Salı, Eylül 26, 2023
Ana SayfaKriptopediDeath Cross nedir? Ölüm Kesişimi nasıl yorumlanır?

Death Cross nedir? Ölüm Kesişimi nasıl yorumlanır?

Death Cross Nedir? Ölüm Kesişimi Nasıl Yorumlanır?

Kripto piyasası çalkantılı günlerine devam ederken bir çok tekniz analiz modeliyle karşılaşıyoruz. Bu analizler bilindiği üzere tek bir grafik formasyonundan ibaret değil.

Günlük işlem ya da uzun vadeli işlem yapan yatırımcılar için birçok farklı formasyon bulunmakta.

Biz de sizlere bu yazımızda bu formasyonlardan biri olan Death Cross’tan (ölüm kesişimi, ölüm haçı) bahsedeceğiz.

Death Cross nedir?

Death Cross bir hisse senedinin veya varlığın, kısa vadeli hareketli ortalamasının (belirli bir zaman periyodundaki ortalama fiyat anlamına gelir) uzun vadeli hareketli ortalamasının altına düştüğünde ortaya çıkan bir grafik modelidir.

Hangi zaman dilimine bakılacağı konusunda sabit bir kural yoktur. Ancak çoğu kişi bunu 50 günlük hareketli ortalama ile 200 günlük hareketli ortalamanın kesişmesi olarak tanımlar.

Death Cross, teknik analistler tarafından, varlıktaki kısa vadeli momentumun yeterince yavaşladığını ve uzun vadeli düşüş trendine dönüştüğünü öne sürdüğü için, büyük çaplı gerilemenin başlayabileceğine dair önemli bir uyarı işareti olarak görülüyor.

Bitcoin

Death Cross neden olur?

Bununla birlikte genellikle bir düşüş trendinin en erken işareti olmamakla birlikte, bir süredir devam eden bir geri çekilmeyi teyit eder.

Death Cross modelinin oluşması için 3 aşamaya ihtiyaç vardır:

  1. Herhangi bir kripto paranın satın alım momentumu azaldıkça, zirveye ulaşmak için mevcut yükseliş trendini kapsar ve satıcılar piyasada üstünlük elde ettiği için fiyat düşmeye başlar.
  2. Kripto para fiyatı Death Cross modelinin oluştuğu noktaya kadar düşer. 50 günlük ortalamanın düşüş hareketi, piyasada yeni, uzun vadeli bir düşüş trendinin oluşabileceğine işaret eder.
  3. Piyasada aşağı yönlü hareket devam eder.

Ancak gerçekten bir Death Cross modelinin kabul edilebilmesi için yeni düşüş trendinin devam etmesi gereklidir.

Eğer düşüş trendi kısa sürmüşse ve kripto paranın fiyatı yukarı doğru harekete geçmişse, o zaman Death Cross modeli yanlış bir sinyal vermiş kabul edilir.

İlginizi çekebilir:  Geçtiğimiz hafta kripto piyasasında neler yaşandı?

Bilinmelidir ki Death Cross, yalnızca hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hareketli ortalamalar düştüğünde oldukça anlamlıdır.

2018 yılının Aralık ayında S&P 500’de bir Death Cross örneği:

2018-12-14-DeathCrosscoin-bilgi
Kaynak: Investopedia 2021

Death Cross yatırımcı psikolojisi

Tüm formasyonlarda olduğu gibi Death Cross formasyonunun da her zaman doğru sinyal vereceği anlamına gelmez.

Bu nedenle yatırımcıların bir analiz yaparken her ihtimali göz önünde bulundurmaları gerekir.

Öte yandan yatırımcılar, daha önceki yıllarda yaşanan en şiddetli ayı piyasalarından bazılarının gerçekleşmesi nedeniyle, Death Cross formasyonunun güvenilir bir öngörü aracı olduğuna inanmaktadır.

Ayı piyasalarından endişe duyan yatırımcılar, Death Cross’u genellikle her şey daha da kötüye gitmeden önce kazançları elde etmek için bir ‘zamanlama’ sinyali olarak görürler.

Bu nedenle, yüksek işlem hacminin eşlik ettiği Death Cross özellikle önemli kabul edilir. Çünkü bu, insanların paniklemeye ve satmaya başladığı anlamına gelir.

Matriks Death Cross formülü

Yatırımcıların, takip listelerinde bu formulü uygulamaları oldukça kolaydır. Ancak mutlaka çalışıp çalışmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir.

Yatırımcılar TradingView üzerinde aşağıdaki aracı kullanarak formasyonu test edebilirler.

Death Cross Matriks formülü
Kaynak: Kıvanç Özbilgiç / Twitter

Death Cross Explorer tarama formülü ise: CROSS(MOV(C,200,S),MOV(C,50,S)) şeklindedir.

Death Cross en son ne zaman oldu?

Son yıllarda yaşanan ayı piyasası nedeniyle gerçek Death Cross örnekleriyle de karşılaşmış olduk.

Bitcoin’de yaşanan en son Death Cross, geçen sene Haziran ayında 43 bin dolar fiyat seviyesinde oluşmuştu. Ardından düşüş trendi devam etmiş ve Bitcoin fiyatı 29 bin dolara kadar gerilemişti.

Daha da gerilere bakacak olursak 1929, 1938, 1974 ve 2008 yıllarında yaşanan piyasa çöküşleri Death Cross için en iyi örnekler olarak kabul edilir.

Son olarak, Death Cross yazımız umarız aklınızdaki sorulara cevap niteliği taşımıştır. Kripto piyasasıyla ilgili en güncel haberlere web sitemiz ve telegram sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Öte yandan bu yazımızda çok sık geçen ayı piyasası ile ilgili olarak detaylara ulaşmak isterseniz ayı piyasası nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Anlık canlı coin veri bilgilerine ise yine sitemizden erişim sağlayabilirsiniz.

(Visited 124 times, 1 visits today)

Google Haberler

Bu trendi ve hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Günün gelişmelerinden e-posta ile haberdar olmak için sitemize abone olun!

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Seren Barlakhttp://wwww.trendkoin.com
Adnan Menderes Üniversitesi mezunu olan Seren Barlak, 3 yıl çeşitli platformlarda content writer ve rewriter olarak çalışmış ayrıca çevirmenlik ve içerik editörlüğü görevlerinde de bulunmuştur. Uzun bir süredir kripto para sektörü ile ilgilenen Barlak, blockchain, gaming ve yurtdışı platformlarda yayınlanan diziler hakkında inceleme yazıları yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz