IOTA, nesnelerin interneti (IoT) alanında yoğunlaşmış bir kripto projesidir. Nesnelerin interneti ekosistemindeki makine ve cihazlar arasında gerçekleştirilen işlemlerin kaydedilmesi ve yürütülmesi için tasarlanmış bir defterdir. Aynı zamanda bir tür ölçeklendirme çözümü olan IOTA, yerel ekosisteminde MIOTA isimli kripto varlığı kullanır.
IOTA coin geleceğine baktığımızda, nesnelerin interneti ve ölçeklendirme problemlerini ortadan kaldırmak amacıyla oluşturulduğundan, sık sık adını duyabileceğimiz bir proje gibi görünüyor. Analistlerin bu yıl için yaptığı IOTA yorumları da son derece olumlu. 2017’de 5.69 dolarlık bir ATH yakalayan MIOTA coin, şimdilerde 0.33 dolardan işlem görse de, yatırımcılar için gelecek vadeden kripto projeleri arasında yer alıyor.
Başlıklar
IOTA coin nedir?
IOTA, IoT ekosistemindeki işlemlerin kaydedilmesi ve işlemleri yürütmek için açık kaynaklı dağıtılmış defter kullanan bir kripto projesidir. Yani kısaca, makineler arası iletişimi (M2M) desteklemek amacıyla kullanılır. Kripto birimi MIOTA, ağ içinde işlemleri kolaylaştırmak adına kullanılır.
Genel anlamda aslında ‘blok zincir’ projelerinden farklı, özel bir Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) teknolojisi olan “Tangle” olarak bilinen bir ağı kullanmaktadır. Tangle ağı, projeye düşük işlem ücretleri karşılığında yüksek ölçeklenebilirlik sunar. Projenin amacı, kripto pazarındaki ölçeklenebilirlik sorunları çözmek ve IoT ekosisteminde bir omurga görevi görmektir. Gelişmiş ölçeklenebilirlik sorunu, yüksek işlem ücretlerine sebep olmasına rağmen IOTA, ademi merkeziyetçilik kavramını kullanarak MIOTA coin kullanılan işlemlerden ücret almaz.
Ayrıca ağ, birçok node’dan oluşur ve her node, doğrudan diğer iki node ile birbirine bağlıdır. Bu sayede her node, diğer iki node’a yönlendirilebilir ve tüm node’lar bağlı oldukları node işlemlerini doğrulamaktan sorumludur. Ağa ne kadar node eklenirse, ağ o kadar güvenli olur.
Almanya merkezli ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yönetilen proje, kullanıcıların güvenli bir şekilde veri aktarmasına izin verir. Nesnelerin interneti alanında proje oluşturmak ya da işlem yapmak isteyen kullanıcılar ihtiyaç duydukları araçlara platform üzerinden ulaşabilirler. Ancak tüm araçlara ulaşabilmek için platformun kendi cüzdanına sahip olmak gereklidir. Bu cüzdan ise para karşılığında satın alınabilmektedir.
IOTA (MIOTA) coin nasıl çalışır?
Nesnelerin internetinin omurgası olmayı amaçlayan IOTA, blok zincirlerin aksine Tangle altyapısını kullanır. Bu sayede işlemlerden herhangi bir ücret de talep etmez. Aynı zamanda diğer kripto varlıkların aksine, herhangi bir şekilde madenciliği de yapılamaz. Blok zincirlerde yer alan karışık işlemlerin olmaması, IOTA’nın işlem hızının oldukça yüksek olmasını sağlar. Hızlı işlem yeteneği aynı zamanda IOTA’yı IoT konsepti için ideal kılar.
