Binance FTX’i satın almaktan neden vazgeçti? FTX borsası, kripto devi Binance’in bir parçası olabilirdi. Ancak anlaşma bazı nedenlerden dolayı bozuldu. Peki, yanlış giden neydi?
SBF, 2019 yılında Hong Kong’da Gary Wang ile birlikte FTX’i kurduğunda, burayı kripto marjin ticareti için bir yuva haline getirmeye yönelik canlı bir vizyona sahipti; ona göre bu alan diğer oyuncular tarafından büyük ölçüde gözetimsizdi.
Stratejisi riskli olduğu kadar iddialıydı da; Marjlı ticaret korkaklara göre değildir. SBF, bu alandaki en önemli özelliğin o dönemde çoğu borsanın sunduğundan çok daha karmaşık, gelişmiş bir risk motoru olduğunu söyledi. Tasfiyeyi tetiklemeden önce bir yatırımcının hesabındaki geniş bir değişken yelpazesini dikkate aldı.
FTX’i sürüden ayıran benzersiz özelliklerden biri de çapraz marjlı ticareti erkenden benimsemesiydi. Bu özellik, yatırımcıların bir pozisyondaki marj gereksinimlerini karşılamak için bir pozisyondaki fazla marjı kullanmasına olanak tanıdı; son derece gelişmiş bir risk yönetimi sistemi gerektiren bir tür finansal hokkabazlık eylemiydi.
Şimdi işlerin ilginçleştiği yer burası. Binance, FTX’in kasasına 80 milyon dolar değerindeki devasa BNB tokenlarını akıtan önemli bir ilk yatırımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda genç borsayı satın almaya ilk ilgiyi de gösterdi.
CEO Changpeng Zhao (CZ), FTX ile ilgili sorunların “kontrolümüz veya yardım etme yeteneğimiz dışında” olduğunu ve olası herhangi bir anlaşmayı fiilen ortadan kaldırdığını kamuoyuna açıkladı.
BNB SBF’ye ilham oldu
Binance’in yerel BNB tokeninin, FTX’in tokeni FTT için bir ilham kaynağı olduğu ortaya çıktı, ancak sonuçta bu token pek rağbet görmedi. Baş avukat Mark Cohen’in FTT’nin başarısızlığıyla ilgili sorguya çekilmesi üzerine SBF, BNB’nin bir ilham kaynağı olduğunu içtenlikle itiraf etti.
Buradaki ironi, FTX’in yerel parasına ilham veren tokenin aynı zamanda onu neredeyse satın alacak bir şirket için tohum finansmanı olarak da hizmet vermesidir.
SBF’nin ifadesi yalnızca kaçırılan fırsatların ve stratejik kararların bir açıklaması değildi; aynı zamanda en başarılı kripto girişimcilerinin bile yolunu bulması gereken karmaşık ilişkiler, tutkular ve kısıtlamalar ağına işaret ediyordu.
Karşılıklı çıkarlara ve mali karışıklıklar nedeniyle anlaşma başarısız oldu. Binance CEO’su Changpeng Zhao, çözülemeyen sorunların birincil engel olduğunu belirterek, her iki kuruluşun da kendi farklı yollarını çizmesine neden oldu.