Salı, Mart 21, 2023
Ana SayfaEditörün SeçimleriHashmasks Arkasındaki Hikaye: Ethereum'un En Büyük Sanatsal Satışı

Hashmasks Arkasındaki Hikaye: Ethereum’un En Büyük Sanatsal Satışı

Hashmasks Arkasındaki Hikaye: Ethereum'un En Büyük Sanatsal Satışı

27 Ocak’ta “Cryptopathic” olarak bilinen bir Ethereum hayranı, arkadaşı ve Twitter’da ünlü kripto hesabı Crypto Cobain’e (hayatını kaybeden şarkıcı Kurt Cobain’e benzerliğinden dolayı verilen isim) yaklaşan bir sanat galerisi hakkında bir mesaj gönderdi. Hashmasks (Hashmasklar) olarak bilinen bu galeri binlerce orijinal dijital sanat eserini sergileyecek ve de belki de yeni bir furya haline gelecekti.

Cryptopathic şunları söyledi: “Bu fikir hakkında heyecanlıydım ve cryptopunk etkinliklerine benzeyebileceği için en azından eğlenceli olabileceğini düşündüm.” Cryptopathic burada eşsiz tokenlerin (NFT’lerin) küçük ve pikselli yüzler içeren ilk hallerinden bahsediyor. Bu NFT’ler şu an yüz binlerce dolara satılıyor.

Crypto Cobain ise bu mesajı okudu, omuzlarını silkti ve Hashmasks’e yatırım yapmak için cebinden 100.000 dolar harcayacağına karar verdi. Neden olmasın ki?

“Neden haskmasklar için 100.000 dolar harcadım LANET OLSUN” şeklinde bir tweet attı ve sonra bir 100.000 dolar daha yatırdı.

Hashmasks Arkasındaki Hikaye: Ethereum'un En Büyük Sanatsal Satışı
Bir dizi hashmasks

Bir hafta geçmeden Crypto Cobain’in umursamaz hareketi kendini haklı çıkardı. Binlerce alıcı akın etti ve 16.384 sanat eseri toplamda 16 milyon dolar karşılığında satıldı. Ayrıca her sanat eseriyle birlikte verilen NCT tokeninin de fiyatı ‘pompalanmış’ oldu. Crypto Cobain’in yatırımı, Hashmask sanat eserlerinin değerlerine ek olarak 426.000 dolara çıkmış oldu. En kötü haliyle, yatırımı beş gün içerisinde %113 arttı.

Bu sanat eseri satışı Ethereum topluluğuna ani bir gelgit dalgası gibi çarpsa da birkaç yıldır yavaş yavaş ivme kazanıyordu.

Hashmasks’ın Doğuşu

Anonim kalmak isteyen ve bu yazıda adına David diyeceğimiz Hashmask kurucularından biri, NFT’lerin de yer aldığı projesinin üzerinde 2019 sonbaharında çalışmaya başladığını ve nasıl bir şeye dönüşeceği hakkında net bir fikri olmadığını söyledi.

O dönemde, Hashmasks’in başarısı yalnızca belirsiz ve uzak bir hedef olarak görülüyordu. David kendisi gibi anonim olan ortağı “John” ile NFT piyasaya sürmek için ilk kez bir araya geldiğinde, aynı fikirde olmadıklarını gördü.

Bir yanda David, inatla çok sayıda Hashmask olmasını istiyordu. Çünkü hedef piyasasıyla olabildiğince çok sanat eseri paylaşmak istiyordu. Öte yandan John, belirli bir sayıda Hashmask olması gerektiğini savunuyordu. Böylece sanat eserleri daha nadir ve daha değerli olacaktı.

Hashmasks Arkasındaki Hikaye: Ethereum'un En Büyük Sanatsal Satışı

Sonunda ise John bu savaşı kazandı ve bu ileri görüşlü iki insan 16.384 sanat eseri oluşturmaya karar verdi.

