Geçtiğimiz günlerde Decentraland Metaverse’de dört gün için düzenlenen sanal moda haftasına katılım rakamları hayal kırıklığı yaşattı.
Decentraland Metaverse geçen sene 108.000 “tekil katılımcı” çekerken, bu yıl 28 Mart’tan 31 Mart’a kadar süren etkinlikte sadece 26.000 kişinin katıldığını ve yüzde 76’lık büyük bir düşüş yaşandığı açıklandı.
Adidas, Tommy Hilfiger, Dolce & Gabbana gibi en büyük markaların sponsor desteğine rağmen, Decentraland sözcüsü, oturum açılışlarının 1.000 kişiyi zar zor bulduğunu söylüyor.
#MVFW23 was❤️🔥 pic.twitter.com/I3FYYQmgmp
— Kay🧵Digital Fashion (@Kay_DF_) April 4, 2023
Bununla birlikte Metaverse Moda Haftası başkanı Giovana Casimiro bardağa olumlu yönden bakan bir açıklama yaptı:
Katılımcı sayısı azalmış olsa da, on binlerce yeni ziyaretçimiz oldu. İkinci Metaverse Moda Haftası için, geçen yılki deneyimimizi geliştirdiğimize inanıyoruz.
Decentraland Metaverse kripto kışını tam anlamıyla yaşayanlardan
Devam eden kripto kışında çok sayıda kripto şirketi ve borsası çökerken, firmalar çok sayıda çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldı.
Decentraland, The Sandbox, Alien Worlds ve hatta Axie Infinity gibi blockchain destekli oyun platformlarının tamamı uzunca bir süredir müşteri çekmekte veya elindekileri tutmakta başarısız oluyorlar.
Karşılaştırma yapacak olursak, örneğin Roblox ve Fortnite gibi popüler oyun platformları günlük on milyonlarca kullanıcıya sahipler. Zira, Roblox’un 2022’nin son çeyreğinde günlük 58 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyordu. Fortnite’ın günlük aktif kullanıcısı ise geçen sene 34 milyonun üzerindeydi.
Aslında Decentraland’ın oynanışı, tasarımı ve güvenilirliği bir süredir eleştiri alıyordu. Platformun çoğu kişide hayal kırıklığı yaşatmasının bir nedeni de bu olabilir.
Mesela Dan Olson YouTube kanalındaki bir programında Decentraland Metaverse için, “Uygulamada, The Matrix gibi bir emlak şemasına bürünmüş daha küçük, daha kötü video oyunlarından oluşan kötü bir video oyunu” şeklinde bahsediyor.
Arjantinli kod yazıcılar Esteban Ordano ve Ari Meilich’in kurduğu platform, 2020’nin başlarında halka açılmıştı.
Bir zamanlar Decentraland’ın değeri 1 milyar dolar ve tokeni MANA 6 milyar doları aşan toplam piyasa değerine sahipti.
2021’in sonlarında, metaverse, kripto ve NFT’lerin en çok köpürtüldüğü dönemdeyken, bir Decentraland Metaverse arsası Metaverse Group’a 2,43 milyon dolara satılmıştı.
Mevcut durumda haftalık işlem hacimleri, haftalık 50 bin dolar civarında seyrediyor ve bu, 2021 sonundaki haftalık 1 milyon doları aşan işlem hacimlerinden çok uzaklarda.
Platformun yakın gelecekte varlığının sona ermesi durumunda şaşırmayacağını söyleyen Metaverse tasarımcısı Hunter Swihart şöyle söylüyor:
Herkes, büyük işletmelerin milyonlarca dolara arazi satın almasıyla fiyatların fırladığını gördü, şimdi geriye dönüp bakıldığında bu korkunç bir hataydı.
Şimdi artık, haftada yalnızca 20 ila 30 kişi Decentraland arazi NFT’leri alıp satıyor. Yatırımcıların sayısı da 2022’nin başından beri düşüyor.
Bunun yanısıra birçok NFT projesinin en az %30 benzersiz sahibi bulunuyor, Decentraland arazi sahiplerinin toplam adedi de düşük bir sayıda. Decentraland’daki 98.000 arazi NFT’sinin yalnızca yüzde 8’inib benzersiz sahipleri bulunuyor. Bu da yaklaşık 7.800 kişinin platformdaki tüm araziye sahip olduğu anlamına geliyor.
MANA tokeni de son ayı piyasasında büyük ölçüde zarar gördü. 2021’in sonunda kısa bir süre 5 doları geçtikten sonra, şimdi yaklaşık 0,60 dolardan işlem görüyor. Altcoin’in piyasa değeri yaklaşık 6,8 milyardan 1,1 milyar dolara düşmüş durumda.