Bir tür yönerge olarak da bilinen White Paper, bir ürün ya da hizmetle ilgili detaylı ve bilgilendirici bir dökümandır. Konuya yönelik derinlemesine bilgi sunan White Paper, Bitcoin gibi çeşitli kripto paraların nasıl planlanarak ortaya çıktığına detaylı bir bakış atar.
Peki, Bitcoin’in (BTC) nasıl bir planlamayla piyasaya sürüldüğünü gösteren Bitcoin White Paper’ı nedir? İşte Bitcoin White Paper ile ilgili 14 ilginç bilgi!
Bitcoin white paper, Bitcoin (BTC) oluşturma planını ayrıntılı bir şekilde açıklayan bir belgedir. Projenin hedefleri ve teknik detaylar, bu dokümanda bulunur. Ancak, bu belge bazı şaşırtıcı ayrıntıları içermektedir. Örneğin, BTC white paper’ında “blockchain” kelimesi kullanılmaz, bunun yerine “zaman damgası sunucusu” ifadesi tercih edilmiştir.
Başlıklar
Bitcoin White Paper nedir?
White Paper, bir proje ekibinin veya şirketin ürününün amacını, kapsamını, getireceği yenilikleri, felsefesini ve teknik ayrıntılarını açıklayan bir belgedir. Bu tür belgeler, pazarlama materyallerinden farklı olarak teknik ve akademik bir dil kullanırlar.
Bitcoin White Paper, BTC’nin oluşum sürecini anlatırken önceden bilinmeyen pek çok ayrıntıyı ortaya koyar. Satoshi Nakamoto adıyla 31 Ekim 2008’de yayınlanan bu belgede sadece bir yerde “Bitcoin” kelimesi geçer. Bu belge aynı zamanda pek çok ilginç ayrıntıyı da içinde barındırır. Hadi gelin yakından bir göz atalım…
Bitcoin White Paper hakkında 14 ilginç bilgi
Son derece kısa!
Bitcoin white paper toplamda 2.736 kelime ve 16.404 karakter içerir. Diğer belgelere kıyasla oldukça kısadır. Örneğin, Magna Carta 3.550 kelime, ABD Anayasası 4.543 kelime, ve ABD Altyapı Yasa Tasarısı 2.700 sayfa uzunluğundadır.
Tartışmalar yarattı!
Bitcoin’in white paper’ı yayınlandığında büyük tartışmalara daneden oldu. Bu durum, e-posta listesinin moderatörlerini devreye soktu ve Satoshi’ye “fikirlerini alıp başka yerlere” gitmesi konusunda çağrıda bulundu.
Eleştiri yağmuruna tutuldu!
Bitcoin’in halka açık ilk destekçisi Hal Finney olsa da, Satoshi’ye gönderilen e-postalara bir hafta boyunca cevap vermemesi, onu yine de eleştirilere maruz bıraktı.
Kod yazımı daha önce gerçekleşti!
Satoshi, white paper’ı yazmadan önce Bitcoin kodunu yazdı. Sonradan, white paper’ın yayınlanmasından önceki iki yıllık süreç boyunca Bitcoin üzerinde çalıştığını belirtti.
“Blockchain” kullanımı
BTC white paper’ı, “blockchain” kelimesini kullanmaz. Satoshi, bunun yerine Bitcoin’i bir “zaman damgası sunucusu” olarak adlandırır.
Alternatif nakit sistemi olarak görüldü
Bitcoin, eski dijital nakit sistemlerine alternatif olarak görülmüştür. Bu yüzden önceki çalışmalara göndermeler de içerir.
En çok geçen kelime blok!
White paper’da en çok geçen kelime “blok”tur. Bu bloklar, Bitcoin blok zincirinde zaman damgalı işlem gruplarıdır.
Bitcoin kelimesi yalnızca 2 kez geçiyor!
White paper’da “Bitcoin” kelimesi sadece iki kez geçer. Satoshi’nin bu ismi geç adlandırdığına dair bazı belirtiler de bulunmaktadır.
Farklı çalışmalara atıfta bulunuldu!
Bitcoin white paper, geçmişteki dijital nakit projelerine atıfta bulunur. Bu projelerden biri olan Hashcash hala BTC’ye katkıda bulunmaktadır.
CPU gücü kullanıyor
Bitcoin bloklarının oluşturulması için “CPU gücü” kullanıldığı ifade edilir. Şu an ağ, özel bilgisayarlar (ASIC’ler) tarafından kullanılır.
Uygulanamaz bir ölçeklendirme teklifi
White paper, Bitcoin için ilk “ölçeklendirme teklifi”ni yapar. Ancak bu yöntem artık uygulanabilir değildir.
Kamu malıdır!
Yasal saldırılardan sonra, Bitcoin tanıtım belgesi artık dünyanın dört bir yanındaki web sitelerinde ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Çalışmayan bölümler var
Bazı bölümler artık geliştiriciler tarafından çalışılmıyor. Ancak, BTC’nin nasıl çalıştığı hakkında yine de daha fazla şey öğrenilmesini sağladı.
40’tan fazla dile çevrildi!
BTC white paper, hala ilk yayınlandığı sitede yer almakla birlikte toplamda 40’tan fazla dile çevrilmiştir.