Türkiye’de uygulanacak kripto düzenlemesine ilişkin sona gelindi! Uzun süredir gündemde olan kripto paralarla ilgili yasal düzenleme detayları belli oldu. Peki detaylar neler? Kripto para yatırımcılarından vergi alınacak mı? Yatırımcıları koruyan maddeler hangileri olacak?
Başlıklar
10-12 maddeden oluşan teklif sunulacak
Türkiye’de uygulanacak olan kripto düzenlemesinde detaylar bir bir belli olmaya devam ediyor. Yapılacak olan düzenleme kapsamında toplamda 10-12 maddeden oluşması beklenen bir teklif sunulacak. Teklif kapsamındaki amaç, yıllık ticaret hacmi 500 milyar dolara ulaşan kripto para piyasasını düzenlemek.
Sermaye şartı geliyor!
Henüz kripto para düzelemesine ilişkin maddeler netleşmese de kripto varlıkların alım-satımını organize eden borsalara sermaye şartı getirilecek. Yerel borsalar olarak da bilinen bu firmalara ilişkin henüz limit belirlenmese de, yaklaşık 1 milyar TL’lik sermaye şartı getirileceği konuşuluyor. Yapılacak olan piyasa çalışması sonrasında borsalara getirilecek olan sermaye şartı limiti belirlenecek.
Her şey ‘şeffaf’ olacak
Yapılacak olan kripto düzenlemesi kapsamındaki asıl amaç, yatırımcıların şeffaf bir şekilde paralarını koruyabilmesi ve kripto dünyasından kâr elde edilebilmesini sağlamak. Bu yüzden yürürlüğe girecek olan şartlardan biri de, borsa olarak bildiğimiz bu firmaların; banka nezdindeki görünümleri, oranları, gelirleri ve kârlarını şeffaf bir şekilde gösterme zorunluluğu olacak.
Türkiye’de yürürlükteki kurallara tabi olmayan kurum MASAK‘ın denetiminin dışında kalan yurt dışı merkezli borsalar da denetlenecek. Yurt dışı merkezlerinin yanı sıra Türkiye’de yerleşik bir sistem altyapısı kurmalarına ilişkin maddelerin de teklifte yer alması bekleniyor.
“İlginizi çekebilir: Ünlü trader Bitcoin boğalarının gitmediğini söyledi: 100.000 dolar çağrısı ikiye katlanıyor!“
Bireysel yatırımcılar korunacak
Bankacılık düzenlemelerine benzer bir düzenleme, küçük çaplı yatırımcıları korumak adına alınacak önlemler arasında yer alıyor. Küçük yatırımcıların ya da bireysel yatırımcıların korunması için borsa olarak bilinen firmalar sorumlu tutulacak, para cezası verilecek. Böylelikle yatırımcılar, borsaların ortaya çıkardığı problemler yüzünden ellerindeki yatırımlardan feragat etmek zorunda kalmayacaklar.
Hali hazırda yerel borsalar yatırımcılarının ve ellerindeki varlıkların %97’sini koruduklarını belirtse de, nasıl koruyacaklarına yönelik detaylar yine düzenlemelerle birlikte belli olacak.
Vergi alınacak mı?
Son olarak kripto düzenlemesiyle birlikte vergi alınıp alınmayacağı sorusu hala popülaritesini korumaya devam ediyor. Ancak yapılan açıklamalar sonrasında bireysel yatırımcılardan vergi alınmaması gerektiği görüşü biraz daha ağır basıyor.
“İlginizi çekebilir: Cumhurbaşkanı talimatı verdi! Metaverse Çalıştayı düzenlenecek“