Federal Rezerv, gerçek dünya varlıklarının (RWA) blockchain teknolojisinde tokenleştirilmesinin faydalarını ve kullanım durumlarını araştıran bir makale yayınladı.
“Tokenizasyon: Genel Bakış ve Finansal İstikrar Etkileri” başlıklı makalede Federal Rezerv araştırmacıları, hisse senetleri, tahviller, gayrimenkul ve emtialar gibi gerçek dünya varlıklarının (RWA) zaten blockchain teknolojisinde tokenleştirildiğini belirtti.
Makaleye göre, varlık tokenizasyonu, blockchain teknolojisinin gücünden yararlanarak çok çeşitli faydalar sunuyor.
“Tokenizasyonlar, yatırımcılara normalde erişilemeyen veya maliyetli olan pazarlara erişim hakkı gibi çeşitli faydalar sunma potansiyeline sahiptir. Örnek olarak, gayrimenkul tokenizasyonları, yatırımcıların bir portföyün hisselerine sahip olduğu gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO’lar) aksine, yatırımcılara belirli ticari binalarda veya konut yatırımlarında hisse satın alma olanağı sağlayarak dayanak varlığın bir kısmına yatırım yapma imkanı sunabilir.
Daha genel anlamda, kripto tokenlerin programlanabilirliği ve akıllı sözleşmelerden yararlanma yeteneği, tokenleştirilmiş varlığa ek özellikler eklemeye ve temel varlıklar için pazarlarda fayda sağlamaya olanak tanıyor. Örnek olarak, tokenize edilmiş bir varlığın takasında likidite tasarrufu mekanizmaları, gerçek dünya varlıkları için uygulanamasa bile kullanılabilir.”
Fed, bu özelliklerin, daha geniş bir yatırımcı grubu için giriş engellerini azaltabileceğini ve bu sayede daha rekabetçi ve likit piyasaların oluşmasına ve daha iyi fiyat keşfine yol açabileceğini ifade etti.
Araştırmacılara göre, tokenizasyon hala emekleme aşamasında olmasına rağmen kripto ekosisteminin daha büyük bir parçası haline gelebileceğini düşünüyor. Özellikle tokenizasyonun, belirli pazarlara erişimi kolaylaştırarak ve basitleştirerek daha fazla kullanıcının bu pazarlara katılmasını teşvik edebileceğini ve böylece daha fazla likidite oluşturabileceği belirtildi.
Makalede şu ifadelere yer veriliyor:
“Şu anda tokenizasyon ölçeği, hem birlikte ele alındığında hem de her bir tokenin referans varlığının piyasa büyüklüğüne göre ölçüldüğünde oldukça sınırlı. Ancak, çeşitli referans varlık kategorilerini içeren birçok proje geliştirme aşamasında ve tokenizasyonun kripto para ekosisteminin daha büyük bir parçası haline gelebileceği düşüncesini uyandırıyor. Tokenizasyonun faydaları arasında, normalde erişilemeyen pazarlara giriş engellerinin azaltılması ve bu tür pazarların likiditesinin iyileştirilmesi en önemlileri arasındadır.”