Dünyanın en büyük dijital varlık yöneticisi Grayscale, kurumsal yatırımcıların en çok hangi kripto varlıklarıyla ilgilendiğini gösteren bir görünüm açıkladı.
Grayscale, yönetimi altındaki 40 milyar doların üzerindeki dijital varlıkların (AUM) bir dökümünü yayınladı.
Grayscale’in varlıkları ağırlıkla, 30,37 milyar dolarlık Bitcoin Trust’ta duruyor.
Akıllı sözleşme platformu Ethereum 11,49 milyar ile ikinci sırada yer alıyor.
Kurumsal yatırımcılardaki altcoinler
Bunun dışında kurumsal yatırımcılara hizmet veren şirket bir dizi altcoini aşağıdaki miktarlarda tutuyor:
- Ethereum Classic (ETC): 418,1 milyon dolar
- Litecoin (LTC): 229,8 milyon dolar
- Bitcoin Cash (BCH): 136,6 milyon dolar
- Decentraland (MANA): 60,6 milyon dolar
- Zcash (ZEC): 51,1 milyon dolar
- Horizen (ZEN): 38,6 milyon dolar
- Livepeer (LPT): 25,2 milyon dolar
- Stellar Lumens (XLM): 20,6 milyon dolar
- Solana (SOL): 9,6 milyon dolar
- Basic Attention Token (BAT): 7,2 milyon dolar
- Chainlink (LINK): 6,2 milyon dolar
- Filecoin (FIL): 3,4 milyon dolar
Bunun dışında Grayscale, “Digital Large Cap” fonunda 508,3, DeFi fonunda da 10,6 milyon dolar daha bulundurduğunu açıkladı.
Şirket yakınlarda, merkezsiz finansın (DeFi) geleceği ve kripto ile geleneksel finans üzerindeki etkisi hakkında 27 sayfadan oluşan bir rapor yayınlamıştı.
Raporda şöyle yazıyor:
Kripto, kullanıcılarının malik olduğu bir internet yapıyor ve DeFi, onların finansal ekosistemin bir parçası olmalarını sağlıyor. DeFi, kripto bulut ekonomisindeki büyümenin üçüncü dalgası ve fintech [finansal teknoloji] inovasyonunun en son dalgasıdır.
İnternet, bilgiye erişimi kolaylaştırdı ve DeFi, bankacılık açısında benzeri yapma gücüne sahip. DeFi, insanların internette güven oluşturma biçimini değiştirmeyi ve 4,6 milyar internet kullanıcısına yeni bir bankacılık alternatifi sunmayı hedefliyor.
DeFi’nin 8 trilyon dolar büyüklükteki dünya finans hizmetleri endüstrisinin yüzde 2’sinden daha azını oluşturması nedeniyle Grayscale, bunun henüz yeni doğmuş olan ekosistem için “sadece bir başlangıç” olduğuna inanıyor.
Raporda, geleneksel bankacılıktaki yüksek ücretler ve faiz oranlarının tüketicilerde yarattığı boşluğu kripto paraların nasıl doldurduğu vurgulanıyor.
Potansiyel riskler olarak Grayscale, yasal düzenlemelerden, hackerlara karşı güvenlik açıklarından ve kriptolardaki volatiliteden bahsediyor.
DeFi konusunda düzenleyici ortam hala çok belirsiz. ABD veya diğer ülkelerin ekosistemi etkileyecek kararları nasıl yürürlüğe koyacağı hala belli değil.
DeFi protokollerinde, hacker saldırıları yaşandı, kullanıcıların fonlarında kayıplar oldu ve kodlama hataları dolayısıyla akıllı sözleşmelerin yanlış yürütülmesine neden olan hatalar yaşandı.
Bir DeFi protokolündeki kripto varlıkların fiyatındaki oynaklıklar, DApps [merkezsiz uygulamalar] kullanımına, gelirine, yönetimine ve token fiyatına zarar verebiliyor.
Grayscale’in son Defi raporunu burada bulabilirsiniz.