Avrupa’nın İslami bankacılık ve finans öncülerinden biri olarak bilinen Alman ekonomist Michael Gassner, İslami kripto para birimlerine yönelik önemli yorumlar yaptı.
Gassner’e göre bu kripto birimlerinden tam anlamıyla bir başarı hikayesi çıkmadı ve ’25 İslami kripto para biriminden sadece 5 tanesi ayakta kaldı‘ dedi.
Anadolu Ajansı (AA) muhabirleriyle yeni kitabı “İslam, Para ve Refah”ı ele alan Gassner, İslam ve kripto para arasındaki ilişkiye değindi.
Son yıllarda Bitcoin gibi kripto para kullanımının arttığını ve parayı merkezilikten çıkardığı için büyük bir icat olarak gördüğünü belirtti.
Fiyattaki oynaklık hakkında ise kripto varlıkların güvenilirliğinin tartışıldığına değindi. BTC’nin günümüzde çok kârlı bir yatırım olarak görülse de satılan malların değerinin Bitcoin’e göre belirlenmediğinin altını çizdi. Sonuç olarak ise Bitcoin’in işlevsiz bir para birimi olduğu kanısına vardı.
Taksitle araba satın almak için BTC gibi varlıkların kullanılamadığını, çünkü değerinin gelecekte ne kadar olacağının bilinmeyeceği örneğini verdi. Bu sebeple de Türkiye, Mısır ya da Endonezya gibi İslami değerlerin daha baskın olduğu ülkelerde, dijital varlıkların caiz görülmediğini belirtti.
Başlıklar
Müslümanlar için kripto pek de uygulanabilir değil
Müslümanların genellikle altın ya da gümüş gibi kıymetli eşyalar tarafından desteklenen kriptolara fetva verdiğini belirten Gassner, e-Dinar’ın 85 gram altına sabitlendiğine dikkat çekti.
Öte yandan Gassner, İslam’ın yaygın olduğu ülkelerde ortak kripto para birimininin kullanımına yönelik çok soru aldığını belirtti. Avrupa Birliği ülkelerinin euro kullanımını örnek veren Gassner, Müslüman dünyasında ortak kripto kullanımının zor olduğunu söyledi.
Müslüman ülkelerin ekonomik olarak farklı konumda olduklarına dikkat çekerek ekonomisi kötü olanların daha çok borçlanacağını belirtti. Bu sebeple de Müslümanlar için ortak kripto parayı uygulanabilir bulmadığının altını çizdi.
Gereken başarıyı gösteremedi
Gassner, İslami kriptoların şimdiye kadar piyasada bir başarı örneği gösteremediğini vurguladı. Yaptığı araştırmalarda 25 İslami dijital varlık bulduğunu söyleyen ekonomist, sadece 5 varlığın ayakta kaldığını belirtti. Diğerlerinin ise hile ve usulsüzlük gibi nedenlerle ortadan kaybolduklarını ya da iflas ettiklerini açıkladı.
Diyanet Türkiye’yi uyardı!
Bilindiği üzere ABD merkezli Chainanalysis’e göre kripto dolandırıcılığıyla bugüne kadar toplamda 7.8 milyar dolar kaybedildi. Bu bilgiye dikkat çeken Gassner, Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kripto ortamındaki güvensizlikle ilgili 2017’de uyarıcı açıklamalar yaptığına değindi.
Öte yandan Müslüman dünyası için kripto varlıkların faydaları olabileceğini belirten Gassner, varlıkların yönetiminde etik davranılmasının şart olduğunu söyledi. Ayrıca, kripto yatırımı yapmak isteyenlere güvenli ve şeffaf varlıkları tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.