Kripto dünyasında yer alan sayısız varlıkların sayısız projesi bulunuyor ve geliştiricilerin hepsi projelerini daha ileriye taşımak için sürekli çalışıyor. Özellikle ön plana çıkmak ve kalıcı olmak için sürekli olarak güncellemeler yapılıyor.
Bu projelerden bir tanesi de Axelar. Bu nedenle bu yazımızda sizlere Axelar nedir ve ne işe yarar? Geleceği ve fiyatı hakkında bilgiler vereceğiz.
Başlıklar
Axelar (AXL) Nedir ve Nasıl Çalışır?
Axelar iki layer’dan oluşur: Ağ ve üzerindeki API.
Web3 ile birlikte çalışabilirliği sağlamak için blok zinciri ekosistemlerini ve kullanıcıları güvenli bir şekilde birbirine bağlayan merkeziyetsiz, evrensel bir Overlay Network’dür. Bununla birlikte, zincirler arası iletişimin önündeki engelleri aşmak amacıyla tasarlanan bir protokol paketi, araçlar ve API’lerden oluşur.
Güvenli anlamına gelen Axelar, Avalanche, Cosmos, Eth2, vb. tarafından kullanılan ve test edilmiş bir yaklaşım olan Hisse Kanıtı (PoS) üzerine kuruludur. Bu nedenle, Web3 için zincirler arası güvenli iletişim sağlar.
Bununla birlikte Axelar doğrulayıcılarının, ağ tarafından işlenen tüm zincirler arası aktiviteyi doğrulamaktan sorumlu oldukları için ek görevleri de vardır. Bu, doğrulayıcıların Axelar tarafından desteklenen zincirler için node’ları çalıştırmasını ve aktivite için bu harici zincirleri gözlemlemesini gerektirir.
Örneğin, tokenleri A zincirinden B zincirine taşıyan bir transfer akışında, transferi talep eden kullanıcının tokenleri, A zincirindeki bir adrese yatırması ve Axelar ağının işlemi onaylaması beklenir. Bu onay doğrulayıcılar tarafından yapılır. Ağda bir oylama başlatılır ve her doğrulayıcıdan kullanıcı tarafından yapılan para yatırma işlemi için zincir A node’larını gözlemlemelerini ister.
Doğrulayıcılar daha sonra mevduat işleminin zincir A node’unda gözlemlenip gözlemlenmediğine oy verir. Oylar sayılır ve onay oyu sayısı belirli bir eşiği aşarsa, para yatırma işlemi ağ tarafından onaylanmış olarak kabul edilir.
Bu noktada, çok taraflı şifreleme şeması devreye girer. B hedef zincirinde bir Axelar Gateway kuruluysa, aktarılan tokenlar, Gateway akıllı sözleşmesi tarafından mint edilmeli ve kullanıcının B zinciri mevduat adresine aktarılmalıdır. Her sözleşme, Gateway’e komutlar verebilen ve imzalayarak işlemleri onaylayabilen bir anahtar tarafından kontrol edilir.
Bu işlem, genel mesajların ağ üzerinden geçirilmesine de uygulanabilir. Görüldüğü üzere, doğrulayıcılar, zincirler arası aktivitenin doğrulanması, mesajların ve fonların transferine yetki verilmesi gibi önemli bir görevi yerine getirir.
AXL Ne İşe Yarar?
AXL, Axelar ağının yerel tokenidir ve dört kritik işlevi destekler:
- Çalışan doğrulayıcılara ödenen ve ağ kullanımı gibi diğer ücretler için bir araçtır.
- Yatırımcılar tokeni, teklifler üzerinde (parametre değişikliği veya protokol yükseltmesi gibi) yönetişim uygulamak için kullanabilirler.
- Ağı güvence altına alan ve zincirdeki işlemleri doğrulayan merkeziyetsiz PoS konsensüsünü desteklemek için teşvik sağlar.
- Katılımcıları ödüllendirmek için kullanılır.
AXL Güncel Fiyat
Kripto para borsaları üzerinden AXL tokeni için işlem yapmak istiyorsanız listeleme yapan borsalar arasında yer alan Huobi, Gate.io ve MEXC gibi büyük platformları tercih etmeniz gerekir.
Son 24 saatte yüzde 5,87 oranında bir yükselme ile 0,9855 dolar seviyesinden işlem gören AXL, listede 2660. sırada yer alıyor.
Trendkoin olarak kripto dünyasında yer alan en güncel haberleri sizlere iletmeye devam edeceğiz. Dijital varlıklar ile ilgili tüm haberlerimize “Kripto Para Haberleri” kategorisinden ulaşabilirsiniz.