Bu 16.384 eser de Hashmask olarak adlandırıldı. NFT tarihinde ilk kez bir dijital sanat koleksiyonunda, her eserin alıcısı tarafından isimlendirilmesine izin verildi. Bu da her eserin değerinin, sanat eserini oluşturanların yanı sıra tüketiciler tarafından belirlendiği anlamına geliyordu.

Her bir eser (ya da koleksiyon) insanvari, daha çok dünya dışı bir varlığa benzeyen, ten ve göz rengi gibi özelliklerin benzersiz bir birleşimini taşıyan bir figür sunuyordu. Bu figürler tuhaf, garip ve son derece büyüleyiciydi.

Gözle görünebilen benzersiz özellikler dışında, her bir Hashmask ‘nadir olma’ özelliğini sanatçı tarafından değil de tüketici tarafından seçilen ismiyle kazanıyordu. NCT ya da İsim Değiştiren Token (Name ChangingToken) ismi de burada devreye girdi. Her sanat eserinin kendisine atanmış ve size istediğiniz ismi seçmenize izin veren bir NCT’si vardı. Bu özellik, David ve John’un planının önemli bir parçasıydı.

Ancak bu kadar büyük bir projeyi inşa etmek için küçük fakat çalışkan bir sanatçı ordusuna ihtiyaç duyacaklardı.

David ve John ikilisi, yetenekli kripto sanatçılarını aramak için sosyal medyaya başvurdular. Ayrıca sanat eserlerinin birçoğunu Fiverr üzerinden 5 dolardan başlayan fiyatlarla yapabileceklerini gördüler. Ancak bu kadar ucuz fiyatlar beraberinde son derece kötü sonuçlar da getirdi.

David, “kalite kontrolü geçemedikleri için birçok sanatçıyı sergiden çıkarmak zorunda kaldık”, dedi.

İkili, yüksek beklentilerini karşılayabilecek yeterli sayıda insanı bulmayı başarana kadar uğraştı. Ancak 70 kişilik bir dijital sanatçı ordusunu işe aldıklarında bile çalışmaları henüz bitmemişti.

Sanatçıları Hashmask koleksiyonlarının belirli bölümlerini yaratmaları için görevlendirdiler. Parçaların tamamı yerine göz rengi, ten rengi ve maskeler gibi her Hashmask eserine eşsiz bir nadirlik veren bu bölümleri yapmalarını istediler. Daha sonra kurucular, bu ayrı bölümleri alıp bir yapboz gibi birleştirerek eşsiz parçalar yarattılar.

David şunları söyledi:

“Sonunda, bütün sanatçılardan aldıklarımızı bir araya getirdiğimizde, ortağım ve ben bütün parçayı yani başyapıtımızı oluşturduk. Bu sürecin büyük bir bölümü algoritma kullanarak gerçekleşti, %20’si de manuel bir şekilde oldu.”

Ayrıca ekledi: “Sanatçıların da sanatçıları olduk.” 

Her bir Hashmask piyasaya çıkmaya hazır hale geldiğinde, koleksiyon 28 Ocak 2021 tarihinde çevrimiçi olarak piyasaya sürülecek şekilde ayarlanmıştı.

“Büyüyeceğinden oldukça emindik. Ortağım ve ben tam istediğimiz hedef kitlemizdik, kendimiz gibi olanlar için ürünler ürettik.”

Hafta Sonu Açık Artırması Öncesinde Şüpheler

Büyük gün geldi ve Hashmask sanat eseri koleksiyonu lansman için hazırdı.

Hashmasks satışının en önemli unsurlarından biri de satın alma fiyatının gittikçe yükselmesiydi. Ne kadar erken alırsanız, o kadar ucuza da almış olacaktınız. 0,1 ETH (o sırada 130$) kadar düşük bir fiyattan başladılar ve 100 ETH’ye (130.000$) kadar yükseldiler. Bu yükseliş de daha çok insanı eserleri satın almaya teşvik etti.

