Ocak ayında tüm kripto piyasası aşağı inerken, TVL’sini büyütmeye devam eden ve BSC ile Terra’yı geçen Fantom bundan istisnaydı.
Fantom nedir?
2019 Aralık’ta piyasaya sürülen hızlı, yüksek verimli ve kolay ölçeklenebilir Layer-1 EVM uyumlu genel bir zincirdir. DAG’ye dayalı bir aBFT konsensüs algoritması olan Lachesis tarafından desteklenen ilk genel zincirdir. En önemli özellikleri şunlardır:
- Düşük işlem maliyetleri. 10 milyon işlem için yaklaşık 1 dolarlık işlem ücreti.
- Hızlı işlemler. Bir işlemi onaylanması 1-2 saniyedir.
- Yüksek verim. Saniyede on binlerce işlem gerçekleştirilebilir.
Ekosistem
Platform, DEX, getiri, borç verme, staking, coin basım ve türevleri kapsayan 135 protokol dağıtmıştır. Polygon ve Avalanche platformlarının arkasındaki protokollerde beşinci büyük halka açık zincirdir.
TVL’si Polygon veya Avalanche’dan çok daha büyük olup, geliştirme için çok daha fazla alana sahip bir ekosisteme sahiptir.
En son geçtiğimiz Ağustos ayında Fantom, zincirdeki gelişimi teşvik için 370 milyon FTM’lik yatırım yapacağını duyurmuştu.
Finansman
Bugüne kadar beş stratejik finansman turunu tamamlamış durumda olup, Alameda Research dahil en iyi VC’lerden 100 milyon doların üzerinde yatırım sağlamıştır.
TVL
TVL’si 18,87 milyar olup, Terra ve Binance’i geçerek 2. halka açık zincir durumuna geldi. TVL’yi en çok yüzde 34’le köprü projeleri oluştururken, bunu yüzde 24’le getiri projeleri takip ediyor.
TVL’nin birikiminde iki büyük hızlı büyüme dönemi yaşadı.
- Aşama 1 : 21 Eylül – 11 Ekim arasında: yüzde 857 artış
Hızlı büyümenin nedenleri: AnySwap ve Geist Finance başlıca nedenlerdir. AnySwap, köprülere olan talebin artmasıyla birlikte TVL’nin yüzde 43’ünü Fantom’a sağlamıştı. Geist Finance’s Staking de Fantom için TVL’nin yüzde 34’ünü kilitleyerek yüzde 14.580 APY ile önemli bir sermaye çekmişti.
Ayrıca Yearn Finance’in Fantom’a geçtiği duyurusu Fantom’un DeFi projesi konusunda güven sağladı.
- Aşama 2: 1 Ocak’tan günümüze yüzde 224 artarak 20,8 milyar dolara yükseldi. Ethereum’un ardından ikinci en büyük halka açık zincir oldu.
Hızlı büyümenin nedenleri: Bu aşamanın ana nedeni Cronje’nin etkisidir. 1 Ocak’ta Andre Cronje (Yıln.finance’in kurucusu), Fantom’da yeni bir protokol yayınlayacağını ve ardından tokeni zincirdeki en iyi 20 TVL DeFi protokolüne airdrop yapacağını duyurdu. Başlıca DeFi protokolleri, kilitli TVL’leri, özellikle de TVL’yi kilitlemek için vampir saldırılarını kullanan 0xDAO’yu çılgınca biriktirmeye başladı. Sonuç olarak, platformun TVL’si yükseldi.
Yatırım potansiyeli
FTM tokeni 0,02 dolardan, 3,48 dolarlık yüksek bir fiyat ve yüzde 16,300’lük bir yatırım getirisi sağlamıştı.
Fakat, hızlı büyüme, airdrop’un 25 Ocak’ta bitmesiyle bir dönüm noktasına girdi. Platformun güncel sorunları aşağıda irdelenmiştir.
Popülerliğe aşırı güven
Son birkaç aydaki inanılmaz büyüme neredeyse tamamen Cronje’nin desteğiyle yönlendirildi. Yani, protokolün kaderi onun akibetine bağlı durumda.
Çekicilik eksikliği
Performansı iyi olsa da çok fazla yeni projesi bulunmuyor. Bir ekosistem, büyümeye devam etmek istiyorsa, sürekli yeni proje akışı sağlaması gereklidir.
Doğrulayıcı düğüm azlığı
Solana’nın 1.000 doğrulayıcı düğümü varken, Terra’nın 100, Fantom’un ise yalnızca 50 adet bulunuyor. Yani, TVL’yi etkileyen DeFi protokollerini çekecek kadar yeterli değil. Platformun yeni doğrulayıcı düğümler eklemesi gerekiyor.
Özetle Fantom en üst sıralarda yer almayı hedefliyorsa, bu sorunlarının çözülmesi gerekiyor.
İlginizi çekebilir: Fantom coin nedir? FTM coin ne işe yarar?