Bir Bloomberg haberine göre, Bored Ape NFT koleksiyon sahibi Yuga Labs’ın yakın zaman önce CryptoPunks ve Meebits koleksiyonlarını satın alması, potansiyel piyasa manipülasyonu nedeniyle kripto topluluğundan eleştiri aldı.
İddiaların büyük bir kısmı, anlaşmanın duyurulmasından önce bazı Meebits NFT’lerinin şüpheli edinimi etrafında toplanmış gibi gözüküyor. Anlaşmanın açıklanmasından sonra NFT’lerin değeri iki katına çıkmıştı.
Blockchain güvenlik şirketi PeckShield’in verilerine göre, bir NFT satın alma geçmişi olmayan 14 Ethereum adresi 5 Mart ile 11 Mart arasında 159 Meebit satın almıştı.
Anlaşma, mevcut durumda en büyük iki NFT koleksiyonu olan Bored Ape Yacht Club ve CryptoPunks’ın haklarına sahip olduğu göz önüne bulundurulduğunda, Yuga’yı NFT pazarındaki en büyük varlık haline getirdi. İki koleksiyonun toplam değeri 1,4 milyon ETH veya 4,1 milyar dolar civarında.
Başlıklar
Bored Ape gib NFT’ler düzenleyici açısından gri alanda
Haber, NFT’lerin teknik olarak menkul kıymet olarak kabul edilmediği göz önünde bulundurulduğunda, Meebits alımlarının bir ‘insider trading’ olarak sınıflandırılıp sınıflandırılamayacağına dair tartışmaları alevlendirdi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), NFT’leri kapsamına almayı ima etse de, şu ana kadar kabul edilmiş herhangi bir mevzuat bulunmuyor.
Fakat Meebits anlaşması teknik olarak yasadışı olmasa da, Twitter kullanıcıları tarafından etik olarak problemli olarak nitelendirildi. @NFTethics, piyasa manipülasyonu konusunda Larva Lab çalışanlarına seslendi. Fakat ne Yuga ne de Larva’dan konuyla ilgili resmi açıklama gelmedi.
Some big news to share today: Yuga has acquired the CryptoPunks and Meebits collections from @LarvaLabs, and the first thing we’re doing is giving full commercial rights to the NFT holders. Just like we did for BAYC and MAYC owners. pic.twitter.com/lAIKKvoEDj
— Yuga Labs (@yugalabs) March 11, 2022
Kripto manipülasyona yabancı değil
Kripto düzenlemelerinin hala başlangıç aşamasında olduğu göz önüne alındığında, dolandırıcılığa elverişli bir ortam bulunuyor. Bu tür dolandırıcılıkların yaygınlığı göz önüne alındığında, “pump – dump” ve “rug pull (halı çekme)” gibi terimler toplumda yaygın bir terim haline geldi. Bazı ilk coin teklifleri (ICO), ihraççının tokenin arzını kontrol edebildiği göz önüne alındığında, piyasa manipülasyonu için potansiyel zemin yaratmaktadır.
Kripto düzenlemeleri, yatırımcıları bu tür risklerden korumaya çalışıyor. Çin hükümeti, çok sayıda dolandırıcılığı gerekçe göstererek geçen sene kriptoyu tamamen yasaklamıştı.
Yuga Labs, geçtiğimiz günlerde ApeCoin (APE) tokeninin başlatılmasıyla birlikte bazı pump ve dump iddialarıyla karşı karşıya. Eleştiriler, Yuga ve kurucularının token arzının çoğunu ellerinde tutarken, geri kalanların piyasada işlem yapmasına izin verilmesine yönelik.
APE, piyasaya ilk çıkışında vahşi fiyat dalgalanmalarıyla karşılaşmıştı.