Yapay zeka (AI) teknolojisine her geçen gün yenileri ekleniyor. Son dönemde en çok kullanılan AI şüphesiz ki resim çizim yazılımları oldu. Gerek kendi resminizi gerekse hayal ettiğiniz bir şeyin tarifini eşsiz olarak somutlaştıran yapay zekalar bir süre gündemde.
Son günlerde adını sıkça gördüğümüz ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer), karşımıza San Francisco merkezli startup OpenAI’nin en son versiyonu olarak çıkıyor.
Biz de sizlere trendkoin olarak bu yazımızda ChatGPT teknolojisinden bahsedeceğiz.
Başlıklar
ChatGpt nedir, nasıl kullanılır?
ChatGpt, OpenAI adlı şirket tarafından geliştirilmiştir ve bir yapay zeka programıdır. Kurucuları arasında Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever ve Wojciech Zaremba bulunmaktadır. Bu isimler bir araya gelerek 2015 yılında yapay zeka araştırma kuruluşu olan OpenAI’yi kurdu. OpenAI’nin başka programları bulunsa da ChatGPT 2018’de tanıtıldı.
Ardından 30 Kasım 2022’de bir prototip olarak halka sunularak beş gün içinde bir milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaya başlandı. Karşılaştırma yapmak gerekirse Netflix’in bu kadar çok insanı bünyesine katması 3,5 yıl sürmüştü. Facebook ise, bir milyon kullanıcıya 10 ay boyunca ulaşamamıştı.
Bu yapay zeka bir bilgi kuyusudur, ancak onu diğer teknolojilerden ayıran şey iletişim kurma yeteneğidir. Dil çevirisi, özetleme, metin tamamlama, soru yanıtlama ve hatta insansı diksiyonu dahil olmak üzere çeşitli dil oluşturma görevleri için ince ayarlara sahiptir. Tıpkı sizi anlayan ve sizinle konuşabilen kendi kişisel robotunuzun olması gibi.
Öyle ki, Open AI tarafından desteklenen bu sohbet robotunun, üniversite düzeyinde denemeler yazabildiği, kod hatalarını başarıyla ayıklayabildiği ve hatta Baro sınavını geçebildiğini iddia eden manşetler yapıldı.
ChatGPT nasıl çalışır?
ChatGpt, doğal dil işleme projesinin üçüncü modeli olan GPT-3’ü temel almaktadır. Teknoloji, bilgi tabanı olarak muazzam bir internet verisi ve kaynak havuzunu tarar.
Bununla birlikte iletişim kurduğu insansı dili üretmek için geniş bir sinir ağı kullanır. Sinir ağları, insan beynindeki nöronların birbirleriyle iletişim kurma şeklini kopyalamak üzere tasarlanmış algoritmalardır. Beynimiz, dünyamızın nasıl çalıştığını anlamak için geçmiş deneyimler üzerine inşa edilir; ChatGpt, chatbot’un sonuçları tahmin etmesine ve dildeki kalıpları bulmasına yardımcı olmak için gerçek insan etkileşimleri kullanılarak tasarlanmıştır.
Geliştiriciler, doğru olmayan bilgi çıktılarını en aza indirmek için “İnsan Geri Bildiriminden Güçlendirmeli Öğrenim (RLHF)” adlı özel bir teknik kullanır. ”
Bununla birlikte çoklu görev yeteneğine sahiptir. Yani program aynı anda çeviri, özetleme ve soruları yanıtlama arasında denge kurabilmektedir. 175 milyardan fazla parametreye sahip olduğu için bu da onu şimdiye kadarki en büyük dil modellerinden biri yapar.
ChatGPT’nin geleceği
Sosyal medyadaki bazı iddiaların aksine yapay zeka henüz tam olarak mükemmel değil. Bilginin sürekli gelişmesi ve ChatGptnin buna nasıl ayak uyduracağı en büyük merak konularından biri. Programın yetenekleri kesinlikle etkileyici. Doğal olarak aynı platformu kullanmak isteyen başka geliştiricilere de ilham vermesi de söz konusu.
Şirkete yatırım yapabilmek için önce halka açılması gereklidir. Halka açılmadığı sürece doğrudan ChatGpt’ye yatırım yapamazsınız. Ancak bu sektöre yatırım yapmak istiyen kişilerin göz önünde bulundurması gereken bazı AI hisse senetleri de bulunmaktadır.
Öte yandan Microsoft; OpenAI’ye “milyarlarca dolarlık” bir yatırım yaptığı iddialarını doğruladı.
Microsoft on Tuesday unveiled a new potential game-changing product: a search engine powered by the advanced artificial intelligence ChatGPT. pic.twitter.com/DVlYBtubmf
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) February 8, 2023
ChatGPT’nin yetenekleri
Programın çok yönlü olması nedeniyle yazılı chat haricinde sorduğunuz bir matematik probleminin de doğru bir şekilde çözümünü sunabilmektedir.
Bu ürün sayesinde müşteri hizmetleri, ürün geliştirme, sektör analizi, yaratıcı fikirler, yazılımları kontrol etme, kod eksiklerini bularak tamamlama, matematiksel işlemler yaparak problem çözme, çeviri, kategorize etme, veri etiketleme, hata ayıklama ve metin özetleme gibi sayısız iş yapılabilmektedir. Bu hizmetler şimdilik ücretsiz olarak sunulsa da ileride ücretli bir program haline gelebilir. Dolayısıyla bu program, birçok iş modelinde çalışanlar için oldukça kullanışlıdır.
Programın şimdilik çeviri yapabildiği diller ise şu şekildedir:
- İngilizce
- İspanyolca
- Fransızca
- Almanca
- İtalyanca
- Portekizce
- Hollandaca
- Rusça
- Çince
- Japonca
- Korece
- Arapça
Elbette programın birebir çeviri yapması beklenmemelidir. Çevirilerde gramer ve anlam bozukluklarının görülmesi olasıdır.