuşan iki yetkili, dün Cumhurbaşkanlığı’nda kapalı kripto varlık düzenleme toplantısı gerçekleştirildiğini duyurdu.
Yapılan toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlık ederken; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AKP Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Nurettin Canikli, Fatih Şahin ve Ömer İleri katıldı.
Başlıklar
Toplantıda neler konuşuldu?
Kripto piyasası ve dijital varlıkların düzenlemelerine yönelik dün gerçekleştirilen toplantıda, mevzuat hazırlıklarıyla ilgili gelinen aşama ve formüller konuşuldu. Çalışmaları bir süredir askıya alan hükümet, gereken bilgi toplama ve düzenleme çalışmalarının devam etmesi gerektiğine karar verdi.
1. Küresel borsalar Türkiye’de şirket açmak zorunda
Yapılan toplantı kapsamında kripto varlıklarla ilgili yasa çalışmalarında 4 farklı başlık öne çıktı. Bunlardan ilki, küresel kripto şirketlerine Türkiye’de şirket kurma zorunluluğu oldu.
Hükümet bu kapsamda daha önce sosyal medya platformlarında uyguladığı kuralı, kripto alanına da uygulamak için harekete geçti. Türk şirketlerin yüksek rakamlarda vergi ödediklerine işaret eden yetkililer, haksız rekabeti engellemek adında küresel şirketlerin de vergi mükellefi olmaları gerektiğini söyledi.
2. 100 milyon TL’lik sermaye şartı
Hükümet parti AKP’nin Meclis’e sunmaya hazırlandığı bir diğer teklifin ise sermaye şartıyla ilgili olması planlıyor. Yapılan ilk değerlendirmelere göre 100 milyon TL’lik bir sermaye şartının getirilmesi bekleniyor. Ancak bu rakam henüz netlik kazanmadı.
3. Güvenlik konusunda yeni altyapılar kullanılabilir
Ak Parti kurmayları, kripto varlıkların güvenli bir şekilde saklanması konusunda titiz davranmaya özen gösterdiklerini belirttiler. Ayrıca bu alanda mağduriyetlerin yaşanmaması ve varlıkların korunması adına bazı teknolojik altyapıların devreye girebileceğini de eklediler.
4. Bireysel yatırımcılara sembolik vergi gelebilir
Hükümetin henüz son kararı vermediği bir diğer konu da bireysel yatırımcıların vergilendirilmesi oldu. Bu konuda çözüme en yakın seçenek ise sembolik bir verginin kripto alımlarında uygulanması yönünde oldu. Ancak bu oranın yükselmesi ‘kayıt dışı’lığa neden olabileceğinden iktidar orta yolu bulmaya çalıştığını ekledi.