Salı, Haziran 6, 2023
Ana SayfaAltcoin HaberleriFTX’in İçi Boş Şirketi: Alameda Research

FTX’in İçi Boş Şirketi: Alameda Research

FTXin İçi Boş Şirketi Alameda Research

FTX’in kardeş şirketi Alameda Research’ün finansmanı, Celsius Network’ü yok eden aynı plana dayanıyor gibi görünüyor. Sonuçta Sam Bankman-Fried da aynı yolun yolcusu oldu.

SBF olarak da bilinen Sam Bankman-Fried, hem en büyük kripto hedge fonlarından Alameda Research’ü hem de en büyük kripto borsalarından FTX’i kontrol ediyor.

SBF kripto kredi şirketi Blockfi’yi kurtararak ve çöküşünden sonra Voyager Digital’in varlıklarının çoğunu alarak bazı kripto şirketi iflaslarında kendisini göstermişti.

Diğer taraftan, FTX’in çöküşünden birkaç gün önce sızdırılan bir bilanço, SBF’nin imparatorluğunun temelleri için bazı şüpheler yaratmıştı.

Alameda Research’ün Haziran 2022 Bilançosu

2 Kasım günü Coindesk’in bir haberi, Alameda Research’ten bazı kritik finansal detayları paylaştı. (Bu arada, bilançoyu kim sızdırdı veya niye bu zamanda sızdırdılar konusu tamamen ayrı bir soru işareti). Buna göre, şirketin Haziran sonu bilançosu şöyleydi:

Toplam varlıklar – 14,6 milyar dolar.

  • 5,8 milyar dolarlık FTX Token (FTT),
  • 1,2 milyar dolarlık Solana (SOL),
  • 3,37 milyar dolarlık tanımlanmamış “kriptoda tutulan”,
  • 2 milyar dolarlık “özkaynak menkul kıymet yatırımları”

Kalan yaklaşık 2,2 milyar dolarlık varlıkların diğer SBF projelerinden olan Serum (SRM), Oksijen (OXY), MAPS ve FIDA tokenlerinden oluştuğu öğrenilmişti.

Yani bilançoya göre, şirketin Haziran 2022’de yalnızca 134 milyon dolar nakdi bulunuyordu.

Toplam yükümlülükler – 8 milyar dolar

  • 7,4 milyar dolar “krediler”
  • 292 milyon dolarlık FTT borcu
  • Kalan kısım Coindesk makalesinde tanımlanmamış.

Alameda Research’ün o dönemki finansalları, firmanın en büyük varlığının, SBF’nin FTX Borsası’nın tokeni FTT pozisyonları olduğunu gösteriyordu. FTT’ler, toplam varlıklarının 1/3’ü ve net özkaynaklarının %88’ine denk geliyordu. Başka bir deyişle, firmanın en büyük varlığı, SBF’nin diğer şirketi tarafından basılan tokeni durumundaydı.

Yani SBF hiç yoktan bastığı milyarlarca dolarlık token karşılığında karşı taraflardan büyük meblağlar ödünç almıştı.

Çark Nasıl Dönüyordu?

Bu sene içinde iflas eden, SBF ile çok yakın bağları da olan multi-milyar dolarlık bir kripto kredi şirketi Celsius Network, tokeni CEL tarafından yok edilmişti. Celsius Network, CEL tokeni etrafında, milyarlarca dolarlık bedava varlıkları döndürmek için kullanılmıştı. Çarkın yapısı oldukça basitti:

  1. Bir token oluştur: Maksimum verim için bu tokenlerin çoğunu bilançonda tut.
  2. Tokenin fiyatını pumpla: Bir piyasa yapıcının varlıklarını kullanarak token satın al. Tokenlerin çoğunu tuttuğundan dolayı, pumplanacak çok daha az token olacaktır.
  3. Piyasaya göster: Kağıt üzerinde de olsa, artık milyarlarca doları “varlıklar” olarak bilançonda gösterebilirsin.
  4. Şimdi para kazanma zamanı. Emeklilik fonları gibi bazı bilgili! yatırımcıları, öz sermayen için çok fazla vermelerine veya tokeninle teminatlandırılmış büyük krediler vermesine ikna et.
  5. Çarkın dönmesini sağla: Artık gerçek doların da var. Kendine stadyum isim hakları, politikacılar veya başarısız kripto şirketleri gibi istediğin bir şeyler satın al. Ama unutma: Çark durursa, kötü zamanlar gelecek.

Bu çarkın, birkaç nedenden dolayı, sürdürülemez bir finans mühendisliğinin başka bir parçası olduğu ortaya çıktı.

Öncelikle, tokeninizin fiyatı yükseldikçe, fiyatı yüksek tutmak daha pahalı olmaya başlar. Tokene sahip olanlar giderek daha fazla satmaya teşvik edilir ve seni daha yüksek fiyatlarla daha fazla token almaya zorlar. Sonunda ya paran bitecektir (var olan tüm tokenlere sahip olursun) ya da almayı bırakırsın. Ki bunu yapamazsın, çünkü durdurursan her şey alt üst olacaktır.

İlginizi çekebilir:  SEC'in Binance'e açtığı dava sonrasında kripto volatilitesi düşük kalmaya devam ediyor

Daha da önemlisi, büyük miktarlarda likit olmayan varlıkları piyasaya göstermenin yalnızca kağıt üzerinde zenginlik ürettiği ortaya çıktı.

