Ethereum, Vitalik Buterin tarafından akıllı kontrat yazma amaçlı kullanılan nesne yönelimli programa dili (solidity) ile tasaralanmış açık kaynaklı, zincirleme modeli merkezli hesaplama platformu özelliğini sağlayan işletim sistemidir.
Ethereum’da bir blockchainin varlığının ve güvenliğinin en önemli öğesi olan ‘node’ ismini verdiğimiz düğümler, paylaşılan bir veritabanını depolar ve sürdürür. Ne kadar çok node varsa ağ ve verileri o kadar güvenli hale gelir. Kayda girdiğiniz bilgiler sadece sizin tarafınızdan kontrol edilebilir. Bilgisayarınızda veya merkezi bir sunucuda depolanamaz, tüm node ağında depolanır.
Blockchainde tutulan bilgiler fikir birliği ile doğrulanır. Bu, blok zincirine izin verilmeden önce düğümlerin yarısından fazlasının bilgilerin doğru olduğunu kabul etmesi gerektiği anlamına gelir. Bir fikir birliğine zorlamak için ağın yarısından fazlasını kontrol etmeniz gerekeceğinden, bu tür bir sistemi hacklemek neredeyse imkansızdır. Ağın yarısından fazlasını kontrol etseniz bile, saldırıyı tamamlamak size o kadar çok paraya mal olur ki buna değmez.
Ethereum’un işleyişine kısaca göz atalım
Ethereum blok zinciri, işlemlerin yalnızca belirli koşullar karşılandığında gerçekleşebileceği şekilde tasarlanmıştır. Bu koşullara karar veren kurallara “akıllı sözleşmeler”(smart contracts) denir. Bu sözleşmeler sayesinde taahhütler ve değer transferleri otomatik bir şekilde gerçekleşir.
Merkezi olmayan uygulamalar dediğimiz dApps’lar, geleneksel bir merkezi sunucu üzerinde çalışmayan basit uygulamalardır. Bunun yerine, sunucularını merkezden uzaklaştırmak için bir blok zincirinde çalışırlar. dApp’ler, Ethereum’un tasarımının ve inançlarının merkezinde yer alır. Ethereum’un Solidity adlı kendi kodlama dili vardır. Solidity, dApp’ler oluşturmak için kullanılır. Solidity, JavaScript (en yaygın programlama dillerinden biri) gibi olduğundan, geliştiricileri yeni ve heyecan verici dApp’ler oluşturmaya teşvik eder. Bu dApp’ler sosyal medya, e-ticaret, e-posta ve çevrimiçi bankacılık gibi sektörlerde merkezi uygulamalarla rekabet edebilir veya bunların yerini alabilir. Ethereum’un blok zincirinde dApp’ler oluşturmak için sonsuz olasılıklar vardır.
Ethereum’un para birimi Ether’dir. Ethereum sistemi üzerinde bir işlem yapmak istiyorsanız Ether’e ihtiyacınız vardır ve bunu yürütmek için gereken hesaplama çabasını ölçen birime ‘gas’ denir. İş ne kadar büyükse o kadar çok gas ihtiyacınız var demektir.
Ethereum’un altcoinler ile ciddi bir ilişkisi vardır
Ethereum, sistem olarak birden çok yazılımın oluşturulmasına uygun bir ortam oluşturması sebebi ile daha sonra ortaya çıkan birçok yeni coinin işlemde olduğu bir sistemdir. Yeni oluşturulan bir coini piyasaya adapte etmek için “ ICO ” adı verilen henüz piyasaya aktarılmadan önce kitle bazında fon topladıkları sistemde, fonlar Ethereum sistemindeki para değeri olan Ether ile yapılmaktadır.
Ethereum, kullanıcılara sağladığı bu özgürlük sayesinde bir çok altcoin çıkarılmasına olanak sağlar.
Özetle bütün bir interneti merkezsiz bir platforma çeviren Ethereum, Bitcoin’den sonra en çok işlem göre ikinci büyük kripto para birimidir.
Vitalik Buterin’in şu cümleleri ile yazımızı bitirelim ;
Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GÜMÜŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.