Ancak insanlar açık artırmaya gelecek miydi? Hashmasks ekibi lansman saatini beklerken, yalnızca bir avuç insan paylaştıkları tweet’leri beğeniyordu.

Bir Twitter kullanıcısı şunu sordu: “14 gün sonra hala satılmayı bekleyen Hashmask varsa ne olacak?”

Hashmasks Arkasındaki Hikaye: Ethereum'un En Büyük Sanatsal Satışı

Hashmasks’ın Büyük Satışları

Şüphecilerin yanlış oldukları hızlı bir şekilde kanıtlandı. Sadece altı saat içerisinde 3.000’den fazla nadir ve eşi benzeri olmayan dijital eser satıldı. Hashmasks Twitter yöneticisi “bir molaya ihtiyacım var” şeklinde bir tweet attı, ilk günün beklenmedik başarısı yüzünden şaşırmış görünüyordu.

12 saat sonra, satılan parçaların sayısı 4.000’e yükseldi. Yeni alıcılar, satın aldıkları maskeler için eşsiz isimler bulmakta zorlanıyordu ve sosyal medyadaki kötümser sesler de tamamen susturulmuştu.

Daha Fazlasını Oku: Futbol Devi İle Büyük Anlaşma!

Hashmasks’in hızlı büyümesi, yaratıcılarını da şaşırtmıştı. David, “Hashmasks’in bu kadar hızlı büyümesini beklemiyorduk”, dedi.

30 Ocak’a kadar Hashmasks eserleri, büyük miktarda paralarla el değiştiriyordu. Hashmask 1 adındaki ilk eser, ilk başta 28 Ocak’ta 0,1 ETH’ye satılmıştı. Daha sonrasında %100.000 kârla, 130.000 dolara satıldı. Diğer eserler de 0,9 ETH (1.600$) civarında işlem görüyordu. Yaratıcı pazarlama platformu HashtagPaid’de Ürün ve İşletme Genel Müdür Yardımcısı PhilJacobson, koleksiyonun şu ana kadar kazandığı ivme karşısında etkilendiğini açıkladı.

Hashmask koleksiyonu toplamda 16 milyon doların üzerinde satış yaptı. Sonra topluluk, sanat eserinde saklı sürprizleri bulmaya başladı.

Şeytan ayrıntıda gizlidir

Hashmask koleksiyonlarının çoğu bir algoritma tarafından bir araya getirilmiş olabilir, ancak bu, yaratıcılarının sanat eserlerine kendi damgalarını koymadıkları anlamına gelmez. Bazı Hashmasks, açıkta saklanan, keşfedilmeyi bekleyen mesajları taşır.

Gizli mesajları ilk fark eden Twitter dedektifleri oldu. 31 Ocak’ta, ilk Hashmask satışı bitmeden önce, Twitter kullanıcısı Jon McIntosh, bazı koleksiyon parçalarının (sayıları Fibonacci dizisine ait olanlar) tümünün çıplak gözle gizlenmiş Fibonacci sembollerini paylaştığını fark etti.

Bu arada MyCrypto CMO’su Jordan Spence, farklı koleksiyon parçalarının bir bulmaca gibi bir araya getirilebileceğini keşfetti.

Hashmask’lerin hepsi satıldı, ancak mirasları önümüzdeki haftalarda ve aylarda NFT endüstrisini etkileyecek gibi duruyor.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Google Haberler

Bu trendi ve hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Günün gelişmelerinden e-posta ile haberdar olmak için sitemize abone olun!

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Metin Demir
Bankacılık sektöründe 14 yıllık deneyim sahibi Metin Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur. Meslek hayatına 2007 yılında başlayan Demir, 2020 yılına kadar çeşitli bankaların Ticari ve Kurumsal Bankacılık bölümlerinde yönetici olarak çalışmıştır. Kendisi Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansına sahiptir. 2020 yılında bankacılık sektörüne veda eden Demir, Blockchain teknolojisi ve kripto paralar hakkında yazılar yazmaktan zevk alan bir kripto meraklısıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haber Entel