Celsius, yükümlülüklerin üzerinde CEL’de yüz milyonlarca tutmasına rağmen, tokenin fiyatını sıfıra indirmeden bu tokenlerin önemli bir bölümünü tasfiye edemezdi.

Dolaşımdaki tüm tokenlerin %90’ından fazlasını kontrol etme tehlikesi, ilk etapta kimse onlara sahip olmak istemezken!

FTX Token de Başka Bir Çarktı

Coindesk’in haberine göre Alameda, 2022 Haziran ayında 5,8 milyar dolarlık FTT’ye sahipti. CoinGecko’ya göre bu, toplam dolaşımdaki token arzının %180’ine eşitti.

Blok zinciri taraması, FTT sahipliğinin oldukça yoğun olduğunu ve toplam tokenlerin %93’ünün yalnızca 10 adres tarafından tutulduğunu doğruluyordu:

0574672B B35B 434E AA80 113AB34AECE2

Dahası, blockchain analitik firması Messari, FTT tokenlerinde aktif olarak işlem yapan sadece 180-200 adres olduğunu gösteriyordu. Bir aykırı değerse, 5 Ağustos 2022’de, aniden yaklaşık 10 bin adresin kısa süreliğine aktif hale gelmesi. Bu ayrıca, çok az sayıda bireysel FTT sahibinin yanı sıra token için genel talebin düşük olduğunu göstermektedir.

AC2964B9 1FEC 4133 9C94 178993C51446
Kaynak: Messari

Yani, tüm tokenler dev bir daireye giriyor.

En büyük cüzdanlardan geçen token sayısı, borsada milyonlarca FTT tokeni dolaştıran Alameda olduğu anlamına geliyor. Ne amaçla?

Bütün bunlar, Alameda’nın borçlarını geri ödemek için FTT’nin önemli bir bölümünü asla nakde çeviremeyeceğini söylüyordu. Çok az alıcı var ve en büyük alıcı, Alameda’nın en yakından bağlı olduğu şirket gibi görünüyordu.

Bu durumun gerçekliği, Alameda’nın FTT tokenine tahakkuk eden değerinin büyük çoğunluğunun gerçekleştirilemez olması ve büyük satışlar durumunda FTT’lerinin piyasa değerinin hızla 0 dolara yaklaşmasıdır.

Diğer SBF Proje Tokenleri

Alameda’nın bilançosunda ayrıca diğer bazı SBF ile ilişkili kripto projelerinin tokenleri de bulunuyor. Bunlar arasında Serum (SRM), MAPS, Oksygen (OXY) ve Bonfida (FIDA) bulunuyordu.

Kaynaklara göre Alameda, bilançosunda bu dört tokenin en az birkaç yüz milyon dolarlık değeri bulunuyordu.

SRM, OXY, MAPS ve FIDA’nın toplam dolaşımdaki piyasa değeri 321 milyon dolardı. Başka bir deyişle, Alameda’nın bu tokenleri elinde bulundurduğu miktar, dolaşımda olan toplam tokenleri çok aşıyordu. Bu aslında mümkün çünkü, bu projeler için tokenlerin çoğu hala “kilitli” ve henüz dolaşımda değil.

Yine, Alameda’nın bu “varlıkların” önemli bir bölümünü borçları geri ödemek için bu tokenlerin fiyatını 0$’a yaklaştırmadan tasfiye etmesi kelimenin tam anlamıyla imkansız olacaktı. Zira kimse onları istemeyecek, çünkü SRM, OXY, FIDA ve MAPS gibi tokenler çekimi olmayan, az katılımı olan ve tüm zamanların en yüksek seviyelerinden yüzde 90’dan fazla düşüş yaşamıç popüler olmayan ve başarısız projelerdi.

Alameda’nın bilançosuna dahil ettiği 2 milyar dolarlık “özsermaye yatırımları” ile ilgili olarak ise, mevcut piyasa koşulları ve pazarlarda alınan büyük zararlar göz önüne alındığında, Alameda, satmadı gerektiğinde bu yatırımlarda yüz milyonlarca zarar görebiliyordu. Ayrıca, bu öz sermaye yatırımlarının yüzde kaçının Maps.me gibi başarısız projelerde olduğu ayrı bşr konu.

Buradaki can alıcı nokta, Alameda’nın bilançosunun 7,4 milyar dolarlık kredilerinin 2,2 milyar doları FTT tokeni ile teminatlandırılmış olmasıydı.

Başka bir deyişle, Alameda, Celsius Network ile hemen hemen aynı durumdaydı.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Google Haberler

Bu trendi ve hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Günün gelişmelerinden e-posta ile haberdar olmak için sitemize abone olun!

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Erçal Savaş Kından
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Erçal Savaş Kından 21 yıl çeşitli Banka ve Holding'lerde Auditor ve Portföy Yöneticisi olarak çalışmıştır. Şu anda Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalışmakta olup, yaklaşık 4 senedir kripto paralar ve merkeziyetsiz finansal ürünler konusu ile ilgilenmektedir. Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı - SPL 3 lisansına sahiptir. İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde de Rusça ve Franszca dillerini bilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz