Blok zincirleri ve veri tabanlarının pek çok ortak noktası vardır.
İlk olarak, ikisi de veri depolamak için kullanılır, bu nedenle blok zinciri teknolojisi hakkında bir tartışmanın olduğu her yerde her iki terimin de sık sık ortaya çıktığını görürsünüz. Hatta blok zincirlerin bir tür veri tabanı olduğunu bile söyleyebiliriz.
Ancak blok zincirleri ve veri tabanları yapısal ve işlevsel olarak birbirinden farklıdır.
Veri tabanı Nedir?
Veri tabanı, elektronik olarak depolanan ve erişilen organize edilmiş bir bilgi topluluğudur. Veri tabanları, son kullanıcıların veri tabanı ile etkileşime girdiği yazılım olan bir Veri Tabanı Yönetim Sistemi (DBMS) aracılığıyla yönetilir. Veri tabanı, DBMS ve diğer ilgili uygulamalara “veri tabanı sistemleri” denir.
Veri tabanları, tasarımlarına göre yani verileri nasıl sıraladıklarına, düzenlediklerine ve depoladıklarına göre sınıflandırılır. Veri tabanı tasarımı, veri modelleme, verimli veri depolama ve temsil, güvenlik, gizlilik ve hata toleransı gibi dağıtılmış bilgi işlem sorunları dahil olmak üzere çeşitli teknikleri ve pratik hususları dikkate alır.
Veri tabanlarının finans, telekomünikasyon ve ulaşım endüstrileri de dahil olmak üzere birçok pratik kullanım durumu vardır ve kütüphane sistemlerini, uçuş rezervasyonlarını, içerik yönetim sistemlerini ve daha fazlasını tutmak için kullanılır.
Blok Zinciri Nedir?
Blok zinciri, basitçe söylemek gerekirse, bir tür dağıtılmış veri tabanı olarak tabir edilen dağıtılmış bir defterdir. Her ikisi de dağıtılmış bilgi işlemin ürünü olmakla birlikte, blok zincirler ve dağıtılmış veri tabanları, temel teknolojilerinin çoğunu paylaşır.
Blok zincirleri dağıtılır çünkü dağıtılmış veri tabanları gibi tek bir yerde değil, eşler arası bir ağ aracılığıyla birbirine bağlanan farklı düğümler arasında bulunur ve onu neredeyse tek bir ekosisteme dönüştürür.
Dağıtılmış veri tabanlarının aksine, blok zincirler merkezi olarak yönetilmez. Bunun yerine, blok zincirler, bir fikir birliği mekanizması aracılığıyla blok zincirin mevcut durumunu doğrulayan ve kabul eden düğümlerle, merkezi olmayan bir eşler arası ağlar olarak işlev görür.
Blok zincirleri, verileri “bloklar” biçiminde depolar ve her blok bir önceki bloğun kriptografik hash’ini, zaman damgasını ve işlem verilerini içerir. Son olarak, fikir birliğine varıldığında, kriptografi yoluyla güvenli bir şekilde birbirine bağlanarak blok zincirine yeni bloklar eklenir.
Bir blok zincirindeki kayıtlar teorik olarak değiştirilebilse de, blok zincirleri bazıları tarafından tasarım gereği güvenli olarak kabul edilir ve yüksek bölüm toleransına sahip dağıtılmış bir bilgi işlem sisteminin iyi bir örneğidir.
Blok zinciri teknolojisi hala geliştirilmektedir ve her gün birçok yeni kullanım durumu keşfedilmektedir. Kullanım durumları, kripto para birimleri için dijital bir defter, akıllı sözleşmelerin düzenlenmesi, sanal öğelerin token’laştırılması ve tedarik zinciri yönetimidir.