Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı, Kanada’daki COVID-19 kısıtlamalarına yönelik “kamyon şoförlerinin protestosu” devam ederken, ülke içindeki bankalardan vatandaşların banka hesaplarını derhal dondurmalarının talep edilebileceğini iddia etti.
Finans şefi ve Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland şunları söyledi :
Kanada’nın kara para aklama ve terörle mücadele mali kurallarının kapsamını, kitle fonlaması platformlarını ve kullandıkları ödeme sağlayıcılarını kapsayacak şekilde genişletiyoruz.
Bu değişiklikler, kripto paralar gibi dijital varlıklar da dahil olmak üzere tüm işlem biçimlerini kapsıyor.
This is literal madness.
Canada's Deputy Prime Minister says, under the Emergencies Act, banks can immediately freeze or suspend bank accounts without a court order and be protected from civil liability.
Is this still a free country? pic.twitter.com/IzAALIxzbB
— Greg Price (@greg_price11) February 14, 2022
Açıklama, ülkenin birçok kripto meraklısı için oldukça endişe verici olacak ve bu tür önlemlerin kripto varlık cüzdanı dondurmaları ve ele geçirmeleri için de kullanılabileceğini ima ediyor.
Teoride, bu önlemler mahkeme kararına gerek kalmadan veya hukuki sorumluluk endişesi olmaksızın kabul edilebilir.
Kamyoncu eylemleri
Önlemler, yolları trafiğe kapatan, maske kurallarını hiçe sayan ve aşı zorunluluklarının kaldırılmasını dile getirmek için korna çalan “Özgürlük Konvoyu” adlı bir grup kamyon şoförünün haftalarca süren protestolarından sonra geldi.
Gruba destek olmak için kurulan GoFundMe hesabı, Kanada hükümetinin baskısıyla 4 Şubat’ta kendisi tarafından kapatıldı ve bu noktada Bitcoin de dahil olmak üzere alternatif kitle fonlaması yöntemlerine yönelmişti.
10 Şubat’ta Kanada’da kısa bir süre zirve yapan “banka hücumu” gibi Google aramaları, haberlerde yeniden yükselmeye başladı ve Google Trends verilerine göre özellikle Alberta ve Britanya Kolombiyası’nda yüksek.
Bu arada, ülkesinde Bitcoin’in (BTC) yasal para birimi olarak benimsenmesine öncülük eden El Salvador devlet başkanı Nayib Bukele de fırsatı kaçırmadı, demokratik ve özgürlükçü olmasıyla bilinen Kanada’daki yönetime yönelik sert eleştirilerde bulundu.
Are these the people who like to give lessons to other countries about democracy and freedom?
This is one of the top ranking countries in the “democracy index”?
Your credibility on these topics is now worth 0.pic.twitter.com/wCjh9bXwDt
— Nayib Bukele 🇸🇻 (@nayibbukele) February 15, 2022
Bu arada, protestocuların uluslararası destekçilerinin birçoğu, GiveSendGo Hristiyan kitle fonlaması sitesinde bir hacklemeyle açığa çıktığı görülmüştü.
Vice, “92 binden fazla bağışçının isimleri ve kişisel bilgilerinin” “çevrimiçi sızdırıldığını” bildirmişti. Bağışçıların çoğunluğunun ABD merkezli olduğu ve birçoğunun da dini gruplar veya bireyler olduğu görülüyor. Medya sitesi, bağışçıların mesajlarında “tiranlığa” atıfta bulunduğunu kaydetti.
Bazı medya kuruluşları, hükümetin banka havalelerini engellemeye başlamasının ardından protestoculara kripto şeklinde destek gönderildiğini öne sürmüştü.
Özgürlükler ülkesi Kanada!
Haberde hükümetin – çok farklı bir nedenle – vatandaşların varlıklarını dondurmayı ve banka hesaplarına girmeyi düşündüğü bildirildiğine göre durum Lübnan’daki gibi otoriter görünüyor. Lübnan hükümetinin döviz hesaplarını dondurmayı enflasyonla mücadele için son bir çaba olarak gördüğü bildirilmişti.
Kripto araştırmacısı Messari’nin kurucusu ve CEO’su Ryan Selkis, Kanada hükümetinin hareketinin BTC’nin “anlatısının kriptodaki en önemli şey olmaya devam ettiğini” kanıtladığını yazdı.
Kanada’da ana yolların kapanması nedeniyle ticareti neredeyse durma noktasına getiren protestolar, Ottawa’da bu ayın başlarında olağanüstü hal ilanına neden olmuştu.
Protestoların arkasında QAnon komplo teorisyenlerinin ve aşı karşıtlarının olduğunu iddia eden birçok uluslararası gözlemcinin yaygın şekilde kınamasına rağmen, diğerleri katı önlemlerin Kanada demokrasisini tehlikeye atabileceğini iddia ediyor.
Bir makalesinde, New York Times şunları yazdı:
Şiddet içermeyen, yıkıcı olsa bile protestolara izin vermek, kutuplaşmış bir toplumda sosyal uyumu sürdürmek için önemli bir araçtır.
İlginizi çekebilir: Kripto yasağı haberlerinin aslı ne? Türkiye’de kripto para yasaklanıyor mu?