IOTA’nın kullandığı Tangle’ın çalışma mantığı ücretsiz ve hızlı işlem sağlamaktır. Örnek verecek olursak, bir işlem gerçekleştirmek için kullanıcıların diğer işlemlerin onayını vermeleri gerekiyor. Bu nedenle aslında bir işlem gerçekleştiren bütün kullanıcılar, ağın güvenliğine katkı sağlarlar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi node’lar birbirlerine bağlı olduğu için, IOTA’da gerçekleştirilen her işlem node’lar tarafından onaylanır. İşlemlerin onaylanması ise ağın kullanımından ayrı bir işleme sebep olmadığı için hem blok zincir yapısından ayrılır hem ucuzdur hem de hızlı sonuçlar verir.
IOTA projesi ve geleceği
Nesnelerin interneti alanında faaliyet gösteren IOTA, sağladığı güvenlik ve güncellemelerle birlikte yatırımcıların ilgisini çeken kripto projeleri arasında yer alıyor. Analistlere göre 2022 yılında büyük bir patlama yaşayacağı düşünülen IOTA, birden fazla geliştirici ile çalışıyor. Bu da projeye yönelik olumlu beklentilerin artmasına neden oluyor. Her ne kadar projenin asli varlığı MIOTA hakkında bir fiyat tahmini yapılamasa da, analistler IOTA coin geleceği hakkında olumlu yorumlar yapıyor.
IOTA coin fiyatı
IOTA coin olarak da bilinen MIOTA, 19 Aralık 2017’de 5.69 dolarlık fiyatla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. 6 dolara yakın fiyat seviyesinden sert düşen MIOTA, 13 Mart 2020’de tüm zamanların en düşük seviyesi olan 0.07 dolara kadar geriledikten sonra tekrar toparlandı.
Bu yazının yazıldığı dakikalarda 0.33 dolardan işlem gören IOTA coin fiyatının güncel değerini Trendkoin canlı veri kısmından görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca Trendkoin altcoin haberleri kategorisinden güncel IOTA haberlerini de takip edebilirsiniz.
IOTA madenciliği nasıl yapılır?
Nesnelerin interneti için bir ödeme aracı olarak kullanılan MIOTA coin, blok zincir yapısından oldukça uzak bir çalışma mantığına sahiptir. Bu sebeple MIOTA coin, madenciliği yapılan bir coin değildir. MIOTA coin’e sahip olmanın tek yolu kripto borsalarından satın almaktır.
IOTA (MIOTA) coin hakkında sıkça sorulanlar
- Koordinatör node’ları temelde ağı kontrol ediyorsa, IOTA ağının merkezileşmesine sebep olmaz mı?
Cevap: Evet. Ancak IOTA Foundation, kimsenin node’larını kontrol etmeyi göze alamayacağı kadar büyüdüğünde Koordinatör node’unun ağdan kaldırılacağını belirtti. Söz konusu ağdan kaldırma işlemi ise Coordicide isimli planla gerçekleştirilecek.
2. IOTA kim tarafından kuruldu
Cevap: 2014 Eylül ayında yapımına başlanan IOTA projesi, 2016 yılında resmi bir şekilde kullanıma açıldı. 2017 yılında ATH yapan projenin 4 farklı kurucu ortağı bulunmaktadır. 2019 yılında ise ortaklardan sadece birinin danışman olarak devam ettiği bir dönüşüm yaşandı. Şu anda ise Dominik Schiener ve Navin Ramachandran yönetim kurulunda yer alıyor.
3. IOTA kullanıcılarına ne vadediyor?
Cevap: Nesnelerin internetinde bir omurga haline gelmek isteyen IOTA, blok zincir tabanlı değil. Bu sebeple de maden ve madencilere ödenen bir ağ ücretinin olmaması en önemli özelliklerinden biri. Yani, MIOTA madenciliği yapılan bir coin değil. Bu sayede de kullanıcılara masrafsız bir sistem sunuyor. Bir tür blok zincir uzantısı olan IOTA, kullanıcılara verimli, basit ve ücretsiz işlem imkanı sunmayı vadediyor.
