Coinbase kripto borsası, yasa dışı faaliyetlerde bulunduğuna inandığı Rus kişi veya kuruluşlarla ilgili 25 binden fazla adresi engellediğini açıkladı.
Başlıklar
Coinbase, ABD hükümeti işbirliği
Borsa, bu hesapların kendi “proaktif soruşturmaları” ile tanımlandığını ve adreslerin “yaptırımların uygulanmasını daha fazla desteklemek” için ABD hükümetiyle paylaşıldığını da bildirdi.
Dev borsanın Baş Hukuk Sorumlusu Paul Grewal bugün bir blog yazısında şöyle yazdı.
Birkaç haftadır, dünyanın dört bir yanındaki devletler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak bireylere ve bölgelere bazı yaptırımlar uyguluyorlar. Yaptırımlar, ulusal güvenlik ve yasadışı saldırganlığın caydırılması konusunda hayati bir rol oynuyor ve Coinbase bu çabaları tam olarak destekliyor.
Coinbase’in Rus yaptırımlarına yaklaşımı
Grewal’ın blog yazısı, Coinbase’in Rus özel ve tüzel kişilerine karşı uygulanan ekonomik yaptırımları desteklemek istediğini belirtiyor.
Bu destek için, yaptırım uygulananların erişimini engellemek, yaptırımları delme girişimlerini tespit etmek ve tehditleri tahmin etmek için adımlar attığını söylüyor. Önlemler, potansiyel müşterilerin kontrolü ve Kuzey Kore gibi yaptırım uygulanan bölgelere ait IP adreslerinin izlenmesini içeren prosedürleri içeriyor.
Coinbase’in geçen hafta, dünyadaki riskleri izleyen, sektör lideri tehdit istihbaratı sağlayıcılarıyla birlikte çalıştığı belirtilmişti.
https://t.co/h08YXYgAoM Sanctions play a vital role in promoting national security and deterring unlawful aggression, and @coinbase fully supports these efforts by government authorities. They are best placed to decide when, where, and how to apply them.
— Paul Grewal (@iampaulgrewal) March 7, 2022
Grewal’ın blog yazısında ayrıca şöyle yazıyor:
Kripto varlıkların, yaptırımlardan kaçınmaya yönelik yaklaşımları doğal olarak caydıran özellikleri bulunuyor. Varlıkların, işlemlerin ayrıntılarına benzersiz bir görünürlük sunan blok zincirlerinin kamusal niteliği bulunuyor.
Kripto, yaptırımları baltalamak için kullanılabilir mi?
ABD Hazinesinin geçen Ekim ayında yayınlanan raporunda, kripto paraların yaptırımlardan kaçmak için kullanılabilmesinin birkaç nedeni bulunuyor. Örnek, fidye yazılımı.
Anormal Güvenlik Tehdit İstihbaratı Direktörü Crane Hassold, kripto paraların, Rusya liderliğindeki fidye yazılımı endüstrisinde “birincil faktör” olduğunu söyledi.
Chainalysis’e göre, geçen yılki küresel fidye yazılımı gelirinin yaklaşık dörtte üçü muhtemelen Rus bağlantılı kaynaklara gitmiş. Birleşmiş Milletler’in bir araştırması da, Kuzey Kore’nin füze programlarını kısmen kripto para kullanarak finanse ettiğini ortaya koymuştu.
Ayrıca, Putin’in daha öncesinde ülkenin rekabet avantajına sahip olduğunu söylediği, Bitcoin madenciliği bulunuyor.
Bunun dışında, yaptırım uygulananların, uyum gerekliliklerini karşılamayan kripto borsalarına yönelme riski de her zaman bulunuyor.
Blockchain analitik firması Elliptic’ten David Carlisle şöyle söyledi:
Daha önceden, Rusları büyük miktarlarda para aklamalarına olanak sağlayan kripto varlık exchange hizmetlerinin örneklerini görmüştük… bunlardan biri SUEX’ti.