Çok sayıda açık vadeli işlem pozisyonu fiyat türbülansı sinyali verdiğinden, Bitcoin’in uyuşukluğundan sıkılan günlük traderlar yakında ekranlarına yapışmak kalmak zorunda kalabilirler.
Başlıklar
Glassnode araştırması
Pazartesi günü blockchain analitik firması Glassnode’un yayınladığı bir araştırmada şöyle belirtiliyor:
Vadeli işlem piyasaları, 250.000 BTC civarındaki ‘Sürekli Vadeli İşlemler Açık Pozisyonu (Perpetual Futures Oğen Interest)’ nedeniyle kısa vadeli oynaklık açısından adeta bir barut fıçısı. Tarihsel olarak çok yüksek bir seviyede.
250.000 BTC’nin üzerindeki açık pozisyon, geçmişte oynaklık artışlarıyla aynı zamanlarda oluşmuştu. Glassnode araştırmasında şöyle belirtiliyor:
Nisan 2021’den beri, kısa/uzun bir squeeze riski arttıkça fiyat hareketinde büyük pivotlarla eşleşmiştir ve piyasa çapında kaldıraç tasfiyeleriyle sonuçlanmıştır.
Vadeli işlem sözleşmesi (Futures contract): Bir varlığın, belirli bir tarihte veya öncesinde, anlaşılan bir fiyattan, alınması veya satılması yükümlülüğüdür.
Perpetual Futures: Vadesi olmayan Futures’lardır.
Açık pozisyon: Gösterge pozisyonu ile işlem gören ancak, tasfiye edilmemiş sözleşmelerin adedidir.
Kaldıraç, alım satımdan elde edilen getirileri artırmak için ödünç alınan fonlardır.
Anormal derecede yüksek açık pozisyon ise aşırı kaldıraç anlamına gelir. Bu gibi durumlarda piyasa, likidasyonlara (tasfiyelere) ve akabinde oluşan fiyat türbülansına karşı savunmasız bir hale gelir.
Likidasyonlar (Tasfiyeler): Marj sıkıntısı nedeniyle uzun veya kısa pozisyonların borsa tarafından zorla kapatılması demektir. Likidasyonlar son bir yıldır birkaç kez görüldüğü üzere abartılı fiyat hareketlerine yol açmaktadır.
Bağımsız bir gösterge olan açık pozisyon, piyasada yöne ilişkin görüşler oluşturmaz, sadece türevlere tahsis edilmiş fonların miktarını gösterir.
Diğer taraftan, fonlama oranları veya sürekli vadeli işlemlerde kısa/uzun pozisyon tutma maliyeti ile birlikte açık pozisyon, piyasanın önyargısını gösterir.
Pozitif fonlama oranı, kalıcı fiyat piyasadakinden yüksek olduğunda long poziyonların shortlara ödemesi anlamına gelir.
Negatif fonlanma oranı ise, kalıcı fiyatın piyasadakinden düşük olması durumunda, short poziyonların longlara ödeme yapması anlamındadır.
Bitcoin’in fonlama oranları negatif bölgede
Glassnode araştırmasına göre, BTC’nin fonlama oranları bir süredir negatif bölgeye yerleşti. Bu, yüksek açık pozisyonla birleştiğinde, kaldıracın düşüş yönüne doğru eğildiğini gösterir.
Bundan dolayı, BTC yana doğru hareketine devam ederse, fonlama ödemesi shortlar için ağır bir yük haline gelir ve pozisyonlar gevşetilmesiyle üst tarafta oynaklığa neden olabilir.
Aynı şekilde, daha yüksek bir hareket daha fazla oynaklığa yol açabilecek shortların zorla tasfiye edilmesine neden olabilir.
BTC bugün, yüzde 2,68’lik bir düşüşle 41.537 dolar civarında işlem görüyor. Bitcoin, 7 Ocak’tan bu yana 40.000 ila 44.000 dolar arasındaki dar bir aralıkla sınırlı kalmıştı.