Piyasayı anlamak ve analiz etmek için yeni araç ve yöntemler biri de, Bitcoin’in kıtlığına dayalı olarak fiyat tahmini yapmayı amaçlayan Bitcoin Stok-Akış (S2F) modelidir.
Bu yazımızda, Bitcoin Stok-Akış modelinin ne olduğunu, artılarını ve eksilerini ve onu tradingde kullanıp kullanamayacağınızı keşfedeceğiz.
İyi okumalar…
Bitcoin Stok-Akış Modeli nedir?
Bitcoin Stok-Akış modelinin arkasındaki kişi Twitter’da PlanB olarak bilinen Hollandalı bir yatırımcıdır.
PlanB, klasik Stok-Akış modelini alarak Bitcoin’in değeri hakkında tahminler yapmak için kullanıyor. S2F tahminlerinin geçmişte birçok kez doğru olduğunu kanıtlanmasıyla PlanB’nin Stok-Akış Modeli, BTC yatırımcıları için hızla popüler bir araç haline gelmiştir.
Stok Akışı (S2F), bir emtianın mevcut stoğu (arzı) ile akışı (yıllık üretim veya arz büyümesi) arasındaki ilişkiyi ölçen bir modeldir. Stok-Akış oranı, stokun akışa bölünmesiyle hesaplanır ve bir malın kıtlığını ölçmek için kullanılır. Yüksek oran, düşük bir yıllık üretim ve nispeten büyük bir mevcut stok anlamına gelir; bu da daha yüksek bir algılanan değer ve fiyata yol açar.
Stok-Akış Oranı= Stok/Akış
Stok-Akış modeli, başlangıçta altın gibi değerli metaller için geliştirilmiş ancak, Bitcoin dahil diğer varlıklara da uygulanmaya başlamıştır.
Bitcoin’deki model, BTC’nin mevcut stokunu madencilikle oluşturulan yıllık üretimle karşılaştırır.
Bunu daha iyi bir perspektife oturtmak için altının Stok Akışına bir göz atalım.
Altın stoku 197.576 ton ve akış yılda 3.000 tondur. Hesaplamayla 65,85’lik bir Stok-Akış oranı çıkar, bu da şu anda dolaşımda olan altın miktarını ikiye katlamak için yaklaşık 66 yıl madencilik yapılması gerektiği anlamına gelir.
Stok-Akış oranı, (22 oranlı) gümüşe kıyasla altının çok kıt olduğunu gösterir ve neden altının onsunun 1.914 dolarken, gümüşün 23 dolar olduğunu açıklamaya yardımcı olur.
Benzer şekilde, 31 Ocak 2023 itibariyle Bitcoin Stok Akışını hesaplayabiliriz. Bitcoin stoğu (arzı) 19,28 milyondur ve şu anda yılda yaklaşık 385.000 bitcoin çıkarılmaktadır.
19,28 mio/385 bin = 58,69
Bitcoin’in gelecekteki arzını bildiğimiz için, oran hesaplanabilir ve gelecekteki fiyatlar da tahmin edilebilir.
Bitcoin’in kıtlığı Stok-Akış modelini nasıl etkiler?
BTC’nin kıtlığı, değeri ve fiyatını anlamada çok önemli bir faktördür ve Stoktan Akış modeline yakından bağlıdır.
Bitcoin, 21 milyon ile sınırlı bir arza sahiptir. Bu kıtlık, artan taleple birleştiğinde fiyat üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturur.
Bitcoin’in kıtlığının önemli bir yönü de halving (yarılanma) olayıdır. Her dört yılda bir, madencilerin yeni bitcoin çıkarma oranı yarı yarıya düşer. Bitcoin ilk çıktığı zamanlarda, madenciler blok başına 50 BTC ile ödüllendirildi. Ödül 2012’de 25’e ve 2016’daysa 12,5’e düşürüldü. Mayıs 2020 itibarıyla yeni bir blok çıkarmanın ödülü 6,25 BTC oldu. Halving dolayısıyla Bitcoin’in Stok-Akış oranı artmaya devam edecek ve nlhayetinde, piyasaya giren neredeyse hiç yeni bitcoin arzı olmayacak ve fiyat yalnızca talep tarafından belirlenecek.
İşte bu durum BTC’nin gelecekteki fiyatına ilişkin tahminlerin iyimser olmasına yol açar.
Bitcoin Stok-Akış grafiği
Bu grafik, zaman içindeki Stok-Akış oranının görsel bir sunumunu sağlar ve piyasanın mevcut durumunu değerlendirmek için kullanılır. Grafik, geçmiş Stok-Akış oranını ve gelecek yıllar için öngörülen oranları gösterir.
Modelin artıları ve eksileri
Artıları
- Kıtlık, değer ve fiyat arasındaki ilişkiyi anlamak için bir çerçeve sağlar ve piyasanın durumunu değerlendirmek için basit bir yöntem sunar.
- Uzun vadeli arz ve talep dinamiklerini dikkate alır.
Eksileri
- Talep, piyasa duyarlılığı, düzenleyici değişiklikler, ekonomik koşullar, teknolojik gelişmeler ve diğer kripto paralardan gelen rekabet gibi fiyatı etkileyebilecek diğer faktörleri hesaba katmaz.
- Yalnızca geçmiş verilere dayanır ve gelecekte fiyatını etkileyebilecek öngörülemeyen olayları hesaba katmaz.
Sonuç olarak, Bitcoin Stok-Akış Modeli, kıtlık, değer ve fiyat arasındaki ilişkiyi anlamak için yararlı bir araçtır.
Yatırımcılar, BTC’nin kıtlığını ve piyasanın geçmiş trenlerini hesaba katarak, yatırım konusunda bilinçli kararlar alabilirler.
Bununla birlikte, Bitcoin Stok-Akış Modeli’nin birçok araçtan yalnızca biri olduğunu ve yalnızca ona güvenilmemesi gerektiğini akılda tutmak önemlidir. Nitekim, fiyatı konusunda diğer faktörleri de göz önünde bulundurmak önemlidir.