Tasarı durumunda olan ve TBMM’ye gönderilmesi beklenen kripto para yasasının ana hatları yavaş yavaş belirmeye başlıyor.
Kripto para yasasının ana hatları
Oldukça detaylı olarak hazırlandığı öğrenilen tasarı, tüketicinin korunması, kara paranın aklanması ve belli bir tutar üzeri meblağların vergilendirilmesi şeklinde 3 ana konu üzerinde odaklanıyor.
Yasa tasarısı, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere Çalışma Bakanlığı, MASAK, BDDK gibi kurumlarla ortak olarak oluşturuldu.
İlk olarak dijital varlıkların tanımı, alım satım yapanların uyması gereken ilkeler, varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılacağı ve aracı kuruluşların faaliyet kapsamı yer alacak.
Tasarıda, kripto varlık şirketlerinin sermaye piyasası kurumu gözetiminde faaliyette bulunması, asgari sermaye şartının getirilmesi planlanıyor.
Faaliyet gösteren aracı kuruluşlara belli sermaye şartları ve tüketicilerin korunması açısından bazı teminat gösterme yükümlülüklerinin öngörülebileceği bildiriliyor. Aracı kuruluşlara bu şartları sağlamak üzere altyapı çalışmaları için belli bir süre verilecek.
Aracı kuruluşlara, kimlik teyidi ve şüpheli işlem bildirimleri gibi kara paraya yönelik çok sıkı şartlar getiriliyor. Ayrıca MASAK’a da bu kuruluşlar üzerinde yetki verilerek resen araştırma ve soruşturma yapma yetkisi verilecek.
Yeni kripto para düzenlemesinde belirli tutarın üzerindeki meblağlardan vergilendirme yapılacağı da ifade ediliyor.
Öte yandan bankalar ile kuruluşlar arasındaki para akışı ile ilgili olarak da BDDK’nın kuruluşlar üzerinde tam yetkili olacağı belirtiliyor.