USDC ihraççısı Circle şirketinin CEO’su Jeremy Allaire, 2008’deki mali krizi başlatan olaya atıfta bulunarak kripto borsası FTX’deki krizi, Kripto’nun “Lehman Brothers anı” olarak isimlendirdi.
Başlıklar
Kripto’nun “Lehman Brothers Anı”
Şirketin CEO’su Jeremy Allaire, kripto piyasasını büyük bir kargaşa ve belirsizliğe sürükleyen FTX likidite krizine, Kripto’nun “Lehman Brothers Anı” adını verdi ve tam da ona bir yanıt olarak çıkartılmış olan bu teknolojinin bir sarmala girmesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
On yıldır bu sektörün içinde olan biri olarak, 2008’deki Lehman Bros. anına tepki olarak ortaya çıkan bir teknolojinin, kendi versiyonunun ortaya çıkmasına neden olması hayal kırıklığı yaratıyor. Lehman Brothers, elbette, 2008 küresel mali krizinin başlamasına yardımcı olmuştu.
15/ Finally, as someone who's been involved in this industry for 10 years, it is disappointing that a technology that was spawned in reaction to the Lehman Bros moment of 2008 has given rise to its own version of the same. We can do better.
— Jeremy Allaire (@jerallaire) November 8, 2022
Şirketin CEO’su ayrıca, USDC stabilcoinin kriptolarda süren belirsizliğe rağmen krizden etkilenmediğini de söyledi.
Nitekim, USDC, kripto piyasalarındaki en büyük stabilcoinlerden biri olup, halen devam etmekte olan krizden bir bulaşmayla etkilenmesi felaket olacaktır.
Allaire, 2014’ten bu yana dünyanın birçok yerinde düzenlenmiş olduğunu belirterek, USDC’nin tamamen nakit ve hazine bonoları ile desteklendiğini de vurguladı.
CEO bunun yanısıra USDC’nin ayrıntılı şeffaf kayıtlara sahip olduğunu ve dünya çapında üst düzey varlık yöneticileri ve saklayıcılar tarafından güvenildiğini de sözlerine ekledi.
FTX Krizi
Binance CEO’su CZ’nin, borsanın tüm FTT token varlıklarını satacağını açıklamasından bu yana FTT tokeni değerinin %80’inden fazlasını kaybetmişti.
Allaire ayrıca, geçmiş boğa piyasasının, var olmayan, faydaya bakılmadan, doğası gereği tamamen spekülatif olan bir değer getirdiğini de söyledi. Bununla birlikte, mevcut piyasa düşüşünün, özellikle şeffaflık ve bilançoları spekülatif tokenlerle dolu opak şirketler söz konusu olduğunda, kriptolardaki köklü sorunları ortaya çıkardığını da belirtti.
CEO, kripto endüstrisini spekülatif doğasından daha fazla şeffaflığa bağlı olan “fayda değeri aşaması” olarak adlandırdığı sürece geçmeye çağırarak,
geçiş için altyapının zaten mevcut olduğuna inandığını söyledi.
ABD’nin düzenleyici netlik ve yönerge eksikliğinin, riskli, spekülatif bir ortamı teşvik ettiğini ve şirketlerin denizaşırı faaliyet göstermesine neden olduğunu belirten Allaire’e göre, bu şirketlerin daha iyi hesap verebilirliğinin sağlanması gerekiyor.