4. IOTA’nın avantajları neler
Cevap: IoT, gelecekte birçok sektörü kökten değiştireceğinden, IOTA da aslında gelecekte yer alacağının avantajını kullanıcılara sunuyor. Tamamıyla kripto ve IoT alanında yoğunlaşan proje, kurumsal yatırımcıları kendine çekiyor. Ayrıca Tangle ağının sağladığı hız da yine büyük avantajlar arasında yer alıyor.
5. IOTA’nın dezavantajları neler
Cevap: Platformun kullanıcılar tarafından en sevilmeyen yönü, bir cüzdan satın almaya mecbur bırakmasıdır. Çünkü IoT teknolojisini geliştirmeye yönelik araçlar sadece platformun cüzdanı satın alındığında kullanılabilir. Ayrıca MIOTA coin’i çevrimiçi cüzdanlarda saklamak da siber saldırı riskini beraberinde getirecektir.
IOTA ne zaman çıktı?
IOTA projesi, Sergey Ivancheglo, Surgei Popov, David Sonstebo ve Dominik Scheiner tarafından kurulmuştur. İlk kitlesel satışını Eylül 2014’te gerçekleştiren proje, IOTA (MIOTA) ana resmi ağı olarak 11 Haziran 2016’da piyasaya sürüldü. Haziran 2019’da ise Sergey Ivancheglo projeden ayrılarak resmi olmayan bir danışman görevine devam etti.
IOTA (MIOTA) güvenilir mi?
Nesnelerin internetine odaklanan IOTA projesindeki Tangle ağı, tıpkı blok zincir gibi merkezi olmayan bir yapıya sahiptir. Böylelikle kullanıcıların onayı olmadan eskiye dönük hiçbir değiştirme işlemi yapılmasına izin vermez. Bu da IOTA’yı güvenli bir sistem haline getirir.
Öte yandan IOTA, diğer kriptolardan farklı olarak karma tabanlı bir şifreleme sistemi kullanır. Bu da oluşabilecek saldırılara karşı ekosistemi korumaktadır.
Kullanılan doğrulama sistemi, IOTA’nın güvenliğini artırmaktadır. Bu sisteme göre her kullanıcı iki işlemin doğrulanmasını sağlar.
Son olarak kuantum dayanıklılığı kullanılarak oluşturulan IOTA sistemi, saldırılara karşı güçlü ve dayanıklı bir duruş sergiler. Yani, IOTA adresini ele geçirmek pek de kolay değildir.
IOTA (MIOTA) coin nereden ve nasıl alınır?
Madenciliği yapılamayan MIOTA coin, listelenen tüm kripto borsalarından işlem çifti karşılığında satın alınabilir. Binance, Bitfinex, Huobi, Bittrex, KuCoin, Gate.io, OKX gibi küresel borsalardan satın alınabilir.
IOTA coin yorumları
Diğer kripto projeleriyle kıyaslandığında benzersiz bir kullanım sunan IOTA projesi, ölçeklenebilirlik ve ücretler açısından en verimli projelerden biridir. Bugün ağın karşılaştığı tüm bu zorluklara rağmen, MIOTA hala en umut verici kripto varlıklardan biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Yüksek işlem ücretleri ve ölçeklenebilirlik gibi iki ana problemi çözmeyi amaçlayan proje, kullandığı Tangle ağı ile işlemleri doğrulayarak madencilik ihtiyacını ortadan kaldırmıştır. Bu sayede ek işlem ücretleri talep etmeyen IOTA, kullanıcılar tarafından da oldukça büyük ilgi görmüştür.
Son olarak…
Sizler için bugün IOTA coin nedir başlığını inceledik. Dilerseniz, Trendkoin kriptopedi kategorisinden son günlerin popüler kripto projelerinden Wanaka Farm nedir ya da NBA Top Shot nedir gibi projeler hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Telegram ve Twitter kanallarımıza katılarak anlık olarak güncel haberleri alabilirsiniz.