Kripto boğaları son dönemdeki rallilerden mutlular; zira Bitcoin ve Ether fiyatları yılbaşına göre sırasıyla yüzde 80 ve 60 yükseldi.
Bununla birlikte, yine de yılın kalanında temkinli olmaları için bazı nedenler bulunuyor.
Yazımızda bu faktörlere bir göz atıyoruz.
Başlıklar
İşte kripto boğalarının göz önünde bulundurması gereken olaylar
İlk bahsedeceğimiz olay Müflis Mt.Gox borsasının, alacaklılarına yaklaşık 10 yıldır borçlu olduğu kripto paraların yakında ödenecek olması. Hackerlar, 2014 yılında müşterilerin, o zamanlar 500 milyon dolar ve bugün 20,5 milyar dolar değerinde olan 750.000 BTC’sini çalmıştı.
Ekim ayında kullanıcılara yaklaşık 142.000 BTC (4.3 milyar dolar) ve 143.000 bitcoin cash (16.8 milyon dolar) dağıtılacak. Alacaklıların bu coinleri satışının önemli bir satış baskısı ve fiyat düşüşüne neden olabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte, alacaklılar geri ödemelerin yavaş olabileceğini tahmin ediyorlar.
Kripto boğalarının karşısındaki riskler arasında, ABD’li yetkililerin Silk Road hackerından ele geçirilen 41.500 BTC’yi (1.26 milyar dolar) daha elden çıkarma planı da bulunuyor.
Bunların yanısıra, son bir yıldır yükselen faiz oranları da bazı oyuncuların borçlanmasını ve büyümesini zorlaştırıyor.
ABD Merkez Bankası’nın daha fazla faiz artırımı yapmayı sona erdirmesiyle ilgili olarak, olası faiz indirimine kadar domino etkisinin sona ermediği konuşuluyor.
Diğer taraftan, piyasa katılımcıları, bir yıl önceki Terra çöküşünün ardından iflasların kalıcı etkilerinden bundan sonra bile zarar görebilirler.
CFTC, SEC ve FinCEN gibi başlıca ABD düzenleyicilerinin, kriptoya karşı son zamanlardaki agresif baskısı nedeniyle, düzenleyici riskler de ayrı bir problem olabilir.
Yine de, kripto boğaları dayanıklılık gösteriyor
BitGo CEO’su Mike Belshe, şöyle söylüyor:
Şu anda, Fed’in sonsuz para arzıyla piyasaları manipüle etmeyi bıraktığında, Bitcoin’in tek başına durduğunun kanıtına tanık oluyoruz. Kurumsal benimseme, düzenleyici rüzgarlara rağmen yüksek vitese geçmek üzere.
Bit Mining’den Yang’a göre de, düşen enerji fiyatları, Bitcoin’lerini kârlı şekilde satmak isteyen madenciler için kapıyı açık bırakabilir. Madencilerin ortalama üretim maliyeti şu anda 20 bin doların altında bulunuyor ki bu kripto boğaları için olumlu bir durum.
Ethereum çekme işlemlerinin uzun vadeli etkileri
Dün geceyarısı yayına giren Ethereum Shapella (Shangai) yükseltmesinin, staker’ların kriptolarını ağdan çekmesine izin vereceği için, fiyatın düşeceğine dair bazı endişeler bulunuyor.
Uzmanlar ise genel olarak para çekme işlemlerine olanak sağlayan uzun vadeli beklentileri pozitif olduğu konusunda hemfikirler.
Mevcut durumda, Ethereum’un arzının yaklaşık yüzde 15’i olan 18,2 milyon ETH (36,5 milyar dolar) Beacon Chain’de bulunuyor. İlk stake yapanlar kriptolarını Kasım 2020’de, ETH yaklaşık 700 dolar değerindeyken yatırdı. Şu anda neredeyse yüzde 180’lik bir artışla 1.935 dolardan işlem görüyor.
Bazıları stake edilmiş ETH’lerini geri çekip satmayı seçebilse de, stake edilmiş tokenlerin çoğunun, aracı staking havuzları ve kripto borsaları aracılığıyla Ethereum’a yatırılmış olması, yani bu ETH’lerin çoğunun aslında bir süredir zaten likit durumda olduğu ifade ediliyor.