Salı, Haziran 6, 2023
Ana SayfaKripto Para HaberleriCBDC'ler: Merkez Bankası Dijital Para Birimleri Ne Kadar Tehlikeli?

CBDC’ler: Merkez Bankası Dijital Para Birimleri Ne Kadar Tehlikeli?

CBDCler Merkez Bankası Dijital Para Birimleri Ne Kadar Tehlikeli

Birçok merkez bankası, bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) oluşturma ve uygulama sürecinin içindeler. Bu yeni ‘dijital nakit’, kişisel özgürlüğe yönelik bir tehdit olabilir.

Birçok ülke CBDC’leri deneme aşamasında ve bazı geliştirme ve uygulama safhalarından geçiyorlar.

8103DE6A 1321 4B13 A788 C5A6AF1AE14B
CBDC Tracker

Halihazırda CBDC’lerini başlatmış olan dokuz ülke veya bölge bulunuyor: Bahamalar, Antigua ve Barbuda, Kitts ve Nevis, Monserra, Dominika, Aziz Lucia, St. Vincent ve Grenadinler, Grenada ve Nijerya.

80’in üzerinde ülke de, CBDC projelerini devam ettiriyor.

Merkez Bankası Dijital Parası Nedir?

Merkez Bankası Dijital Parası, bir ülkenin merkez bankası tarafından çıkarılan ve kendi itibari para biriminin değerine sabitlenen dijital paraya deniyor.

Gizlilik Endişeleri

Anonim olarak işlem görme yeteneğine sahip olan fiziki paradan farklı olarak, bu para anonim değildir ve programlanabiliyor. En büyük endişe kaynağı da aslında programlanabilir özelliğinin olması.

Bu özellik, devletlere, işlem yapan tarafların kimlikleri hakkında doğrudan bilgi vermenin yanı sıra, işlemleri bloke etme veya engelleme yeteneği veriyor.

Teknolojik doğası gereği, geleneksel paraya kıyasla, dijital para kullanımı üzerinde çok daha fazla kontrol yapılabiliyor.

CBDC’ler devletlere, işlemleri bloke etme, engelleme veya teşvik etme yeteneği vermektedir.

Peki potansiyel olarak neler yapılabilir? 

– Nakit Bakiyelerini Kapatma

Merkez bankaları, hesaplardaki bir üst sınır üzerindeki bakiyeler için negatif bir faiz oranı uygulayarak para biriktirmeyi caydırmaya çalışabilirler. Örneğin Bahamalar’daki CBDC’de (Sand Doları) yürürlükte olduğunu belirtelim.

– Yalnızca Özel Kullanım

CBDC’ler yalnızca belirlenmiş kişilerce ve kısıtlanmış bir zaman zarfında harcanabilecek şekilde programlanabilir.

– Negatif Faiz Oranları

Banka hesabında bekleyen para için, CBDC’ler bir tür caydırıcı olarak negatif faiz oranlı olarak programlanabilir.

İlginizi çekebilir:  SEC Başkanı borsalar hakkında konuştu

– Son kullanma tarihleri

CBDC’ler bir tarihten sonra sona erecek şekilde programlanabilir; yani, son kullanma tarihi dolmadan önce harcanması için bir teşvik yaratılabilir.

-İşlem başına vergilendirme

Doğal olarak, CBDC işlemine vergilendirme yapılabilecektir.

Sonuç olarak bu para, önceden belirlenmiş koşullar altında harcanacaktır.

Hedera (HBAR) ABD Merkez Bankası İle Dijital Dolar Üzerinde mi Çalışıyor?

Ne kadar tehlikeli?

CBDC’ler devletlere, daha önce hiç olmamış bir düzeyde işlem ayrıntıları ve paranın kullanımı üzerinde kontrol sağlıyor.

Para arzını kontrol etmek ve yasa dışı işlemleri azaltmaya yardımcı olmak için dijital paranın faydaları öne sürülse de, nakit harcamalardaki özgürlük bu dijital parada mevcut olmayacaktır. Harcanabilmesi, devletin takdirine ve programlama düzeyine bağlı olacaktır.

Dolandırıcılıkla mücadele ve daha fazla finansal istikrar için bir araç olarak lanse edildiği halde, muhtemelen suistimal edilme potansiyeline de sahip olacaktır.

Kişisel özgürlüğe yönelik tehdit olma potansiyeline sahip olan CBDC’lerin uygulanmasını önlemek için birşey yapamasak da, bireyler olarak kendimizi eğitme ve bu yeni küresel finansal sisteme daha iyi hazırlanma gücüne sahibiz.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Google Haberler

Bu trendi ve hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Günün gelişmelerinden e-posta ile haberdar olmak için sitemize abone olun!

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Erçal Savaş Kından
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Erçal Savaş Kından 21 yıl çeşitli Banka ve Holding'lerde Auditor ve Portföy Yöneticisi olarak çalışmıştır. Şu anda Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalışmakta olup, yaklaşık 4 senedir kripto paralar ve merkeziyetsiz finansal ürünler konusu ile ilgilenmektedir. Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı - SPL 3 lisansına sahiptir. İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde de Rusça ve Franszca dillerini bilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz