Grayscale Investments Solana tanıtım raporunu yayınladı. Döküman, blok zincirini analiz ederken göz önünde bulundurulması gereken birçok özgün bilgi sağlıyor.
Piyasa değerine göre en büyük beşinci kripto, yazının yazıldığı sırada 168 dolardan el değiştirirken, son 24 saat içinde yüzde 1,8’lik bir düşüş gösteriyor. Bu hafta, en iyi kriptoların çoğu için olduğu gibi token için de iyi geçmedi ve SOL’un fiyatı yedi günde yüzde 20 düştü.
Başlıklar
Avantajları
Raporun değindiği bazı noktalar platformun hızı, büyümesi ve büyümesinin hızıydı. Rapor da Ethereum ile karşılaştırmamaya direnemedi:
Platform, büyük ve hızla büyüyen bir kullanıcı topluluğu oluşturmayı başardı. En popüler Solana cüzdanı Phantom, Aylık Aktif Kullanıcıların (MAU’lar) Ağustos 2021’de 200.000’den Ekim 2021’de 1,2 milyona çıktığını gördü. Phantom ile en popüler Ethereum cüzdanı Metamask’ı karşılaştırırken, kullanıcı büyümesi kabaca Ethereum’un 2020 Ekim ayında olduğu yerde.
Blok zincirin avantajlarına gelince, rapor Google ve Apple gibi şirketlerden güçlü bir çekirdek ekibi, düşük işlem ücretleri sağlayan teknolojisini, kullanıcı topluluğunu ve gelişen ekosistemini listeledi.
Dahası, rapor bu yılki meteorik DeFi büyümesini de irdeledi.
Bir anlığına ekosistemin dışına çıkan rapor, Hackathon etkinlikleri gibi daha fazla geliştiriciyi çekme çabalarını gösterdi.
Are we about to see @phantom MAU 8x? pic.twitter.com/j4Z76fakb0
— NATΞ R◎TH (🐐,🐐) (@NathanCRoth) December 8, 2021
Hala tam merkeziyetsiz değil
Ancak rapor, blok zincirinin söz konusu olduğu çeşitli risk alanlarını içeriyor. Bu alanlar: diğer ağlarla rekabet, “nispeten düşük” ağ ücreti geliri, merkezileşme, potansiyel düzenleyici incelemesi ve ağ güvenliği riski.
Merkezileşme ile ilgili olarak, raporda şöyle bir gözlem yer alıyor:
Bir veya bir grup varlık bir gün SOL token arzının büyük bir kısmı üzerinde kontrol sahibi olursa, ağ aşırı merkezi hale gelebilir. Ağa katılmak için daha özel ekipman gerektirebilir ve önemli sayıda kullanıcıyı çekemeyebilir, bu da ağın merkezsizleşmesine zarar verebilir.
Dahası, rapor SOL’un gelecekteki toplam arzının kesin olmadığını da iddia etti.
Solana’ya saldırı
Ağ güvenliği ile ilgili olarak rapor, ağın yeni geçmiş kanıtı (proof-of-history) konsensüs mekanizmasının blok zincirini saldırılara açık bırakabilecek kusurlara sahip olabileceğine dikkat çekti. Dahası, ağ sadece iki gün önce dağıtılmış bir hizmet reddi ( DDoS ) saldırısı görmüştü ve bu da toplulukta kafa karışıklığına ve hayal kırıklığına neden oldu.
Bununla kalmadı; araştırmacılar Solana Protokol Kitaplığı’nda [SPL] saatte 27 milyon dolarlık hırsızlıkla sonuçlanabilecek bir hata keşfetmişlerdi. Ancak, hata daha sonra etkilenen birkaç proje tarafından giderilmişti.