Çarşamba, Mart 22, 2023
Ana SayfaKriptopediEthereum (ETH) Nedir ?

Ethereum (ETH) Nedir ?

ethereum eth nedir 6021311329fbd

Ethereum, Vitalik Buterin tarafından akıllı kontrat yazma amaçlı kullanılan nesne yönelimli programa dili (solidity) ile tasaralanmış açık kaynaklı, zincirleme modeli merkezli hesaplama platformu özelliğini sağlayan işletim sistemidir.

Ethereum’da bir blockchainin varlığının ve güvenliğinin en önemli öğesi olan ‘node’ ismini verdiğimiz düğümler, paylaşılan bir veritabanını depolar ve sürdürür. Ne kadar çok node varsa ağ ve verileri o kadar güvenli hale gelir. Kayda girdiğiniz bilgiler sadece sizin tarafınızdan kontrol edilebilir. Bilgisayarınızda veya merkezi bir sunucuda depolanamaz, tüm node ağında depolanır.

Blockchainde tutulan bilgiler fikir birliği ile doğrulanır. Bu, blok zincirine izin verilmeden önce düğümlerin yarısından fazlasının bilgilerin doğru olduğunu kabul etmesi gerektiği anlamına gelir. Bir fikir birliğine zorlamak için ağın yarısından fazlasını kontrol etmeniz gerekeceğinden, bu tür bir sistemi hacklemek neredeyse imkansızdır. Ağın yarısından fazlasını kontrol etseniz bile, saldırıyı tamamlamak size o kadar çok paraya mal olur ki buna değmez.

Başlıklar

Ethereum’un işleyişine kısaca göz atalım

Ethereum blok zinciri, işlemlerin yalnızca belirli koşullar karşılandığında gerçekleşebileceği şekilde tasarlanmıştır. Bu koşullara karar veren kurallara “akıllı sözleşmeler”(smart contracts) denir. Bu sözleşmeler sayesinde taahhütler ve değer transferleri otomatik bir şekilde gerçekleşir.

Merkezi olmayan uygulamalar dediğimiz dApps’lar, geleneksel bir merkezi sunucu üzerinde çalışmayan basit uygulamalardır. Bunun yerine, sunucularını merkezden uzaklaştırmak için bir blok zincirinde çalışırlar. dApp’ler, Ethereum’un tasarımının ve inançlarının merkezinde yer alır. Ethereum’un Solidity adlı kendi kodlama dili vardır. Solidity, dApp’ler oluşturmak için kullanılır. Solidity, JavaScript (en yaygın programlama dillerinden biri) gibi olduğundan, geliştiricileri yeni ve heyecan verici dApp’ler oluşturmaya teşvik eder. Bu dApp’ler sosyal medya, e-ticaret, e-posta ve çevrimiçi bankacılık gibi sektörlerde merkezi uygulamalarla rekabet edebilir veya bunların yerini alabilir. Ethereum’un blok zincirinde dApp’ler oluşturmak için sonsuz olasılıklar vardır.

Ethereum’un para birimi Ether’dir. Ethereum sistemi üzerinde bir işlem yapmak istiyorsanız Ether’e ihtiyacınız vardır ve bunu yürütmek için gereken hesaplama çabasını ölçen birime ‘gas’ denir. İş ne kadar büyükse o kadar çok gas ihtiyacınız var demektir.

Ethereum’un altcoinler ile ciddi bir ilişkisi vardır

Ethereum, sistem olarak birden çok yazılımın oluşturulmasına uygun bir ortam oluşturması sebebi ile daha sonra ortaya çıkan birçok yeni coinin işlemde olduğu bir sistemdir. Yeni oluşturulan bir coini piyasaya adapte etmek için “ ICO ” adı verilen henüz piyasaya aktarılmadan önce kitle bazında fon topladıkları sistemde, fonlar Ethereum sistemindeki para değeri olan Ether ile yapılmaktadır.

Ethereum, kullanıcılara sağladığı bu özgürlük sayesinde bir çok altcoin çıkarılmasına olanak sağlar.

Özetle bütün bir interneti merkezsiz bir platforma çeviren Ethereum, Bitcoin’den sonra en çok işlem göre ikinci büyük kripto para birimidir.

Vitalik Buterin’in şu cümleleri ile yazımızı bitirelim ;

Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GÜMÜŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Google Haberler

Bu trendi ve hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Günün gelişmelerinden e-posta ile haberdar olmak için sitemize abone olun!

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Önceki İçerikRipple (XRP) Nedir?
Sonraki İçerikICO NEDİR?
Metin Demir
Bankacılık sektöründe 14 yıllık deneyim sahibi Metin Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur. Meslek hayatına 2007 yılında başlayan Demir, 2020 yılına kadar çeşitli bankaların Ticari ve Kurumsal Bankacılık bölümlerinde yönetici olarak çalışmıştır. Kendisi Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansına sahiptir. 2020 yılında bankacılık sektörüne veda eden Demir, Blockchain teknolojisi ve kripto paralar hakkında yazılar yazmaktan zevk alan bir kripto meraklısıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haber Entel