Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yakında Fed’in faiz artırım hızını yavaşlatabileceğini söyledi.
Piyasalar, Aralık ayında oran artışlarında bir gerileme beklerken Brainard, durmasa da bir yavaşlamanın yaklaşmakta olduğunu doğruladı.
Bloomberg’e verdiği bir röportajda Brainard, “Yakında daha yavaş bir oran artışına geçmenin muhtemelen uygun olacağını düşünüyorum” dedi.
Ayrıca Brainard, “Çok şey yaptık, ancak hem oranları yükseltmek hem de enflasyonu zaman içinde yüzde 2′ye düşürmek için kısıtlamaları sürdürmek konusunda yapacak ek işlerimiz var” ifadesini kullandı.
Brainard, Fed’in gösterge faiz oranını, 14 yılın en yüksek seviyesi olan %3,75 – %4 hedef aralığına çıkarmasından bir hafta sonra konuştu ve enflasyonun soğuduğuna dair emareler gördüğünü söyledi. Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre Fed, 1980′lerin başından bu yana en yüksek seviyede seyreden enflasyonla mücadele ediyor. Bilindiği üzere ABD’de Ekim ayında enflasyon yıllık %7,7 olarak açıklandı.
Faiz artırımlarıyla birlikte Fed, bilançosundaki tahvil miktarını ayda maksimum 95 milyar dolara indiriyor. Haziran ayında “niceliksel sıkılaştırma” olarak adlandırılan bu süreç başladığından beri, Fed’in bilançosu 235 milyar dolardan fazla daraldı. Fakat büyüklük 8,73 trilyon dolarda kaldı.