DeFi’nin (Merkezsiz finans) nispeten güçlü temeller sunmasına rağmen, alandaki en büyük varlıklarının çoğu bir seneden fazla bir süredir ayı piyasasında.
Şubat’taki Ukrayna savaşıyla hızlanan sarsıntılı makroekonomik koşullar nedeniyle, hisse senetleri ve kripto paralar gibi riskli varlıklar 2022 boyunca düşüş eğilimine girdi. Bununla birlikte, DeFi tokenleri piyasanın geri kalanından daha uzun süredir acı çekiyor.
DeFi kışı devam ediyor
Bu sene Nasdaq yüzde 27 ve Bitcoin yüzde 57,5 düşüş yaşarken, merkezsiz finans kasvetli makro rüzgarlardan diğer kripto varlıklara göre çok daha fazla etkilendi.
MakerDAO, Aave, Uniswap ve Compound dahil en popüler DeFi protokollerinden bazılarının yönetim tokenleri, 2021 Mayıs ayında kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyelerinden yüzde 79,6 ila 92,5 arasında değer kaybettiler.
DAI stabilcoinin arkasındaki protokol olan MakerDAO’nun MKR tokeni Mayıs 2021’deki ATH’si 6.292 dolardan yüzde 79’un üzerinde düşüşle 1.300 dolara geldi. İlginç şekilde, zayıf performansına rağmen Maker’ın temelleri geçtiğimiz yıl içinde gelişti. DAI’nin piyasa değeri yaklaşık yüzde 40 oranında arttı ve faydasını kanıtladı. DAI kısa zaman önce, Terra’nın UST’sinin çöküşünden sonra kriptonun en büyük stabilcoini olarak yerini geri aldı. Ayrıca protokolün gelirleri geçen seneki en yüksek seviyesine ulaşamasa da, aylık ortalama 7,2 milyar dolar gelir elde etti.
DeFi’lerdeki en büyük para piyasası protokolü Aave de düşüşte. AAVE yazım anında ATH’si olan 661 dolardan yaklaşık yüzde 84,7 düşük durumda. Aave kısa zaman önce zincirler arası işlevselliğe sahip bir V3 güncellemesi başlatmıştı, fakat bunun AAVE fiyatına pek bir etkisi olmadı.
En büyük merkezsiz borsa Uniswap da zorlu bir sene geçirdi. UNI, şu anda en yüksek seviyesi olan 44,92 dolardan yüzde 87,8 düşük durumda. Bununla birlikte, temeller açısından, Uniswap büyük bir düşüş yaşamadı. İşlem hacminde, Uniswap şu anda ortalama 46 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip. Mayıs 2021’deyse 31 milyar doları idare ediyordu. Bununla birlikte, UNI o zamandan bu yana kan kaybetti.
Başka bir borç verme protokolü Compound, ilk dört proje arasında fiyat açısından en kötüsünü görendi. COMP tokeni şu anda ATH’si 910 dolardan 92,5 düşük durumda. Bunun yanısıra, Compound’un temellerinin geçtiğimiz sene içinde zayıfladığını belirtmekte fayda var. Para piyasası, kilitlenen toplam değer (TVL), toplam gelir ve fiyat-satış oranı dahil bütün önemli metriklerde bir düşüş yaşadı.
DeFi, 2020 yazında, verim çiftçiliğinin (yield farming) ortaya çıkmasıyla “DeFi yazı” olarak bilinen şanslı bir koşu geçirmişti. Ayrıca 2021’in başlarında daha genel piyasaya göre daha iyi performans göstermişti, fakat sektör Mayıs 2021’deki kripto çöküşünden bu yana acımasız bir kışı yaşıyor. Bitcoin ve Ethereum bazlı fiyatlandırılan DeFi projelerinin getirileri çok daha kötü.
NFT’ler ve “alternatif layer 1” gibi kriptodaki diğer sektörler 2021’in ikinci yarısında hızlandığından, DeFi’nin fiyat performansı piyasanın geri kalanına göre zayıftı. Şimdi artık tüm sektör acı çekiyor ve malesef DeFi ayı piyasası herhangi bir geri dönüş belirtisi de göstermiyor.