Kripto cüzdanına yanlışlıkla 200 Bitcoin gönderildikten sonra parayı kullanmış olan Güney Koreli bir kişi hakkında gönderimi yapan platform tarafından dava açıldı.
Kimliği mahkeme tarafından açıklanmamış olan adam nihai yargılama sonucunda suçsuz bulundu.
2018 yılında bir Güney Kore vatandaşı, kripto cüzdanına birden 200 adet Bitcoin geldiğini farketmiş ve 3 Bitcoin’i nakde çevirirken diğer BTC’leri farklı cüzdanlarına aktarmıştı.
Kripto cüzdanına gelen milyonlarca dolar
Bitcoin bakiyesi o zamanlar yaklaşık 1,25 milyon dolar iken bugün 9,4 milyon dolar değerinde.
Bitcoin’leri gönderen Yunanistan’daki cüzdanın ait olduğu platform tarafından alt mahkemede açılan davada, kullanıcı, zimmet ve güveni suistimal suçundan 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Daha sonradan da bir üst mahkeme tarafından karar onanmıştı. Kullanıcı temyize gittiği ülkenin en üst mahkemesi tarafından ise, suçsuz bulunarak hapis cezası kararı bozuldu.
Kararın gerekçesinde ülke yasalarında Bitcoin bir varlık olarak tanınmadığı için zimmet suçu bulunmadığı, öte yandan gönderici ve kullanıcı arasında net bir ilişki bulunmadığı için güveni suistimal suçunun da mevcut bulunmadığı belirtildi.
Yerel bir hukukçu olan Kwon O-hoon, bir çok boyutu olan dosya hakkında Yüksek Mahkeme’nin yeterince incelemeden ve fazla hızlı bir şekilde karar verdiğini iddia etti. Ayrıca buna benzer olaylarda cüzdanlarına yanlışlıkla gelen bedelleri hemen kullanmak konusunda insanların cesaretleneceğini söyledi.
Hukukçu şöyle konuştu:
Zimmet, bir varlığı saklayan kişinin o varlığı alarak yükümlülüklerini ihlal etmesidir. Suistimal, kişinin güvenilir bir ilişkiye ihanet ederek menfaat temin ettiği bir güven ilişkisinde olur. Alt mahkemelerin zimmete para geçirmekten mahkûm etmiş olması garip, çünkü bu suç, iki taraf arasında, birinin diğerine ihanet ettiği yerleşik bir ilişkiyi gerektirir.
Dava emsal teşkil edebilir. Bitcoin’i kullanan cezalandırılmayacak fakat hukuk davasında, yanlış gönderilen mevduatı geri göndermek zorunda kalacağı bir sebepsiz zenginleşme olarak sayılabilir.
Kriptolar bir yatırım içinse ve menkul kıymet gibi hareket ediyorsa, menkul kıymet olarak sınıflandırılmalı ve sermaye piyasası veya menkul kıymetler yasalarında düzenlenmelidir.
Güney Kore ceza yasalarında dijital paralar için henüz düzenleme bulunmuyor.
Ülkenin Maliye Bakanlığı daha öncesinde, dijital paraları maddi olmayan varlıklar olarak saydığını açıklamıştı.