Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaKripto Para HaberleriElliott Wave Teorisi nedir, nasıl kullanılır?

Elliott Wave Teorisi nedir, nasıl kullanılır?

Elliott Wave Teorisi nedir nasıl kullanılır

Elliott Wave Teorisi, finansal piyasaları analiz etmek için güçlü bir araçtır. Borsadaki eğilimleri ve döngüleri anlamasına yardımcı olmak için 1930’larda Ralph Nelson Elliott tarafından geliştirilmiştir.

Teori, fiyat hareketlerinin rastgele olmadığını, bunun yerine dalgalar veya kalıplar halinde hareket etme eğiliminde olduğunu söyler. Bu kalıpları anlayarak ve teknik analiz kullanarak, yatırımcıların piyasalarda avantaj elde etmesi ve başarılı kararlar almaları amaçlanır.

Bu arada, modelin gelecekteki herhangi bir fiyat hareketini garanti etmediğini, bunun yerine piyasalardaki potansiyel hareket olasılıklarını yönlendirdiğini unutmamak gerekir. Elliott’un modeliyle kombine edilmiş teknik göstergelerin kullanımı, satın alma fırsatlarını belirlemek için kullanılabiliyor.

Elliott Wave nasıl çalışır?

Wave (Dalga) hipotezi, borsa fiyat hareketlerini, dalgalar olarak bilinen tekrar eden yukarı ve aşağı kalıpları kullanarak tahmin etmeye odaklanır.

Bununla birlikte, hipotezin başarılı bir strateji sağladığı konusunda herkes hemfikir de değildir.

Dalga analizi, yatırımcıların izlemesi gereken düzenli bir oluşum sağlamaz; daha ziyade trend dinamikleri hakkında fikir vererek yatırımcıların yüzey seviyesinin ötesine geçen fiyat hareketlerini anlamalarına olanak tanır.

Bu dalgalar iki kategoriye ayrılır: Impulse (Dürtüsel) ve düzeltici dalgalar.

812E813A 1100 4414 85E7 DC5F2B59259C

Bu dalgalara farklı zaman dilimlerinde bakılarak daha büyük trendler anlaşılabilir. Örneğin, bir yıllık bir grafiğik, daha uzun vadeli bir düşüş görünümünü ortaya çıkaran düzeltici bir dalga gösterebilir; ancak, 30 günlük daha kısa bir süre boyunca bakıldığında, kısa vadeli yükseliş görünümüne sahip bir impulse dalgası ortaya çıkarabilir.

Yatırımcılar, daha küçük modellerin daha büyüklere nasıl uyduğunu anlayarak, kripto paraların potansiyel yönü hakkında fikir edinebilirler.

EEFF6E59 16C3 4425 8625 7D434F81947C

Impulse Dalgaları

Bunlar, altta yatan trendle aynı yönde hareket eden dalgalardır. Aynı zamanda “trend dalgaları” veya “dalga 1’ler” olarak da bilinirler ve altta yatan trendde bir güçlenme dönemine işaret ederler.

Bu dalgalar, teknik analizin önemli bir parçasıdır ve çok özel kurallar dizisi, bir dalganın bir dürtü mü yoksa başka bir şey mi olduğunu belirlemek için bir temel oluşturur.

Bir impulse dalgasının bileşenleri, üç hareket dalgası ve iki düzeltici dalgadan oluşur.

Bu bileşenlere üç kural eşlik eder:

1. İkinci dalga asla birinci dalganın %100’ünden fazlasını izleyemez.

2. Üçüncü dalga asla birinci ve beşinci dalgadan daha kısa olmamalıdır.

3. Dördüncü, üçüncünün ötesine geçemez.

Bu kurallardan herhangi birinin çiğnenmesi durumunda, yatırımcıların şüpheli olanları yeniden tanımlaması gerekir.

Düzeltici Dalgalar

Bunlar, genel trende karşı hareket eden dalgalardır. “Karşı trend” veya “2. dalga” olarak da bilinirler ve altta yatan trendde bir zayıflık veya konsolidasyon dönemine işaret ederler.

