Ana SayfaBlockchain HaberleriBlok Zinciri ile Veri tabanı Arasındaki Fark Nedir?

Blok Zinciri ile Veri tabanı Arasındaki Fark Nedir?

Blok Zinciri ile Veri tabanı Arasındaki Fark Nedir

Blok zincirleri ve veri tabanlarının pek çok ortak noktası vardır.

İlk olarak, ikisi de veri depolamak için kullanılır, bu nedenle blok zinciri teknolojisi hakkında bir tartışmanın olduğu her yerde her iki terimin de sık sık ortaya çıktığını görürsünüz. Hatta blok zincirlerin bir tür veri tabanı olduğunu bile söyleyebiliriz.

Ancak blok zincirleri ve veri tabanları yapısal ve işlevsel olarak birbirinden farklıdır.

Veri tabanı Nedir?

Adsiz tasarim 1

Veri tabanı, elektronik olarak depolanan ve erişilen organize edilmiş bir bilgi topluluğudur. Veri tabanları, son kullanıcıların veri tabanı ile etkileşime girdiği yazılım olan bir Veri Tabanı Yönetim Sistemi (DBMS) aracılığıyla yönetilir. Veri tabanı, DBMS ve diğer ilgili uygulamalara “veri tabanı sistemleri” denir.

Veri tabanları, tasarımlarına göre yani verileri nasıl sıraladıklarına, düzenlediklerine ve depoladıklarına göre sınıflandırılır. Veri tabanı tasarımı, veri modelleme, verimli veri depolama ve temsil, güvenlik, gizlilik ve hata toleransı gibi dağıtılmış bilgi işlem sorunları dahil olmak üzere çeşitli teknikleri ve pratik hususları dikkate alır.

Veri tabanlarının finans, telekomünikasyon ve ulaşım endüstrileri de dahil olmak üzere birçok pratik kullanım durumu vardır ve kütüphane sistemlerini, uçuş rezervasyonlarını, içerik yönetim sistemlerini ve daha fazlasını tutmak için kullanılır.

Blok Zinciri Nedir?

Adsiz tasarim

Blok zinciri, basitçe söylemek gerekirse, bir tür dağıtılmış veri tabanı olarak tabir edilen dağıtılmış bir defterdir. Her ikisi de dağıtılmış bilgi işlemin ürünü olmakla birlikte, blok zincirler ve dağıtılmış veri tabanları, temel teknolojilerinin çoğunu paylaşır.

Blok zincirleri dağıtılır çünkü dağıtılmış veri tabanları gibi tek bir yerde değil, eşler arası bir ağ aracılığıyla birbirine bağlanan farklı düğümler arasında bulunur ve onu neredeyse tek bir ekosisteme dönüştürür.

Dağıtılmış veri tabanlarının aksine, blok zincirler merkezi olarak yönetilmez. Bunun yerine, blok zincirler, bir fikir birliği mekanizması aracılığıyla blok zincirin mevcut durumunu doğrulayan ve kabul eden düğümlerle, merkezi olmayan bir eşler arası ağlar olarak işlev görür.

Blok zincirleri, verileri “bloklar” biçiminde depolar ve her blok bir önceki bloğun kriptografik hash’ini, zaman damgasını ve işlem verilerini içerir. Son olarak, fikir birliğine varıldığında, kriptografi yoluyla güvenli bir şekilde birbirine bağlanarak blok zincirine yeni bloklar eklenir.

Bir blok zincirindeki kayıtlar teorik olarak değiştirilebilse de, blok zincirleri bazıları tarafından tasarım gereği güvenli olarak kabul edilir ve yüksek bölüm toleransına sahip dağıtılmış bir bilgi işlem sisteminin iyi bir örneğidir.

Blok zinciri teknolojisi hala geliştirilmektedir ve her gün birçok yeni kullanım durumu keşfedilmektedir. Kullanım durumları, kripto para birimleri için dijital bir defter, akıllı sözleşmelerin düzenlenmesi, sanal öğelerin token’laştırılması ve tedarik zinciri yönetimidir.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Bu trendi ve hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Günün gelişmelerinden e-posta ile haberdar olmak için sitemize abone olun!

Sorumluluk Reddi Beyanı:
Trendkoin.com bir finansal haber ve kripto para haber platformu olarak yayın sağlamaktadır. Yayınları yatırım danışmanlığı hizmeti niteliğinde değildir. Sitede yayınlanan makaleler yatırım tavsiyesi ve danışmanlığı kapsamında değildir. Haberlerde, analist ve yatırımcıların bilgi, yorum ve analizlerine yer verilmekte olup, yayınlanan görüş yorum ve bilgiler sahiplerinin kişisel görüş ve tahminlerine dayanmaktadır. Söz konusu analizler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı almak beklentilerinizi karşılamayabilir, hatta uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Kripto para işlemleri yüksek derecede risk içerrnekte olup, paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Trendkoin.com sitesinde yer alan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve trendkoin.com’daki bilgilerin kullanılarak yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan trendkoin.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Uyarı: Trendkoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Trendkoin.com’un iznine tabiidir. Sitede bulunan içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayınlanamaz.

Metin Demir
Bankacılık sektöründe 14 yıllık deneyim sahibi Metin Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur. Meslek hayatına 2007 yılında başlayan Demir, 2020 yılına kadar çeşitli bankaların Ticari ve Kurumsal Bankacılık bölümlerinde yönetici olarak çalışmıştır. Kendisi Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansına sahiptir. 2020 yılında bankacılık sektörüne veda eden Demir, Blockchain teknolojisi ve kripto paralar hakkında yazılar yazmaktan zevk alan bir kripto meraklısıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz