Baby Musk Coin isimli meme coin, bir kilim çekme işleminden sonra neredeyse yüzde 100 değer kaybetti. Token, ICO’sunda 2 milyon dolar toplamış ve geliştiricileri meme coin alanında bir devrim yaratma vaadinde bulunmuştu.
Başlıklar
Baby Musk Coin dolandırıcılığı
Raporlar, projenin geliştiricisinin platformu terk ettiğini ve fiyatın büyük miktarda düşmesine neden olduğunu gösteriyor. Meme coinin sahipleri, bal küpü denilen şeyde tokeni satamazlar.
‼️ BEWARE ‼️
☣️A #SCAM project @BabyMuskCoin is currently #trending top 2 @ #CMC!It is a #honeypot, you can't sell‼️
How can you trend #scams & trick people @CoinMarketCap?@crypto @business @ForbesCrypto @LilyKatz @JeffKauflin @olgakharif @paulvigna @CamiRusso$NSH #NOSHIT pic.twitter.com/jOxp1TF7Fn
— NOSHIT (@NOSHITCoin_io) February 5, 2022
Proje bu ayın başlarında gerçekleşen ICO’da 2 milyon doların üzerinde bir fon toplamıştı. Tokenin arkasındaki geliştiriciler, meme endüstrisinde devrim yapmak gibi sloganlarla projenin meşru görünmesini sağlamaya çalışmışlardı. Artık çevrimdışı olan meme coinin web sitesinde, projenin gelecek planlarını açıklayan bir yol haritası da bulunuyordu.
Token başlatıldığında hızlı bir fiyat artışı görmüş ve CEO’su Grant Liu bunun sadece bir başlangıç olduğunu dahi söylemişti. Proje, endeks fonu ve “Baby Musk Swap” gibi bazı özellikleri olduğunu da açıklamıştı.
Olay aslında, son zamanlarda kripto pazarını oldukça rahatsız eden uzun bir hırsızlık listesindeki başka bir dolandırıcılık. Popüler tv dizisi Squid Game’e atıfla çıkartılan Squid Coin‘den sahte Banksy NFT’lerine kadar, dolandırıcılar sürekli olarak popüler kültürü, dikkatsiz kurbanlarını tuzağa düşürmek için kullanmışlardı.
Dolandırıcılık kriptolarda yaygın bir tehdit
Bu sene de dolandırıcılık kriptolarda yer almaya devam edecek gibi gözüküyor. Kötü niyetli kişiler artan ilgiden yararlandıklarından, bilhassa NFT dolandırıcılıkları şu sıralarda yaygın görünüyor. Sahte sanat eserlerinin yanı sıra, 2,2 milyon dolarlık Bored Ape NFT’lerinin çalınmasıyla ilgili sorunlarla karşı karşıya kalan NFT pazar yeri OpenSea, işlemlerini dondurmak zorunda bile kalmıştı.
Son zamanlarda en dikkat çekici haber ise, BM’nin Kuzey Kore‘nin nükleer füze programını çalıntı kriptolarla finanse ettiğini duyurmasıydı. Chainalaysis, en az 400 milyon doları çaldığını söylediği ülkenin, kripto borsalarını hedef aldığını vurgulamıştı.
Uzmanlar, eğitim ve farkındalığın, dolandırıcılıkla mücadelede en etkili yol olduğunu belirtiyorlar. Bu yıl gerek ülkemizde, gerekse diğer ülkelerde gelmesi beklenen düzenlemeler ve daha güçlü yatırımcı koruma yasalarıyla kayıpların önlenmesine katkı sağlanabileceği söyleniyor.
İlginizi çekebilir: Airdrop yapan token scam çıktı! Kilimi çektiler