Genişleyen veya daralan köşegenler olabilen düzeltici dalgalar, bir sonraki en büyük trendin karşısında net hareket yapan üç alt dalgadan oluşur.

Diyagonal dalgaları müşteri duyarlılığını ve trading fırsatlarını belirlemek için kullanmak mümkündür.

BE5CDCB9 0F43 43A9 BAD2 2BB3D00DD106

Elliot Wave teorisinin evrimi

Analistler, Elliott Wave Osilatörü gibi Elliott Wave ilkesine dayalı bazı göstergeler oluşturdular. Bu osilatör, beş günlük bir dönem ile 34 günlük bir hareketli ortalamayı karşılaştırarak potansiyel fiyat modellerini tahmin etmeye çalışır.

Elliot Wave International, pazar verilerini inceleyerek algoritmalar kullanan otomatik bir sistem pazarlar. Bu sistem EWAVES olarak bilinir.

Impulse ve düzeltici dalgalar içindeki Fibonacci ilişkilerinin varlığı da, fiyat ve zamandaki kalıpları daha iyi tahmin etmek için kullanılır. Bu fikir, menkul kıymetler veya vadeli işlemler için özellikle yararlı olabilir.

Elliot dalgasıyla nasıl trading yapılır?

Elliott Dalga Teorisini uygulamanın anahtarı, altta yatan trendi ve ardından fiyat hareketindeki kalıpları tanıyabilmektir. Bu kalıplar belirlendikten sonra, piyasanın bundan sonra nereye yöneleceği hakkında tahminlerde bulunmak mümkün. Bu analiz, destek ve direnç alanları ve alım satım sinyallerinin belirlenmesine yardımcı olabilir.

Alım satım yaparken tersine dönüşü tahmin etmenin bir yolu, fraktal kalıpları tanımaktır. Fraktal kalıplar, kendilerini sonsuz bir ölçekte tekrar eden şekillerdir. Örneğin, bir tacir bir hisse senedinin bir impulse dalgasına göre yukarı doğru trend gösterdiğini fark ederse, beşinci dalgasını tamamlayana kadar hisse senedi üzerinde uzun süre kalabilir. (Trendin daha sonra tersine döneceğini tahmin edebilir.)

Yatırımcılar, bu türden yinelenen modele göre hareket ederek, piyasadaki ani ve düşüşlerden para kazanabilirler.

259EE1E0 816A 472D A444 00007B88D292

Elliot Dalga Teorisinin kullanımındaki riskler

Elliott Dalga Teorisi (EWT), piyasa trendlerindeki değişiklikleri belirlemenin ve tahmin etmenin etkili bir yolu olabilse de, kullanımıyla ilişkili bazı riskleri de barındırır.

Örneğin EWT, analistler arasında çelişkili görüşlere yol açabilen fiyat hareketlerinin öznel yorumlarına büyük ölçüde güvenir; bu da, alım satım kararlarının gecikmesine veya yanlış tahminlere neden olabilir.

Diğer taraftan, karmaşık düzeltici dalgaları tanımlamaya çalışırken, dalga sayımı hataları potansiyeli vardır.

Yeni veriler geldikçe dalga sayısı sürekli olarak güncellendiğinden, analizler sürekli izlenerek ayarlama yapılmalıdır; aksi halde optimal giriş ve çıkış seviyeleri kaçırılabilir.

Elliott Dalga Teorisi, traderların finansal piyasaları analiz etmeleri ve başarılı kararlar almaları için etkili bir imkan sunar.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Google Haberler

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Erçal Savaş Kından
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Erçal Savaş Kından 21 yıl çeşitli Banka ve Holding'lerde Auditor ve Portföy Yöneticisi olarak çalışmıştır. Şu anda Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalışmakta olup, yaklaşık 4 senedir kripto paralar ve merkeziyetsiz finansal ürünler konusu ile ilgilenmektedir. Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı - SPL 3 lisansına sahiptir. İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde de Rusça ve Franszca dillerini bilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz