BTC başta olmak üzere kripto piyasaları, son 24 saatte bir miktar istikrar sağlamasına rağmen, geçen hafta ciddi bir şekilde düşüş yaşadı. Bu düşüşte biraz da Nasdaq borsasındaki zayıf teknoloji hisseleri ve FED’in faiz artırım olasılığından dolayı yaşanan gerginlik etken oldu. Ancak kripto türlerine göre endekslerde ise bazı ayrışmalar da meydana geldi.
Bitcoin, daha dirençli coinlerden biri oldu ve sadece yüzde 14 düşüşle 36.000 dolarda kaldı. Ethereum, Bitcoin’den daha düşük bir performans gösterdi, ancak diğer kripto paralar daha da kötü performans gösterdiler. DeFi ve akıllı sözleşme endeksleri yüzde 28 düşerken, metaverse endeksi hafta içinde yüzde 33 gibi büyük bir düşüş yaşadı.
Her bir endeks içindeki dağılım açısından bakıldığında;
- Akıllı sözleşme platformu endeksi – Tüm coinler bu hafta düştü. Cardano (ADA) yüzde 35,1 ile en büyük düşüşü yaşadı, onu yüzde 34,4 ile Solana (SOL) izledi. Ethereum ise yüzde 24,5 düştü.
- DeFi endeksi – Tüm kripto paralar bu hafta da düşüşteydi. Uniswap (UNI) yüzde 36,1 ile en fazla düşüşü yaşarken, onu yüzde 33,4 ile Aave (AAVE) izledi.
- Metaverse endeksi – Genel olarak büyük düşüş eğilimleri bulunmaktadır. Gala (GALA) şu anda yüzde 40 ile şaşırtıcı bir düşüş yaşarken, ardından yüzde 35,4 ile The Sandbox (SAND) geliyor.
- Bitcoin endeksi – Bu, hafta yüzde 14,1 düştü.
İlginizi çekebilir: Bitcoin’in toparlanması ne kadar sürer? Analist açıkladı
Endekslerdeki kripto paralar
Aşağıda endekslere ayrıntılı olarak yer verilmiştir:
- Bitcoin – Kripto piyasalarının lideri birçok yönden diğer herhangi bir kripto piyasası için gerçek bir ölçüttür.
- Akıllı sözleşme platformları – Bitcoin’den sonraki en büyük inovasyon, daha programlanabilir blok zincirlerine sahip olmaktı. Bunlar, akıllı sözleşmelere veya merkezi olmayan uygulamalara ev sahipliği yaparak Metaverse ve DeFi’nin ortaya çıkmasını sağladı. Ethereum (ETH), akıllı sözleşme platformlarının en popüler örneğidir. Ancak güçlü rakipleri de bulunuyor, örneğin Solana (SOL), Cardano (ADA) ve Avalanche (AVAX). Ayrıca endekste, blok zincirler arasında birlikte çalışabilirliğe ve parachainler aracılığıyla akıllı sözleşmelerin kullanımına izin veren Polkadot (DOT) da bulunuyor.
- Metaverse – Artırılmış gerçeklik ve sosyal ağların bir kombinasyonu kullanılarak internette sanal bir alan / dijital bir dünya yaratılmasıyla ilgili coinlerdir. En büyük isimlerinden biri, oyna-kazan oyun platformu olan Axie Infinity (AXS), bir diğeriyse, arazi mülkiyetine izin veren sanal bir dünya Decentraland’dır (MANA). Dahil edilen diğer üç coin ise The Sandbox (SAND), Enjin Coin (CNJ) ve Gala’dan (GALA) oluşmaktadır.
- Merkezi Olmayan Finans (DeFi) – Merkezi aracılar olmaksızın blok zinciri ağları üzerine kurulmuş finansal hizmetlerdir. Kategori çok geniş olmasından dolayı, borç verme ve ödünç almaya veya çiftçilik sağlamaya odaklanan platformlara indirgenmiştir. Seçilen beş coin Aave (AAVE), Maker (MKR), Compound (COMP), Uniswap (UNI) ve PancakeSwap (CAKE)’dir.
İlginizi çekebilir: GreyScale DeFi ve Metaverse projelerini portföyüne ekleyebilir